Frank over persoonlijke groei binnen MaxServ

| Blogs

Voor MaxServ is het belangrijk dat collega’s zich blijven ontwikkelen. Alleen zo kunnen we onze klanten de kwaliteit leveren die ze verwachten. Maar hoe ziet ontwikkeling er binnen MaxServ precies uit? We vroegen onze ervaren developer Frank naar de groei die hij binnen MaxServ heeft doorgemaakt.

Wie ben je en wat is je functie?

Ik ben Frank Baak en ik fix shit. Binnen MaxServ hebben we heel veel monitoring tools die ik in de gaten houd. Ik kijk proactief waar er zich problemen binnen onze sites voordoen en los die op of laat ze oplossen. Af en toe neem ik deel aan een sprint en ik begeleid hbo-afstudeerders, maar het grootste deel van mijn dag bestaat uit ad hoc werk en ondersteuning van collega’s. Veel van wat moeilijk en niet planbaar is, komt bij mij terecht.

Kun je iets vertellen over je niveau en ambities toen je bij MaxServ startte?

Ongeveer 12 jaar geleden ben ik aan de Avans Breda afgestudeerd voor de opleiding hbo Informatica. Mijn afstudeerstage heb ik bij een ander bedrijf gedaan waar ik graag had willen blijven, maar wat helaas niet kon. Een teamgenoot bij het volleybal werkte toen bij MaxServ, wat toen nog een relatief klein bedrijf was (ongeveer 8 man). Daar ben ik kort na het afstuderen gestart om diverse processen te automatiseren.

Uiteindelijk ben ik ook bij MaxServ gestart met het bouwen van websites. Tijdens het bouwen kwam ik tot de conclusie dat we op Frontend grote slagen konden maken door onze werkwijze iets te veranderen. Om die reden heb ik een tijd meegedraaid op FE binnen MaxServ. Uiteindelijk ben ik naar Backend overgegaan omdat hier meer uitdaging voor mij lag.

Qua ambities heb ik nooit heel specifieke doelen voor mijn werk gehad. Het belangrijkste is dat ik dingen doe die ik leuk vind. Een belangrijk onderdeel hiervan is het oplossen van moeilijke problemen. Ik kan zo een hele dag puzzelen om tot een oplossing te komen.

Hoe is jouw rol binnen MaxServ gegroeid?

Binnen MaxServ kun je doorgroeien zoals je dat zelf wilt. Je kan keuzes maken die bij jou passen. Zo heb ik ervoor gekozen om meer in de reliability en performance kant te blijven, waar andere developers bijvoorbeeld richting DevOps zijn gegaan. Het belangrijkste is dat je het bespreekbaar maakt en keuzes maakt. MaxServ helpt je waar nodig om op jouw plek te komen.

Hebben MaxServ en collega’s je geholpen te komen waar je nu bent?

Van MaxServ heb ik de tijd, ruimte en kansen gekregen om vanuit mijn functie en werkzaamheden verder te kijken. Dankzij deze ruimte kreeg ik ook vanuit collega’s nieuwe kansen aangeboden. Een van de mooiste kansen was het leren werken met Magento 2. Dit resulteerde, samen met mijn kennis van TYPO3, in een grote bijdrage aan het platform van Kees Smit. Daar ben ik trots op.

Heb je verdere ambities? Zo ja, wat zijn deze?

Ambities vind ik iets heel lastigs. Mijn eigen groei komt vooral uit het blijven doen van dingen die ik leuk vind. Dit motiveert mij om me steeds verder in materie te verdiepen en te leren. Daarnaast wil ik afstudeerders blijven begeleiden en collega’s blijven assisteren.

Wil je nog iets zeggen tegen junior developers die mogelijk starten in De Klas van 2024?

Het belangrijkste als developer vind ik om niet alleen het trucje te leren, maar ook de achterliggende principes te begrijpen. Uiteindelijk komt iedere development hype een beetje op hetzelfde neer. Als je het achterliggende of overkoepelende van een hype snapt, kun je ook met een ander framework werken en relatief makkelijk nieuwe technieken leren.

Goede voorbeelden hiervan zijn TYPO3 en Magento 2. Beide maken gebruik van dezelfde development principes, terwijl de platformen verder weinig met elkaar gemeen hebben. Toen ik naast TYPO3 ook in Magento 2 problemen leerde oplossen kreeg ik een brede kijk op zaken. Ik begon verbanden te herkennen en het programmeerprincipe meer te snappen. Zo leerde ik het verschil tussen code functionerend krijgen of nette, gestructureerde code schrijven.

KOM JIJ OOK BIJ ONS WERKEN?

Denk je dat MaxServ ook bij jou past? Solliciteer dan op voor de Klas van 2024!