Zo bereid je jouw webshop voor op Black Friday

| Blogs

Black Friday is een dag waarop consumenten met hoge kortingen kunnen shoppen. De dag vindt zijn oorsprong in Amerika en vindt plaats op de vrijdag na Thanksgiving. Daarmee wordt het seizoen om feestdag inkopen te doen afgetrapt.

Sinds 2015 is Black Friday ook een begrip in Nederland. Voor ondernemers met een fysieke winkel en/of webshop een belangrijke dag omdat consumenten massaal op zoek gaan naar de beste koopjes. Hoe zorg je er voor dat jouw koopjes gevonden worden door deze consumenten? In dit blog geven we een aantal tips!

Een goede voorbereiding is essentieel voor Black Friday

Hoe zorg je er voor dat de consument bij jou aanbiedingen komt shoppen en niet bij de concurrent? Het antwoord op deze vraag is op te splitsen in 2 antwoorden: zoekmachineoptimalisatie (SEO) en online adverteren. Online adverteren is afhankelijk is van zaken zoals strategie en beschikbare budgetten. SEO vormt echter de basis voor de vindbaarheid waar de eventuele online advertentiecampagnes ook baat bij kunnen hebben. Om met SEO de webshop beter vindbaar te maken voor Black Friday is een goede voorbereiding noodzakelijk, te beginnen bij de landingspagina.

Het belang van een goed cms

Het maken van een goede, functionele landingspagina is een flinke klus. Met de juiste cms kun je dit op een gebruiksvriendelijke manier voor jezelf vereenvoudigen. MaxServ biedt haar klanten haar klanten om deze reden onze unieke Commerce & Content oplossing

Met Commerce & Content combineren we het krachtige cms TYPO3 met de e-commerce mogelijkheden van Magento 2. TYPO3 biedt de mogelijkheid om jouw website en content op een eenvoudige, gebruiksvriendelijke en overzichtelijke manier in te richten en te beheren. Met Magento 2 voldoet het e-commerce onderdeel van je platform aan alle hedendaagse eisen zoals: e-mail, mobiel, fysieke winkel, verzending en marktplaatsen. Hiermee ervaar je het beste van beide werelden en kun je jouw bezoekers een ongeëvenaarde online ervaring bieden. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op voor meer informatie!

De Black Friday landingspagina

Om van start te gaan met SEO adviseren we voor Black Friday een toegewijde landingspagina aan te maken. Heb je ook op andere (feest)dagen acties lopen zoals Cyber Monday, Sinterklaas of kerst? Dan kun je dit advies ook daarvoor gebruiken. We kiezen voor een toegewijde landingspagina omdat deze hoger scoren in de zoekresultaten ten opzichte van pagina’s met verschillende arrangementen. Dit komt doordat het doel van de pagina voor zoekmachines duidelijker is. Voor het opzetten van een goede landingspagina zijn de volgende tips erg handig:

De URL

Kies voor je landingspagina een generieke URL zoals www.jouwdomeinnaam.nl/black-friday/. Een dergelijke URL is zowel voor zoekmachines als voor gebruikers gemakkelijk te begrijpen en laat weinig aan de verbeelding over. Zorg voor een simpele url, zonder bijvoorbeeld een jaartal. De pagina kan dan in de toekomst opnieuw worden gebruikt zonder dat de URL steeds aangepast hoeft te worden. Hierover later meer.

On-page SEO

Het gebruik van de juiste zoekwoorden is essentieel voor de vindbaarheid van je pagina. Door deze zoekwoorden op de essentiële plekken (titel, H1, H2, H3 en de tekst) te laten terugkomen begrijpt een zoekmachine waar de pagina over gaat. Voor een goede zoekwoorddichtheid in de tekst houd je een verhouding van 1% tot 3% aan. Dit betekent dat het zoekwoord 1 tot 3 keer in een tekst van 100 woorden terug moet komen. Enkele andere belangrijke punten voor je on-page SEO zijn:

 • Titel van de pagina
 • Meta-omschrijving
 • Tekst lengte (streef naar minimaal 300 woorden)
 • Interne hyperlinks om de samenhang tussen pagina’s te benadrukken
 • Outbound links naar je belangrijke pagina’s toe (linkbuilding)

Black Friday content

Met content geef je invulling aan je pagina. Aan de hand van deze content kun jij jouw klant overtuigen om de aankoop te maken. Voorbeelden van content die je klaar moet hebben staan voor de dag zijn:

 • Aanbiedingen

  Black Friday gaat uiteraard gepaard met aanbiedingen en acties. Zorg dat deze tijdig online staan zodat bezoekers ze niet kunnen missen. Werk je met tijdgebonden acties? Dan kun je deze eventueel ook plannen om op het juiste moment on- en offline te gaan.

 • Goede afbeeldingen

  Wanneer je de content op de pagina gaat verwerken horen hier ook afbeeldingen bij. Een hoge kwaliteit afbeeldingen is hierbij onmisbaar. Zorg er ook voor dat de Alt-attributen van de afbeeldingen goed ingevuld zijn met de juiste keywords.

 • Call To Action's

  Om bezoekers aan te zetten tot actie heb je Call To Action’s (CTA’s) nodig. CTA’s zijn knoppen, afbeeldingen of stukjes tekst die de lezer aanzetten om een bepaalde handeling uit te voeren. Op een pagina vol met aanbiedingen mogen deze niet ontbreken.

 • Homepage link en herindexatie

  Nadat je de pagina hebt voorzien van de juiste content, deals, CTA’s en afbeeldingen is het belangrijk dat er een link van de homepage naar de betreffende pagina geplaatst wordt. Zorg dat deze goed opvalt zodat de bezoeker eenvoudig naar de Black Friday pagina kan.

  Na het plaatsen van de link kun je een herindexering aanvragen via Google Search Console waarna de pagina opnieuw gecrawld en geïndexeerd zal worden. Een herindexering geeft je de zekerheid dat de zoekmachine van de juiste informatie voorzien is. Zo kan de pagina bij gerelateerde zoekopdrachten getoond worden.

Technische SEO

Naast on-page SEO heb je ook nog technische SEO. Met technische SEO verbeter je de technische aspecten van een website om de ranking van pagina’s in zoekmachines te verbeteren. Dit is niet alleen voor je ranking van belang, maar ook voor de algemene beleving van de website. Wees er dan ook zeker van dat je hosting en website grote hoeveelheden bezoekers aankunnen. Dit meet je door middel van een stress test. Andere aspecten van technische SEO die je kan controleren zijn:

 • Robots.txt
 • Meta Robots tag (index, follow)
 • Structured Data
 • Sitemap
 • SSL

Zoals eerder vermeld bouwen wij bij MaxServ op het cms TYPO3. Binnen dit cms kunnen we dankzij de Yoast SEO module eenvoudig bijhouden aan welke SEO onderdelen nog aandacht besteed moet worden, zowel on-page als technisch. Wil je hier meer over weten? Lees dan het blog: SEO in TYPO3, waar moet ik beginnen?

Het moment is daar: Black Friday!

Na een uitgebreide voorbereiding is het moment eindelijk daar: Black Friday. Wanneer je de voorbereidende stappen goed hebt doorlopen is jouw pagina:

 • gevuld met de juiste content;
 • voorzien van aanbiedingen;
 • online vindbaar;
 • te bereiken via de homepage (en eventuele andere pagina’s);
 • eventueel vindbaar via online advertenties;
 • klaar voor klanten om probleemloos aankopen te doen.

Tijdens de kortingsdag(en) zelf is het belangrijk om de activiteiten van jouw webshop goed te monitoren. Zo kun je snel ingrijpen bij problemen met de webshop en nieuwe aanbiedingen naar een prominentere plek schuiven wanneer items Out of Stock dreigen te gaan. 

Daarnaast is het belangrijk om de activiteiten te tracken met een data analyse tool. De data die je tijdens deze dag(en) verzamelt is waardevol voor toekomstige campagnes. Zo krijg je bijvoorbeeld inzicht in het aantal en type bezoekers, gemiddelde orderwaarde, meest verkochte producten, beste social media kanalen en meest rendabele advertenties. Kortom, informatie die jou in de toekomst kan helpen gerichte campagnes op te zetten.

De pagina na Black Friday

Een webpagina bouwt in de loop van tijd SEO-waarde op. Deze SEO-waarde draagt bij aan de vindbaarheid van jouw pagina. Wanneer je de pagina langdurig offline haalt, verlies je deze opgebouwde waarde. Dit is zonde, want de SEO-waarde komt bij de volgende Black Friday goed van pas. Daarom adviseren wij de pagina online te laten. Om er voor te zorgen dat minder bezoekers naar de pagina gaan raden wij aan om interne links naar de pagina aan te passen.

Omdat je bezoekers niet geheel kan vermijden en je buiten de Black Friday periode geen aanbiedingen op de pagina hebt staan, kun je content plaatsen die het publiek vroegtijdig enthousiasmeert. Denk bijvoorbeeld aan sneak-previews of een countdown naar Black Friday. Een leuke toevoeging is de mogelijkheid voor bezoekers om zich aan te melden voor de nieuwsbrief. Zo kun je ze op de hoogte houden van de volgende Black Friday en hoeven ze geen aanbiedingen te missen.