Lancering TYPO3 v12

| Blogs

Als TYPO3 agency weten we als geen ander dat we altijd kunnen rekenen op de doorontwikkeling van het content management systeem (cms). Alle updates en patches worden namelijk aangekondigd in de accurate Roadmap waar TYPO3 zich strikt aan houdt. Hierin is te zien dat de laatste grote update op 4 oktober is gelanceerd; namelijk versie 12 van TYPO3. In dit blog lees je welke grote veranderingen TYPO3 v12 met zich meebrengt voor de gebruiker én de developer.

De doelstellingen voor TYPO3 v12

Met versie 12 wil TYPO3 het cms een aanzienlijke boost geven op het gebied van productiviteit. Daarom zetten ze met de nieuwe release vol in op de snelheid van het cms. TYPO3 ambieert daarmee om het de snelste versie van het cms tot nu toe te maken. Dit gaan ze realiseren door in te zetten op de volgende onderdelen:

 • De kwaliteit van de backend verbeteren. Zo kunnen backend gebruikers eenvoudiger content beheren.
 • Custom content creatie eenvoudiger maken voor developers.
 • De methodes om backend modules te registreren vereenvoudigen. Zo kunnen developers efficiënter op maat gemaakte oplossingen creëren.
 • Nieuwe manieren implementeren waarop TYPO3 kan communiceren met third-party systemen (webhooks en reacties). 
 • Prestaties verbeteren door gebruik te maken van meer onderliggende systemen zoals gespecialiseerde PHP en database features.

De release van TYPO3 versie 12.0 heeft op 4 oktober 2022 plaatsgevonden. De eerste sprint van deze release bevat ongeveer 100 nieuwe features voor editors, integrators en developers. Verdere wijzigingen en verbeteringen worden aangekondigd in de daaropvolgende sprints, verspreid over een termijn van 6 maanden. Hierin worden versie 12.1 tot en met 12.4 gerealiseerd, met als eindpunt de Long Term Support (LTS)-release in april 2023.

Update systeemvereisten 

PHP versie 8.1

PHP versie 8.1 is de nieuwe minimum vereiste om TYPO3 v12 te draaien. Deze laatste PHP versie wordt door PHP developers aanbevolen vanwege de verbeterde prestaties, syntax en geoptimaliseerde type safety. Benieuwd naar alle features van versie 8.1? Lees er dan meer over op deze pagina. PHP versie 8.1 ontvangt voor de komende 2 jaar nog beveiligingsupdates, tot eind November 2024.

Database Engine

In versie 8 van TYPO3 werd de database abstraction layer Doctrine geintroduceerd. Sindsdien wordt TYPO3 ondersteund op een brede range database server en engines. Bij de lancering van TYPO3 v12 krijgt ook Doctrine een update naar versie 3, wat invloed heeft op de volgende ondersteunde database engines:

 • MySQL versie 8.0 of hoger
 • MariaDB versie 10.3 of hoger
 • PostgreSEL versie 10.0 of hoger
 • SQLite versie 3.8.3 of hoger

Daarnaast stopt de ondersteuning van de Microsoft SQL Server.

Third-party dependencies

Zoals eerder bij versie 10 en 11 van TYPO3, zal ook versie 12 een upgrade krijgen in third-party dependencies. Hiermee volgt TYPO3 hun afschrijvingsbeleid. Ze zijn daarnaast van plan om de volgende pakketten in TYPO3 v12 toe te voegen:

 • Symfony versie 6
 • Doctrine DBAL versie 3
 • Composer versie 2.4
 • CKEditor versie 5

Voor TYPO3 organisaties die de aanbevolen Composer-gebaseerde installatiemethode gebruiken is er het plan om minstens Composer versie 2.4 en TYPO3's Composer Installers Plugin versie 4 te vereisen. Deze eis heeft invloed op de publiek toegankelijke folders. In vorige versies waren de TYPO3 extensies namelijk terug te vinden in de “typo3conf/ext” folder. Vanaf versie 4 van de TYPO3 Composer Installer plugin worden deze extensies in de folder “vendor/” geplaatst, net als elk ander Composer pakket. Deze verandering maakt de “typo3conf/ext” overbodig en kan dus verwijderd worden.

Release date en support tijdlijn

Voor TYPO3 v12 bestaat de release cycle uit 5 releases in minder dan 7 maanden. Daarnaast wordt de nieuwe versie voorzien van 3 jaar gratis LTS. Wanneer je de releasedates in je agenda verwerkt zal opvallen dat deze altijd plaatsvinden op een dinsdag. TYPO3 heeft de voorkeur om releases op deze dag van de week te plannen omdat zich dit vaker heeft bewezen als een goede optie. 

 • 4-10-2022: TYPO3 v12.0. Nieuwe systeemvereisten en grote veranderingen.
 • 6-12-2022: TYPO3 v12.1. Interoperabiliteit met third-party systemen.
 • 7-2-2023: TYPO3 v12.2. Verbeterde backend UI.
 • 28-2-2023: TYPO3 v12.3. Feature freeze.
 • 25-4-2023: TYPO3 12.4. LTS-release.

Elke TYPO3 sprint release (v12 tot v12.3) wordt ondersteund tot de volgende minor versie is gepubliceerd. De LTS-versie van versie 12.4 zal bug fixes ontvangen tot 31 oktober 2024. Daarnaast blijven beveiligingsupdates voor TYPO3 v12 LTS beschikbaar tot 30 april 2026.

Developers opgelet!

Momenteel is het waarschijnlijk nog te vroeg om lopende TYPO3 projecten die in productie zijn over te brengen naar de development branch van TYPO3 v12. Toch wordt geadviseerd om als TYPO3 developer alvast te kijken naar de mogelijke wijzigingen in de code die nodig zijn om de nieuwste versie te ondersteunen.

Een handige tool hiervoor is Rector. Met Rector kun je oude PHP code upgraden. Daarom wordt aan TYPO3 extensie developers geadviseerd om zich in te lezen over Rector voor TYPO3 gezien dit het Rector project ondersteunt. Deze command line tool bevat de meeste upgrade regels voor TYPO3 v12 en helpt je om je voor te bereiden op de migratie van code naar de volgende versie. 

Marketeer