Waarom is een SLA afsluiten belangrijk?

| Blogs

Regelmatig moet onze sales afdeling uitleggen waarom het afsluiten van een Service Level Agreement (SLA) een goed idee is voor beide partijen. In dit blog geven we hier een aantal argumenten voor. Tot slot helpen we je direct op weg met een aantal aandachtspunten bij het afsluiten van een SLA.

Wat is een SLA?

Een SLA is een overeenkomst tussen een dienstverlener en een klant waarin afspraken worden vastgelegd over de kwaliteit en beschikbaarheid van de geleverde diensten. Het bevat specifieke onderwerpen en afspraken, zoals uptime, reactietijden en responstijden, en beschrijft de verantwoordelijkheden van beide partijen.

Waarom is het belangrijk om een goed Service Level Agreement af te sluiten:

  • Duidelijke verwachtingen: De verwachtingen van beide partijen (de klant en de leverancier) met betrekking tot de dienstverlening worden gedefinieerd in een SLA. Dit biedt helderheid over wat de klant mag verwachten en hoe de leverancier de klant kan helpen.

  • Prestatiemeting: Met behulp van een SLA kunnen de prestaties van de leverancier gemeten worden. Op basis hiervan kan de klant beoordelen of de prestaties aan de verwachtingen voldoen. Dit kan helpen bij het vaststellen van de kwaliteit van de dienstverlening en bij het bepalen van eventuele verbeterpunten.

  • Risicobeheer: Een SLA kan helpen bij het beheersen van risico's. Het definieert de voorwaarden voor het omgaan met eventuele incidenten en problemen die zich kunnen voordoen tijdens de dienstverlening, zoals de reactietijd van de leverancier of de escalatieprocedures.

  • Kosteneffectiviteit: Een goede SLA kan bijdragen aan het verminderen van kosten voor zowel de klant als de leverancier. Het kan duidelijkheid bieden over de omvang van de dienstverlening en de bijbehorende kosten en kan helpen bij het verminderen van onnodige uitgaven of geschillen over kosten.

  • Verbeterde klanttevredenheid: Het afsluiten van een goede SLA kan de klanttevredenheid verhogen. Door duidelijkheid te bieden over de dienstverlening en de verwachtingen kan de klant een beter begrip hebben van wat zij kunnen verwachten. Dit helpt bij het opbouwen van vertrouwen tussen de klant en de leverancier.

Tot slot bieden we een aantal aandachtspunten waar je op kunt letten bij het afsluiten van een SLA:

  • Controleer of er een gedetailleerde beschrijving is van de dienstverlening en eventuele uitzonderingen of beperkingen. Laat je niet verrassen.

  • Zorg voor een duidelijke communicatie over de verantwoordelijkheden van zowel de leverancier als van jou (de klant).

  • Wees realistisch over de tijd die nodig is voor het oplossen van problemen of incidenten en zorg voor passende reactietijden.

  • Houd samen met de leverancier de SLA up-to-date en zorg voor regelmatige evaluatie en herziening. Zo zorg je er samen voor dat het relevant blijft voor beide partijen. 

Meer weten over een SLA en de inhoud daarvan? Neem contact met ons op!
 

Vragen?

Heb je vragen of interesse in onze TYPO3 CMS 10 Extended Support mogelijkheden? Neem dan contact met ons op! Uiteraard laten we ook graag zien wat een upgrade aan nieuwe mogelijkheden kan bieden voor jouw website zodat je een weloverwogen keuze kan maken.