De snelste politieke website is opgeleverd!

MaxServ heeft al een jarenlange relatie met het CDA. Eerder zijn wij voor het CDA al één van de grootste migraties in de Nederlandse geschiedenis aangegaan. Wij hebben toen een nieuw multi-site platform gebouwd, dat bestond uit 1 hoofdwebsite (CDA.nl) met daaronder ruim 400 subsites (gemeentes en afdelingen). De technologie was verouderd en daarnaast is, met de komst van internet op verschillende devices, ook het gebruik door de doelgroep veranderd. Het was daarom een must het platform tevens te voorzien van een nieuw hedendaags maatwerk responsive design.

Wens en behoefte van het CDA

De wens van het CDA was een mobile- en accesibility-proof website met een op maat gemaakt nieuw design. Het platform met de vele subsites zouden gemakkelijk te beheren moeten zijn, ook voor iets minder ervaren redactueren. En uiteraard had CDA behoefte aan een stabiel gebouwd platform dat de grote bezoekersaantallen in de loop naar de verkiezingen aankan.

Korte ontwikkelingstijd

Het team had slechts 5 maanden om het platform op te leveren. Gezien de omvang van het project, was dit een erg korte doorlooptijd. In deze 5 maanden wist het team van MaxServ:

- een nieuw design op te leveren en te realiseren,
- een TYPO3 upgrade uit te voeren,
- de functionaliteit SOLR zoeken toe te passen,
- AWS cloud hosting in te richten en
- een content migratie uit te voeren van ruim 100.000 documentpagina's.

We mogen gerust zeggen dat het MaxServ-team stevig zijn tanden heeft gezet in deze klus.
 

Toekomstbestendig platform

Het gehele multi-websiteplatform heeft een nieuw design gekregen dat in samenwerking met het CDA is gemaakt.  Er is uiteraard rekening gehouden met bezoekers die de site op een mobiel of tablet bezoeken.

Het platform is voorzien van een upgrade naar TYPO3 CMS7. De levensduur van het platform is hierdoor verlengd.
 

Gebruiksgemak platform is sterk verbeterd

De upgrade naar TYPO3 CMS 7 is ook merkbaar voor de beheerders en redacteuren. Het gebruiksgemak van de backend is sterk verbeterd en vereenvoudigd. De lokale afdelingen kunnen nog actiever aan de slag met het delen van nieuws en informatie op hun CDA website, wat ook één van de behoeftes was van het nieuwe platform.

MaxServ is daarnaast bezig met een app waarmee de redacteuren doormiddel van een telefoon of tablet eenvoudig een nieuwsbericht of foto kunnen plaatsen. Een redacteur kan dan op elk moment, via elk device een nieuwsbericht plaatsen. Ideaal voor de aankomende verkiezingen waar nieuwsberichten en informatie een belangrijke rol spelen! 

Website toegankelijk voor slechtzienden

Het platform is tevens toegankelijk gemaakt voor slechtzienden. Het beeld kan in hoog contrast worden weergegeven om de teksten beter te kunnen lezen. Daarnaast is er aan elk formulier een label gehangen, zodat het duidelijk is wat er van de gebruiker aan informatie wordt verwacht. 

Snelste website van alle politieke partijen

Het CDA heeft te maken met sterke pieken in de bezoekersaantallen door het jaar heen. Denk maar aan de Tweede Kamerverkiezing en de gemeenteraadsverkiezingen die er in 2017 weer aankomen. MaxServ weet als geen ander dat een website hiervoor snel moet zijn. Heel snel. Daar hebben we voor gezorgd! De website van het CDA is de snelste in vergelijking met de andere politieke websites.

Daarnaast moet de website hoge bezoekersaantallen kunnen dragen. Om dit te realiseren heeft MaxServ het cloudplatform van Amazon ingezet. Dit geeft het CDA de mogelijkheid om de prestaties van het platform dynamisch af te stemmen op de bezoekersvraag. Hostingbudgetten blijven binnen de perken, terwijl de partij toch een stabiel en razendsnel online platform heeft dat goed bestand is tegen piekbelasting. Doordat alle kritieke componenten binnen het platform meervoudig zijn uitgevoerd, bieden we bovendien een zeer hoge mate van stabiliteit en kunnen we aan de functionaliteiten van de site werken zonder dat de bezoeker dit merkt. Kortom, wij kijken samen met het CDA met vertrouwen uit naar een drukke verkiezingsavond.

Wat vindt CDA van het platform?

Wij vroegen Nelleke Weltevrede, hoofd Communicatie van het CDA, naar haar reactie op het nieuwe platform: 

"Het CDA platform is eigenlijk een onmogelijk ding: er werken 400 vrijwilligers in, maar ook ca 30 professionals die continu zeer actuele content willen leveren. De bezoekers zijn zeer divers: van leerlingen die een werkstuk maken tot journalisten en van inwoners van een gemeente tot CDA-leden die bij ons een opleiding willen doen. En op de avond voor de verkiezingen is er ongelooflijk veel traffic.

Ga er dus maar aanstaan. En dat deed MaxServ. Ze hebben keihard gewerkt om dit nieuwe platform te realiseren en kwamen daarbij de grenzen van TYPO3 ook wel eens tegen. Maar het doorzettingsvermogen en de creativiteit van het team heeft geleid tot dit mooie platform, dat gelukkig ruim voor de verkiezingen klaar is voor gebruik!". 


Othniël van Bergeijk, eigenaar MaxServ zegt het volgende: "Trots en dankbaarheid zijn de eerste dingen die in mij opkomen. Trots op het CDA, het uitvoerende team en het eindresultaat. Dankbaar voor het vertrouwen wat het CDA in MaxServ heeft uitgesproken. Na al die jaren van intensief samenwerken nu ook het tweede generatie CDA platform Live!"

Benieuwd naar de case? Bekijk hem hier!

Gerelateerde berichten