Een geslaagde MUG Waalwijk

De eerste MUG in Waalwijk was een groot succes. Er was een goede opkomst en de presentaties waren allemaal van een behoorlijk niveau. Dankzij Jisse Reitsma van Magento weten we welke kant Magento op wil en kunnen we ons voorbereiden op wat er komen gaat. Dank aan alle sprekers en iedereen die deze MUG Waalwijk mogelijk heeft gemaakt!

Het doel van #MUG

Allereerst: de Magento User Group (MUG) is een lokaal event voor Magento enthousiastelingen (developers, webwinkeliers etc.), die Magento-kennis met elkaar willen delen. MUG's worden door het hele land georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomsten worden er toffe presentaties gegeven over diverse onderwerpen en is er ruimte voor een biertje waarbij gepraat wordt over - je raadt het al - Magento! 

Programma

De aftrap van de MUG werd verzorgd door Jisse Reitsma. Hij vertelde over de roadmap die Magento voor ogen heeft wat betreft Magento 2. Momenteel is Magento 2.1 de laatste versie en staat Magento 2.2 voor de deur. Magento heeft ooit geroepen dat ze elk half jaar met een nieuwe update willen komen, maar dit blijkt niet haalbaar. Ze hebben ervoor gekozen om zich meer te focussen op het leveren van kwaliteit in plaats van het behalen van deze halfjaarlijkse deadline. De roadmap van Magento ziet er (ongeveer) als volgt uit:

Magento 2.2 - Gaat vooral om de bugfixes en het verbeteren van de API coverage. 

Magento 2.3 - Deze versie is vooral een Enterprise (tegenwoordig "commerce") update. Klarna zal standaard aanwezig en er zal een CMS systeem geïntroduceerd worden. Hiervoor heeft Magento Bluefoot CMS gekocht.

Magento 2.4 - Veel frontend optimalisaties staan gepland. Zo ook ondersteuning van Progressive Web Apps (PWA) en verdere optimalisatie en uitbreiding van de API.

Yoast SEO
Na Jisse kreeg Michiel Heijmans van Yoast SEO het woord. Michiel had een presentatie voorbereid, maar vanwege de tijd besloot hij om 2 webshops te kiezen en daar een live SEO-scan op te doen. De shops die een audit kregen waren:

Majorrum.com en Fixpart.com
Beide shops hadden zo hun verbeterpunten. Majorrum had bijvoorbeeld geen redirect voor non-www / www en ook non HTTP / HTTPS redirects werkten niet. Verder konden ze nog optimaliseren door acties prominenter te maken. 

De shop van Fixpart is vooral heel druk. Overal staat een 20-tal logo's en ook qua teksten op de categoriepagina's kan het nog beter. Het woordenaantal was veel te laag en het viel op dat ze overal dezelfde tekst gebruiken met een enkel woordje verschil.

De conclusie van de presentatie van Michiel was dat je als webwinkeleigenaar vooral moet focussen op SEO op categoriepagina's en je homepagina zo moet inrichten dat mensen meteen kunnen doorklikken om bij de producten te komen. Zijn oorspronkelijke presentatie is te vinden op Meetup.com. Op YoastCon in Nijmegen volgen nog veel meer tips & tricks.

Hatimeria
De eerste meer technische talk van de avond werd gehouden door Jamie Maria van Hatimeria. Ze presenteerde aan de hand van therake.com de klantencase met een headless oplossing van Magento en Wordpress. De webshop draait op een NodeJS server en de gehele frontend is opgebouwd in React. Magento, Wordpress, Algolia (zoeken) draaien allemaal headless. Het voordeel van deze oplossing is dat de webshop heel snel is. Ze noemde het de "toekomst van E-commerce" en ze zijn van plan dit door te ontwikkelen onder de noemer Deity (deity.io).

MaxServ
Na een korte pauze was het de beurt aan MaxServ en de Magento And TYPO3 Environment (MATE) oplossing. Vincent Hornikx presenteerde MATE aan de hand van de Montel-case. De response van het publiek was positief, er kwamen een aantal vragen over een eventuele publieke open-source launch van MATE. Ook kan een bestaande Magento 2 shop worden uitgebreid met de MATE koppeling.

Een integratie tussen Magento 2 OpenSource en TYPO3 CMS, een combinatie van het beste uit de e-commerce en CMS-werelden.

We Provide
Als laatste kwam Mark Heesters van WeProvide aan bod met een integratie van het BlueFoot CMS in Magento. Ook deze integratie werd aan de hand van een case gepresenteerd. Voor de klant Vogels is BlueFoot geïntegreerd en uitgebreid met nieuwe componenten. Als afsluiting van de presentatie kwam ook nog het feit dat Magento BlueFoot heeft opgekocht aan bod. Er zal nog voor 9 maanden support vanuit BlueFoot zijn op het moment dat Magento met versie 2.3 gaat komen.

Marketeer