TUDELFT

Delft University of Technology: een platform dat verzekerd is van de laatste technieken en mogelijkheden van het TYPO3 CMS.

Impact voor een betere samenleving is de gemeenschappelijke missie van de 8 faculteiten van TU Delft, de oudste en grootste Technische Universiteit van Nederland. De faculteiten bieden 16 bacheloropleidingen en meer dan 30 masteropleidingen aan. Meer dan 25.000 studenten en 6.000 medewerkers delen een fascinatie voor wetenschap, design en technologie. 

message-pencil icoon Opschonen

Het platform van TU Delft is weer volledig opgeschoond. Zo houden we performance op peil en houden we onderhoud beheersbaar.

conversion-increase icoon Schaalbaar en beheersbaar

Op alle vlakken kan TU Delft de komende jaren vooruit. Er kunnen diverse integraties worden toegevoegd aan het platform. 

gear icoon Functionaliteiten

Door het inzetten van TYPO3 CMS 10 zijn er legio extra functionaliteiten beschikbaar gekomen. Zoals bijvoorbeeld de Dashboard extensie.

Up-to-date platform

TU Delft is al een aantal jaren klant van MaxServ. Bij aanvang van de samenwerking heeft MaxServ een re-design mogen implementeren in combinatie met een rebuild van het CMS. Destijds draaide het platform op TYPO3 CMS 4.5 en moest bijgewerkt worden naar TYPO3 CMS 7. Inmiddels zijn we een aantal versies verder en werd het voor TU Delft tijd om weer een upgrade naar de meest recente versie van TYPO3 uit te voeren, CMS 10 zag het daglicht! 

Het proces

Het project werd opgedeeld in meerdere fases.

Inventarisatie en het plan

Het doel van een upgrade is om het platform te voorzien van de nieuwste mogelijkheden, performance verbeteringen door te voeren en de code te optimaliseren, zodat het platform stabiel is voor de toekomst. Bij het platfrom van TU Delft pakten we dat gefaseerd aan, want het is een gigantisch content-platform. Met meer dan 600 editors (backend-gebruikers) en meer dan 71.000 contentpagina's in Google valt een upgrade niet te onderschatten.

De extensies

Aangezien het platform van TU Delft voorzien is van een groot aantal aanvullende extensies is er allereerst gekeken welke extensies opgeschoond konden worden. Een aantal extensies is inmiddels namelijk standaard onderdeel van TYPO3 CMS 10. Alle overige extensies zijn bijgewerkt en getest, zodat ze ook samenwerken met TYPO3 CMS 10. Omdat het platform gebruikmaakte van CMS 7 hebben we de upgradescripts voor een migratie naar CMS 8 vanuit de core naar een losse extensie gezet, zodat we zonder tussenstap naar CMS 10 konden upgraden.

Het resultaat

Het TYPO3 platform heeft een flinke upgrade gekregen van 3 major versies. Het platform is opgeschoond en de extensies zijn werkbaar gemaakt voor CMS 10. Het platform van TU Delft kan tot 2023 minimaal draaien op CMS 10. Met Extended Support tot zelfs 2026! 

Wat is er gedaan?

De volgende werkzaamheden zijn verricht:

 • Upgraden/refactoring van maatwerk-extensies.
 • 1 op 1 overname van de frontend template, met uitzondering van het font.
 • Extensies die vanuit de community worden gebruikt maar niet meer ge-update worden voor CMS 10, zijn handmatig ge-update of vervangen door een andere extensie.
 • Automatiseren van de upgrade CMS 7 naar CMS 10 om te kunnen werken met een zo klein mogelijke foutmarge. 
 • Opschonen van de installatie, zowel extensies als configuratie. 

Infrastructuur

Ook de infrastructuur heeft een upgrade gekregen. TU Delft is gebruik gaan maken van Kubernetes. Dit is een "containerorkestratiesysteem" voor het beheren van gedistribueerde applicaties uit containers. Het gebruik van Kubernetes biedt verschillende voordelen:

 • Het platform is schaalbaar; wanneer er veel bezoek is, kan er gemakkelijk een container bijgezet worden.
 • Het is overdraagbaar geworden; de container kan overal geplaatst worden.
 • Er zijn geen lokale verschillen meer; alle services zijn identiek.

Korte lijnen, snel schakelen en actief meedenken zorgde voor een soepele transitie naar de nieuwste versie van TYPO3, wat ons nog meer in staat stelt onze online ambities te realiseren

ROBIN BARBIER PRODUCT OWNER

Business benefits

 • Beschikt over de nieuwste mogelijkheden van het TYPO3 CMS
 • Het platform is schaalbaar
 • Onderhoud en doorontwikkelingen in betrouwbare hand
 • Back-endintegraties met eigen systemen