TYPO3 presenteert CMS 11

| Nieuws

Op 5 oktober is het zover; de officiële release van TYPO3 CMS 11! Er is hard aan gewerkt, en het resultaat mag er wezen. De TYPO3 community viert dit graag met een release party, deze start om 19:00 uur. De release party is door iedereen online bij te wonen via Youtube. Wij gaan kijken, jullie ook?

Wat kan je van TYPO3 CMS 11 verwachten?

Snel en eenvoudig upgradepad van TYPO3 v9- en TYPO3 v10-installaties

Een van de belangrijke doelen van TYPO3 was dat het upgradepad eenvoudig moest zijn. Dit is meegenomen. De stap van v9 en v10 naar v11 is niet zo groot meer.

Verbeterde ervaring voor redacteuren en beheerders

Ook is er weer rekening gehouden met de gebruikerservaring. Er zijn verschillende delen van de TYPO3-backend aangepast. Een onderdeel daarvan is de List module waartoe je als gebruiker toegang hebt. Er kunnen nu eenvoudig kolommen geslecteerd worden die in de lijst moeten worden weergegeven. Ook heeft de List module een uitgebreide weergave om toegang te krijgen tot andere functies zoals bijvoorbeeld het weergeven van extra details of het bekijken van de wijzigingsgeschiedenis op elementen. Dit werd voorheen gedaan door een selectievakje aan te vinken dat vervolgens overal werd toegepast. Nu hebben gebruikers voor elke taal afzonderlijk toegang tot deze secundaire functies.

Focus op toegankelijkheid voor TYPO3 Backend

Er wordt constant gestreefd om de toegankelijkheid te verbeteren, zodat de backend voor iedereen toegankelijk is. Ook in CMS11 zit er verbetering. Door WAI-ARIA Authoring Practices 1.1 op te volgen, kunnen gebruikers nu door middel van enkel het toetsenbord (dus zonder gebruik van de muis) door het hoofdmodulemenu en het helpmenu navigeren. Daarnaast is het nu mogelijk om een alt-tag in te stellen voor een aangepaste backend-inlogafbeelding. Om gebruikers te helpen hieraan te voldoen, wordt er een waarschuwing weergegeven in de deprecation logs als er geen alt-tag bestaat.

Gestroomlijnde authenticatie

Het is met CMS 11 mogelijk om gebruik te maken van Multi-Factor Authenticatie. Dit zorgt ervoor dat het aanzienlijk moeilijker wordt voor een kwaadwillende om toegang te krijgen. Er is een moderne, veilige, gebruiksvriendelijke en flexibele MFA-oplossing geïmplementeerd. Of hoe het ook wel omschreven wordt: “Jouw sleutel tot de melkweg!”. 

Bijgewerkte systeemvereisten en -afhankelijkheden

Tot slot worden ook de minimale systeemvereisten voor de server verhoogd:

 • PHP 7.4+ (van PHP 7.2–7.4 voor TYPO3 v10 LTS)
 • Databaseondersteuning (zoals gedefinieerd door Doctrine DBAL)
  • MySQL 5.7.2 of hoger (8,0 aanbevolen), voorheen was dit MySQL 5.5+
  • PostgreSQL 9.4 of hoger (9.6+ aanbevolen)
  • MariaDB 10.2.7 of hoger (10.4+ aanbevolen)
  • SQL Server 2012 of later
  • SQLite 3 (zoals gebundeld met PHP)

Releaseplanning van TYPO3

TYPO3 ondersteunt elke sprintrelease (TYPO3 v11.0 tot v11.4) totdat de volgende secundaire versie gelanceerd wordt. TYPO3 v11.5 wordt de Long Term Support (LTS) -release en is hiermee ook het einde van de v11 ontwikkelingsreeks. De LTS-versie wordt vervolgens ondersteund en onderhouden tot 30 april 2023. Na deze datum zal TYPO3 enkel nog beveiligingsbugfixes leveren tot 31 oktober 2024. Bekijk de TYPO3 roadmap voor meer informatie. 

  Ook MaxServ gaat de komende tijd aan de slag met de eerste upgrades naar TYPO3 CMS11.
  Wil je meer weten over CMS 11 en de mogelijkheden voor jouw platform? Neem dan contact met ons op!

  Kom jij ook bij ons werken?

  Onze medewerkers zijn het kloppend hart van ons bedrijf. In agile projecten werken ze hard aan digitale meesterwerken voor onze opdrachtgevers.

  Denk je dat MaxServ ook bij jou past? Solliciteer dan op één van onze openstaande vacatures!

  Directeur