De uitdagingen bij platformen voor universiteiten

| Blogs

In de afgelopen 15 jaar heeft MaxServ voor verschillende universiteiten websites gemaakt en/of onderhouden. Hiermee hebben we veel ervaring opgedaan en inzicht verkregen in de uitdagingen rondom het platform van een universiteit. In dit blog lees je over deze uitdagingen.

Faculteiten met verschillende wensen

In het geval van een universiteit is het nemen van besluiten vaak net even wat complexer vanwege de grote hoeveelheid aan faculteiten en/of afdelingen. Deze hebben namelijk allemaal eigen doelen, prioriteiten en/of wensen. Het samenbrengen van al deze wensen is een complexe taak waarbij het soms een uitdaging is om iedereen tevreden te houden.

In deze gevallen adviseren we en helpen we onze klanten door elk nieuw project te starten met een Product Discovery. Dit traject bestaat uit een aantal intensieve sessies waarin we de wensen, uitdagingen en oplossingen in kaart brengen, bundelen en prioriteren. Dit doen we samen met de Product Owner (PO) en een aantal stakeholders aan de klantzijde.

In het geval van een universiteit adviseren we de wensen met een grote meerwaarde voor meerdere faculteiten of afdelingen een hogere prioriteit te geven.

Technisch complex en omvangrijk

Universiteiten hebben te maken met een grote hoeveelheid koppelingen. Deze moeten met elkaar en eventuele andere systemen communiceren om taken uit te voeren. Denk aan het afhandelen van inschrijvingen, het intranet voorzien van data, het online volgen van lessen en meer. Dit maakt de platformen op technisch vlak erg complex.

Grote hoeveelheden content zorgen ook voor extra uitdaging. In het geval van een nieuw platform moet de content worden overgezet en per type correct worden opgenomen in de nieuwe templates. Daarnaast moeten alle functionaliteiten goed beveiligd zijn. De eerder genoemde omvang en hoge complexiteit maakt het goed beveiligen van het platform extra uitdagend.

Groot aantal gebruikers

Vanwege de vele faculteiten en afdelingen zijn er veel gebruikers actief in de backend van het platform. Dit vraagt om een strak beleid rondom contentbeheer en rechten/rollen. Wie heeft toegang tot welke delen van de backend? Kan iedereen zomaar content publiceren? Dit zijn belangrijke vragen om mee aan de slag te gaan. Hier moet goed over na worden gedacht en vervolgens moet het geheel met zorg worden ingericht en getest. Een verkeerde instelling rondom deze rechten kan tot nadelige gevolgen leiden. TYPO3 cms is een content management systeem met uitgebreide rechten en rollen functionaliteiten en is hiermee erg geschikt voor het tackelen van deze uitdaging.

Uptime is cruciaal

Een collegejaar kent een vaste planning waar niet van afgeweken kan worden. Het mag niet zo zijn dat het platform niet volledig functioneel is tijdens een college of voor een bepaalde deadline. De uptime van zowel het platform als de servers waarop het platform draait zijn van cruciaal belang. Daarom is het belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van een uitgewerkte roadmap. Hierin wordt het onderhoud van het platform vooruit gepland. Zo is iedereen op de hoogte van wanneer er wat moet gebeuren en worden verrassingen voorkomen. De uptime van de servers stemmen we af en borgen we middels een Service Level Agreement.

Samenwerken aan een platform voor universiteiten

Bovenstaande uitdagingen maken het samenwerken met universiteiten erg leuk en divers. Wil je meer lezen waarom o.a. Rotterdam School of Management (RSM), TU Delft of TU Eindhoven kiezen voor MaxServ? Bekijk dan onze pagina over platformen voor universiteiten

Wens je meer informatie, heb je interesse in een originele MaxServ of wil je gewoon eens kennismaken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Beheer al jouw websites in één cms

Wij geloven in content management met TYPO3. Ontdek tijdens een adviesgesprek of TYPO3 ook voor jouw situatie de beste keus is.