TYPO3 CMS 10 LTS [gradient]nu beschikbaar![/gradient]

| Nieuws

TYPO3 v10 LTS - "Het beste CMS dat we ooit hebben uitgebracht".

Nieuwe functies, verbeterde prestaties en unieke gebruikerservaring standaard aan boord.

De TYPO3-community heeft een nieuwe Long Term Support (LTS) -versie van het TYPO3 Content Management System uitgebracht. Het op PHP gebaseerde CMS wordt wereldwijd veel gebruikt in de zakelijke markt. Deze nieuwe versie wordt de komende zes jaar ondersteund.

"Na meer dan 20 jaar TYPO3 ben ik erg blij dat we consequent het pad volgen dat we hebben gekozen en verder zijn gegaan. TYPO3 richt zich constant op de ontwikkeling van schaalbaar en betrouwbaar open source enterprise content management. Dit was ook de belangrijkste focus voor deze grote versie", zegt Olivier Dobberkau, voorzitter van de TYPO3 Association. "Ik ben er trots op dat TYPO3 met zijn tiende LTS-versie veel mensen, bedrijven en organisaties de kans geeft om geweldige online projecten te realiseren."

Mathias Schreiber, algemeen directeur van TYPO3 GmbH, zegt het volgende over de nieuwe grote release: "De 10 is op de een of andere manier een magisch nummer en heeft altijd iets weg van een softwareversie verjaardag. TYPO3 v10 LTS is het beste CMS dat we ooit hebben uitgebracht. "

Hier sluiten we ons graag bij aan! CMS 10 heeft veel te bieden met veel mooie en nieuwe functionaliteiten, voor zowel developers als gebruikers. In deze blog geven we alvast de highlights van CMS 10!

Overtuigende nieuwe functionaliteiten

De nieuwe TYPO3 v10 LTS-release wordt geleverd met veel nieuwe functies, verbeterde prestaties en een unieke gebruikerservaring. De release bevat meer dan 120 nieuwe functies die het beheer van een moderne website eenvoudiger, beter compatibel en ook weer veiliger maken. Last but not least maakt deze versie het dagelijkse werk met TYPO3 nog leuker. Het gebruik van robuuste en gevestigde standaarden en PHP-pakketten zorgt voor stabiele API's in de hele TYPO3-core. Hierdoor kunnen redacteuren, beheerders en ontwikkelaars van extensies profiteren. Maar ook integrators kunnen eenvoudig een geavanceerd en krachtig CMS configureren.

Het nieuwe dashboard van TYPO3 CMS 10

De grootste en waarschijnlijk meest opwindende nieuwe functie, waar reikhalzend naar werd uitgekeken, zit nu eindelijk in de TYPO3-core: Dashboards! MaxServ is als kartrekker van dit initiatief trots met deze mooie toevoeging!

Het dashboard biedt backend-gebruikers een snel overzicht van belangrijke systeeminformatie en statussen. In een oogopslag wordt informatie weergegeven in widgets en een breed scala aan mogelijkheden en stijlen is out-of-the-box beschikbaar.

Sommige standaard widgets zijn opgenomen in de TYPO3-core, bijvoorbeeld de handleiding “Aan de slag”, het TYPO3-nieuws als RSS-feed en basisinformatie over de huidige TYPO3-installatie. Nog veel beter: ontwikkelaars kunnen ook eigen widgets maken en backend-gebruikers kunnen niet alleen meerdere dashboards configureren en er gemakkelijk tussen schakelen, maar ook widgets toevoegen, verwijderen en zelfs naar hartelust herschikken.

Verdere optimalisatie van de formulieren-module

Reeds geintroduceerd in CMS 8, is de extensie Ext:forms. Deze extensie is uitgebreid met een verbeterde wizard voor het maken van formulieren, die het navigeren naar vorige stappen en beschrijvende labels zoals "Start" of "Voltooien" ondersteunt. De installatie is nog meer gestroomlijnd en voorzien van een geoptimaliseerde configuratiestructuur. Iedereen kan nu nog makkelijker mooie formulieren maken! Wij maken hier dankbaar gebruik van, bijvoorbeeld voor onze klant TU/Eindhoven.

Frontend login die gewoon werkt

Deze module wordt vaak gebruikt voor afgeschermde pagina's en "mijn omgevingen". De module is nu voorzien van uitgebreide opmaakmogelijkheden. Er kan eenvoudig via nette HTML-based e-mails een nieuw wachtwoord worden opgevraagd, waarbij ook ingesteld kan worden dat het wachtwoord aan bepaalde kwaliteitsrestricties moet voldoen. Kortom het inrichten van dergelijke omgevingen is een stuk makkelijker.

Verbeterde privacy en beveiliging voor gebruikers

Elke aanpassing die de beveiliging van een website verbetert en de privacy van zijn gebruikers beter beschermt, is belangrijk, ongeacht of de wijziging groot of klein is. TYPO3 ondersteunt nu SameSite-cookies om de privacy van gebruikers te verbeteren. Alle externe links die door TypoLink worden verwerkt, hebben voortaan standaard het tagkenmerk rel = "noopener noreferrer". Hiermee wordt nog een aanvullend klein gat in de beveiliging dichtgemaakt. Over beveiliging gesproken: dit onderwerp heeft altijd de prioriteit in TYPO3; alle wachtwoorden kunnen worden versleuteld met behulp van cryptografische versleutelingen en industrie standaard algoritmen, zoals Argon2i en PBKDF2. Kortom: TYPO3 staat als een huis!

Onderhoud en ondersteuning gedurende zes jaar

TYPO3 CMS 10 wordt wederom zes jaar lang ondersteund. De eerste drie jaar gratis door de TYPO3-community (1,5 jaar volledig regulier onderhoud plus nog eens 1,5 jaar priority bugfixes (beveiligings- en essentiële updates). De betaalde Extended Long Term Support (ELTS) via de TYPO3 GmbH is beschikbaar tot 20 april 2026. Dit is ongekend in de open-source wereld! Bekijk hier de zeer solide roadmap van TYPO3.

Yoast SEO voor TYPO3 CMS 10

Yoast SEO voor TYPO3 is een uitbreiding voor zoekmachine-optimalisatie (SEO) en weet als geen ander waar je online content aan moet voldoen om te zorgen dat jouw site goed gevonden wordt. De extensie helpt je bij het maken van de juiste content die zowel voor bezoekers als voor zoekmachines goed leesbaar is. De module is reeds 165.000 keer gedownload, dus hebben wij deze uiteraard ook geschikt gemaakt voor gebruik met TYPO3 CMS 10. Deze versie ondersteunt nu aanvullende tekst analyses op basis van Engelse, Duitse, Spaanse of Nederlandse woordvormen. Dit blog van Yoast vertelt je meer over deze innovatieve manier van tekstanalyses. Daarnaast heeft Google de snippets weer aangepast, dus hebben wij de nieuwe layouts van de snippet previews ook aangepast. De gratis versie is nu beschikbaar, de premium versie zal snel volgen. 

Wil je ook gebruik maken van onze TYPO3 expertise?

MaxServ is inmiddels de eerste upgrades naar TYPO3 CMS 10 aan het afronden voor diverse platformen. Ben jij ook benieuwd welke mogelijkheden een TYPO3 platform heeft voor jouw website en / of doelgroep? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee en delen graag onze kennis en expertise. 

Wil je meer lezen over de mogelijkheden van het TYPO3 CMS? Lees dan hier meer informatie. Natuurlijk kun je ook direct contact opnemen voor een vrijblijvende demo van CMS 10!

Marketeer