De verkiezingen: welke voorbereidingen heeft MaxServ getroffen voor het CDA?

De Tweede Kamerverkiezingen van 2021 zijn inmiddels achter de rug. Net als voor heel Nederland, ging dat voor MaxServ niet onopgemerkt voorbij.

Langdurige relatie met diverse ontwikkelingen

Zoals je misschien wel weet hebben wij een langdurige relatie met het CDA. Wij verzorgen namelijk al meer dan 8 jaar de website. Gedurende deze periode hebben wij de website vernieuwd en gemoderniseerd. Daarnaast voorzien wij de website van de nieuwste technieken. Zo heeft er vorig jaar een CMS-upgrade plaatsgevonden naar CMS9 en vinden er meerdere keren per jaar doorontwikkelingen plaats. Met meer dan 400 redacteuren zijn er altijd ad hoc wensen die tijdens onze sprints snel gerealiseerd kunnen worden. Naast de look en feel van de website, zijn wij ook verantwoordelijk voor de performance. Iets wat natuurlijk erg belangrijk is tijdens de verkiezingen.

Doorpakken!

Net als alle andere jaren, is ook dit jaar veel aandacht besteed aan de verkiezingen. CDA besloot de verkiezingscampagne te voorzien van een nieuwe huisstijl: Doorpakken! Deze huisstijl is gemaakt door FightClub. Aangezien eenheid en consistentie belangrijk zijn, moest de nieuwe huisstijl ook doorvertaald worden op de website. Deze nieuwe huisstijl moest snel online, dit hebben we begin dit jaar gerealiseerd.

Technische upgrade

Ook heeft MaxServ in de aanloop naar de verkiezingen een technische upgrade verzorgd. Hierdoor werd het voor het CDA mogelijk om gepersonaliseerde content te tonen op de website. Dit maakte een bezoek aan de website nog persoonlijker en relevanter.

Uitbreiding op het DNS

Naast de cosmetische metamorfose en de technische upgrade, is er ook gekeken naar de veiligheid van de website. We hebben het DNS uitgebreid met DNSSEC (Domain Name System Security Extension). Dit voorziet de DNS records van een digitale handtekening, zodat de aanvrager kan controleren of de record die terugkomt authentiek is. Het “spoofen” van DNS, of zogeheten cache-poisoning, is hierdoor niet langer mogelijk.

Het uitvoeren van een loadtest biedt voordelen

Eerder las je al dat MaxServ ook verantwoordelijk is voor de performance, iets wat we natuurlijk erg serieus nemen. Rond de verkiezingstijd ontstaat er altijd een piek in het webverkeer naar het CDA-platform. Om te voorkomen dat een piek tot problemen zou leiden, hebben we tijdig een loadtest gedaan. We bootsen tijdens deze test het gebruikersgedrag van een hoog aantal bezoekers zo nauwkeurig mogelijk na. Dit doen we op de meest opgevraagde pagina’s en laten hier de meest zware acties los. Door het uitvoeren van een loadtest, weten we eerder waar eventuele bottlenecks zitten op het gebied van infrastructuur en responstijden. Deze bottlenecks kunnen we vervolgens tijdig verhelpen, zodat alle bezoekers een goede gebruikerservaring hebben.

Het resultaat

Het online platform heeft de verkiezingen zeer goed doorstaan. Er is geen downtime geweest, ondanks de aanhoudende hoge bezoekersaantallen gedurende de verkiezingsperiode. Door onze inspanning en goede voorbereiding was het CDA-platform de snelste politieke website tijdens de verkiezingen. MaxServ is trots op dit meesterwerk.

Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op

Directeur