European Accessibility Act, start vandaag nog!

| Blogs

De digitale toegankelijkheid van websites is van cruciaal belang. Het zorgt ervoor dat mensen met beperkingen toegang hebben tot online informatie en diensten. Hier is de Europese Unie zich van bewust en heeft daarom de European Accessibility Act (EAA) aangenomen. In dit blog lees je er meer over.

Wat is de EAA?

De EAA, aangenomen in 2019, heeft onder andere betrekking op de toegankelijkheid van websites en digitale inhoud. Het doel is dat personen met een beperking gelijke toegang hebben tot online diensten en informatie. De EAA legt normen en richtlijnen vast waaraan websites moeten voldoen om toegankelijk te zijn voor mensen met verschillende soorten visuele, auditieve of motorische beperkingen. 

Met behulp van de EAA wordt gestreefd naar een inclusief digitaal landschap waarin websites voor iedereen toegankelijk zijn, ongeacht hun vaardigheden of beperkingen. De EAA gaat vanaf 2025 van kracht, maar het is wat ons betreft niet nodig om daarop te wachten met het verbeteren van je platform. 

In Nederland alleen al zijn er 4 miljoen mensen met visuele, auditieve of motorische beperkingen en Europa telt er 135 miljoen. Het is dus goed dat de EAA gaat helpen informatie beschikbaar te maken voor deze grote groep mensen.

Wat is WCAG?

De richtlijnen in de EAA zijn gebaseerd op de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Deze zijn opgesteld door het World Wide Web Consortium (W3C). De WCAG richt zich op vier principes: waarneembaarheid, bedienbaarheid, begrijpelijkheid en robuustheid. Wil je meer lezen over WCAG? Bekijk dan ons blog over digitale toegankelijkheid.

In Nederland zijn de WCAG richtlijnen al verplicht voor overheidsinstanties. In 2025 moeten ook webshops, financiële diensten en geldautomaten aan de WCAG richtlijnen voldoen zoals opgelegd in de EAA. 

Naast de verplichting heeft het verbeteren van de toegankelijkheid van een website ook voordelen. Denk daarbij aan het vergroten van de doelgroep, betere beoordeling door zoekmachines zoals Google en voorbereid zijn op eventuele toekomstige vereisten.

Wat doet MaxServ?

Om onze klanten zo goed mogelijk te kunnen helpen en te adviseren volgen onze frontenders en designers met enige regelmaat WCAG gerelateerde trainingen. Zo hebben ze onlangs nog een training gevolgd bij accessibility.nl. Hiermee zijn ze goed voorbereid op wat er straks verplicht is volgens de wetgeving. Dit kunnen ze vervolgens inzetten om vragen van klanten te beantwoorden en om ontwerpen en functionaliteiten te maken die voldoen aan de eisen.

Waar begin je om te voldoen aan de EAA?

In het blog ‘Voldoen aan WCAG in 7 stappen’ leggen we uit hoe je stap voor stap te werk gaat om jouw platform te laten voldoen aan de WCAG richtlijnen. Hieronder volgen kort de te nemen stappen: 

  1. Zorg voor bewustwording
  2. Creëren van draagvlak
  3. Start met een inventarisatie
  4. Doe een quickscan
  5. Aan de slag!
  6. Doe nogmaals een keuring of maak direct een toegankelijkheidsverklaring
  7. Het waarmerk, een pluim op je werk
Hulp nodig? Neem contact op

Heb je vragen over of hulp nodig met het voldoen aan WCAG en de EAA? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Neem vrijblijvend contact met ons op

Nieuwsgierig geworden naar wat we voor jou kunnen betekenen? We leren je graag kennen! Neem vrijblijvend contact op of laat een bericht achter.