TYPO3 CMS 9 [gradient]Extended Long Term Support[/gradient]

| Blogs
TYPO3 CMS 8 Extended Long Term Support

30 september loopt de langetermijnondersteuning voor TYPO3 CMS 9 af. Draait jouw website op TYPO3 CMS 9? Lees in dit blog wat je het beste kan doen.

Supportcycli van TYPO3 CMS

De CMS-versies van TYPO3 komen en gaan aan de hand van een strak schema. De ontwikkeling van een nieuwe versie van het TYPO3 CMS start met een aantal sprintfases tot er een Long Term Stable (LTS) versie wordt gereleaset. Deze versie van het CMS blijft 3 jaar op deze manier draaien waarna de LTS ten einde loopt. Op dit moment stoppen de updates van je CMS, tenzij je Extended Long Term Support (ELTS) afneemt. Je kan tot 3 jaar ELTS afnemen en wanneer je dit doet, blijft jouw CMS gewoon ondersteund met TYPO3 updates. Deze cycli worden duidelijk gecommuniceerd in de roadmap van TYPO3 CMS.

Weet je niet zeker op welke TYPO3 CMS versie jouw platform draait? Doe dan de TYPO3 Version Check. Voer je URL in en de check vertelt je welke versie wordt gebruikt. 

Waarom Extended Support?

Net als bij veel andere open source projecten vervalt op een bepaald moment de (officiële) gratis ondersteuning. Er wordt doorontwikkeld aan het platform en resources zijn niet onbeperkt. Draait jouw platform nog op CMS 9? Dan heb je twee opties:

De eerste mogelijkheid is een migratie naar de nieuwste versie. Een dergelijke migratie neemt relatief veel (development) tijd in beslag en komt voor jou wellicht niet op het juiste moment. Bijvoorbeeld omdat het hoogseizoen voor de deur staat, er lopende campagnes zijn of je op andere gebieden fors aan het investeren bent.

De andere mogelijkheid is de aanschaf van een abonnement op Extended Long Term Support (ELTS). Tegen betaling kan je tot 3 jaar ondersteuning kopen voor jouw versie van TYPO3 CMS. Hiermee help je zowel het TYPO3-project als jouw eigen TYPO3 omgeving. Het geld dat wordt opgehaald met ELTS draagt bij aan de financiering van het TYPO3 CMS-team zodat zij extra tijd kunnen besteden aan de ondersteuning van TYPO3 CMS versie 9 en aan de toekomstige ontwikkeling van TYPO3 CMS als geheel.

ONS ADVIES

Wanneer je na 30 september 2021 nog in het bezit bent van een TYPO3 v9 platform adviseren wij TYPO3 CMS 9 ELTS aan te schaffen. Door jaarlijks ELTS aan te schaffen is je platform nog tot 3 jaar gegarandeerd van core security updates en patches. Boven alles worden stabiliteit en compatibiliteit gewaarborgd, een must voor jouw webapplicatie! 

Let op; zo kun je een migratie naar een nieuwere versie maximaal 3 jaar uitstellen.

Blijf compatibel en veilig

De ELTS heeft ook betrekking op browser compatibiliteit tot de laatste versies van Edge, Chrome en Firefox. Zelfs als de reguliere ondersteuning van een TYPO3-versie deze browsers of browserversies niet meer zou ondersteunen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over beperkingen van je editors wanneer ICT nieuwe browser updates uit gaat rollen.

Maar afgezien van ondersteuning voor redacteuren, ondersteunt TYPO3 ELTS ook de applicatie-service-laag. Hierdoor zal jouw platfarm gegarandeerd soepel blijven draaien op de PHP- en MySQL-versies waarvoor ze oorspronkelijk waren bedoeld.

Het beschermen van de gegevens van je bedrijf en de gebruikers is een van de belangrijkste en tijdrovende taken in IT. Daarom is het belangrijk om te weten dat Extended Long Term Support ervoor zorgt dat alle beveiligingspatches van de nieuwste TYPO3-versies ook beschikbaar zijn voor jouw TYPO3 CMS V9 installatie. Zo ben je gegarandeerd van een goede beveiliging.

Vragen?

Heb je vragen of interesse in onze TYPO3 CMS 9 Extended Support mogelijkheden? Neem dan contact met ons op! Uiteraard laten we ook graag zien wat een upgrade naar CMS 11 aan nieuwe mogelijkheden kan bieden voor jouw website zodat je een weloverwogen keuze kan maken.

Directeur