Een kwalitatief platform voor Kees Smit Tuinmeubelen

| Blogs

Het hoogseizoen is in volle gang bij Kees Smit. Dit betekent veel verkeer, orders én activiteit op de website. Deze combinatie vraagt om hoge performance, geen of minimale downtime en een optimale werking van elke functionaliteit. Wanneer één of meer van deze onderdelen achterblijven, zullen de bouncepercentages stijgen en het aantal conversies dalen. Dit willen we natuurlijk voorkomen. 

Als technisch internetbureau van Kees Smit proberen we de kwaliteit van het platform zo veel mogelijk te borgen. Zo kan het platform gedurende het hoogseizoen optimaal presteren. In dit blog lees je hoe we dit doen.

Planning

Om te beginnen wordt er in de sprintplanning al rekening gehouden met het hoogseizoen. Grote updates en functionaliteiten die performance- of conversieratio-verhogend zijn proberen we zoveel mogelijk af te ronden vóór het hoogseizoen. Zo kan Kees Smit er optimaal van profiteren. Dit jaar hebben we bijvoorbeeld de upgrade naar Magento 2.4 vervroegd in de planning. Ook hebben we een Multi Source Inventory (MSI) geïmplementeerd. Met dit systeem kan voorraadbeheer rekening houden met meerdere voorraadlocaties verspreid door het land. 

De aanpassingen of upgrades van het platform die weinig tot geen effect hebben op de performance of het aankoopproces worden gepland na het hoogseizoen. Denk bijvoorbeeld aan een migratie van de backend die nog op de planning staat. Door deze aanpassingen niet tijdens het hoogseizoen te plannen, vormen eventuele complicaties geen bedreiging voor de performance en optimale werking van het platform tijdens deze belangrijkste periode.

Geautomatiseerd testen en monitoren

Bij een release wordt de nieuwe code of functionaliteit live gezet. Bij elke release wordt vervolgens gecontroleerd of de belangrijkste processen werken zoals ze moeten werken. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een order en het afrekenproces. Dit doen we met behulp van geautomatiseerde testen in Cypress. Cypress is een tool die alles aan de browser-kant test en simuleert wat een gebruiker doet.

Daarnaast hebben we ook nog andere vormen van testen. Zo hebben we voor aanvang van het hoogseizoen een drukke dag gesimuleerd met behulp van een benchmark testing tool. We simuleren dan een groot aantal bezoekers en zoeken lichtelijk de grenzen op. Wanneer het platform dit zonder problemen doorstaat, weten we vrij zeker dat de website de grote hoeveelheden aan verkeer tijdens het hoogseizoen ook zal doorstaan. 

We testen niet alleen het platform, maar monitoren het ook constant. Wanneer er iets misgaat bij bepaalde noodzakelijke onderdelen gaan er op verschillende plekken alarmbellen af. Zo kunnen onze developers snel actie ondernemen. Ook zijn we gestart met het verwerken van deze meldingen in een notification library. Een notification library gaat in op wie, wanneer en hoe er genotificeerd moet worden per situatie.

Kwaliteit boven kwantiteit

Voor het platform van Kees Smit schrijven wij veel code wanneer we bijvoorbeeld nieuwe functionaliteiten toevoegen of upgrades uitvoeren. Een functionaliteit of code is pas afgerond wanneer alle onderdelen van de “definition of done” zijn volbracht. De “definition of done” is een term die wordt gebruikt in het agile / scrum werken. Het betekent dat een overeengekomen set van onderdelen moet worden voltooid voordat een project of ticket als afgerond kan worden beschouwd. Wanneer we aan het platform van Kees Smit werken, is “performance” altijd onderdeel van de definition of done. Zo borgen we dit onderdeel in al ons development werk.

In al onze processen hebben we standaard opgenomen dat onze developers elkaars werk controleren. Dit doen we omdat we graag het leren van elkaar willen stimuleren. Daarnaast zijn wij van mening dat wanneer een functionaliteit werkt, het niet wil zeggen dat deze ook kwalitatief hoogstaand is. Door een aantal collega’s mee te laten kijken zorgen we dat elk stukje code een Digitaal Meesterwerkje wordt.

Documentatie

Documentatie klinkt als heel voor de hand liggend, maar het zal je verbazen hoe vaak dit niet op orde is. Vreemd, gezien het juist zo ontzettend belangrijk is. Bij MaxServ zorgen wij dat we dit wel op orde hebben. Dit doen wij structureel om risico’s te minimaliseren. Wat als er een cruciale functionaliteit van een platform stuk gaat terwijl de collega’s die eraan hebben gewerkt afwezig zijn? Dan kan de duidelijk uitgewerkte documentatie ons helpen het probleem op te lossen, zonder dat er moet worden gezocht naar een speld in een hooiberg. Dit bespaart tijd, geld en vermindert de downtime van je platform.

Beleving als fundament voor jouw e-commerce platform: lees de whitepaper

Met een goede beleving onderscheid je jezelf ten opzichte van de concurrentie en ben je klaar voor de toekomst.
Wil je hier meer over lezen? Download de whitepaper.

Een toekomstbestendig platform

Het platform van Kees Smit is gebouwd in onze Commerce & Content oplossing. Dit platform bestaat uit een combinatie van TYPO3 en Magento 2. Deze zijn geïntegreerd middels een koppeling die wij hebben ontwikkeld. Daarbovenop is het platform voorzien van een PIM-systeem van Akeneo. Dit biedt Kees Smit onder andere de volgende voordelen:

  • Voor gebruikers is er een optimale beleving dankzij alle content functionaliteiten van TYPO3;

  • Er kan gebruik worden gemaakt van alle webshop features die Magento biedt;

  • Met behulp van een PIM-systeem kunnen producten en productinformatie op een logische wijze geplaatst worden.

Wil jij ook e-commerce combineren met beleving binnen een kwalitatief hoogstaande en toekomstbestendige omgeving? Neem dan contact met ons op! We nemen graag de mogelijkheden door voor jouw eigen Digitale Meesterwerk.

Marketeer