Closed Source & Open Source

| Blogs

Net als bij veel software kan er ook bij e-commerce- en content management- systemen onderscheid gemaakt worden tussen closed source en open source. Er is geen goed of fout, maar beide hebben eigenschappen waarvan het belangrijk is dat je ervan op de hoogte bent als je een keuze gaat maken. 

Closed source

Een closed source platform wil zeggen dat de broncode (de source) niet openbaar wordt gedeeld. Derden kunnen en mogen in het geval van closed source geen aanpassingen doen aan de broncode van het systeem. Closed source oplossingen zie je voornamelijk bij grote partijen zoals Sitecore of Adobe. 

Het voordeel is dat het gehele platform over het algemeen goed werkt en dat verschillende functionaliteiten op elkaar aansluiten. De platformen gaan mee in de heersende trends maar vaak gebeurt dit traag. Het nadeel van dergelijke oplossingen is dat je wat betreft functionaliteiten en design beperkt bent. Maatwerk is niet mogelijk en je bent afhankelijk van de development roadmap van de eigenaar van het platform voor wanneer die ene functionaliteit waar jij zo naar uitkijkt komt. Tot slot komen dergelijke platformen over het algemeen met hoge terugkerende (licentie-) kosten.

Open source

Bij een open source platform is de broncode (source) openbaar; iedereen kan deze inzien, downloaden en zijn versie naar wens aanpassen. Mits je over voldoende kennis beschikt. Dit is ook meteen het nadeel: door de onbeperkte mogelijkheden, zijn er platformen waarvan de codetaal van lage kwaliteit is, met alle gevolgen van dien. Het is dus belangrijk dat je kiest voor een betrouwbare partner wanneer je voor een open source platform wil gaan. De voordelen ten opzichte van closed source zijn dat maatwerk wel mogelijk is en dat het gebruik van het e-commerce- of content management systeem goedkoper of zelfs gratis is. Uiteraard zijn er wel vaste kosten in de vorm van hosting, managed services etc. en variabele kosten wanneer je maatwerk wil of het platform wil doorontwikkelen/upgraden. 

TYPO3 (cms) en Magento 2 (e-commerce) zijn voorbeelden van open source platformen. Dit zijn tevens de platformen waar MaxServ mee werkt.

Waarom MaxServ kiest voor open source

MaxServ is een technisch internetbureau en daarmee ligt de keuze voor open source voor de hand. Dit geeft ons namelijk de mogelijkheid om maatwerk te leveren voor onze klanten en zo tot de beste oplossing te komen voor de situatie. Iets wat bij closed source niet mogelijk is. 

Ook biedt open source de mogelijkheid integraties te maken met andere software oplossingen. Zo kan je voor een combinatie van software gaan die het beste aansluit bij je wensen. Een bijkomend voordeel is dat doorontwikkeling dan vaak sneller gaat. De verschillende software oplossingen binnen jouw landschap werken allemaal aan hun eigen doorontwikkelingen. Zo ontwikkelt jouw complete landschap tegelijk. Wanneer je kiest voor één closed source oplossing waar alles in zit gaat dit vaak trager en meer gefaseerd. 

Tot slot heeft open source software als voordeel dat er vaak grote communities meewerken aan de code en deze testen. Hierdoor worden veiligheidsissues of foutjes in de code snel opgemerkt en verholpen. Veiligheid is een onderwerp dat bij veel bedrijven en overheden hoog op de agenda staat. Logisch, want je wil niet dat privacygevoelige informatie op straat komt te liggen. 

Heb je vragen over onze open source e-commerce- of content management oplossingen? Neem dan contact met ons op. We bespreken graag de mogelijkheden voor jouw Digitale Meesterwerk met je.