Wat is er veranderd bij Magento 2 en moet ik overstappen?

Na jaren wachten was het afgelopen november eindelijk officieel: Magento 2 zag het levenslicht. Ondertussen zijn we al een paar maanden verder en kunnen we stellen dat Magento 2 stabiel is. Er wordt nog hard gewerkt aan deze versie door Magento zelf en de grote extensie-bouwers zijn al een heel eind. Een aantal ?official? modules (betalingsproviders, leveranciers, etc.) is nog in ontwikkeling, maar het ecosysteem van 3rd party software is hard aan het groeien.

Nu kunnen we ons bij MaxServ voorstellen dat je als webshopeigenaar op dit moment met verschillende vragen zit, zoals wat de <link>verschillen zijn met Magento 1, welke <link>functies Magento 2 heeft en of je op dit moment moet <link>overstappen. Onze Magento specialisten geven graag antwoord op al je vragen.

5 Belangrijke veranderingen binnen Magento 2

Zoals hierboven al kort besproken werd, zijn er een aantal veranderingen binnen Magento. Dit zijn de belangrijkste veranderingen:

  1. <link>Snelheid en schaalbaarheid
  2. <link>Nieuwe en verbeterde beheer interface
  3. <link>Aantrekkelijker licentiekosten model voor Enterprise Edition
  4. <link>Meer updates en upgrades
  5. <link>Inzichtelijke roadmap

Onderstaand zullen wij deze veranderingen bespreken.

1. Snelheid en schaalbaarheid

Een hogere snelheid was een punt waar veel om werd gevraagd door Magento-gebruikers. Snelheid is natuurlijk super belangrijk voor je webshop. Je wilt namelijk geen klanten verliezen, omdat de webshop zo traag is. De snelheid bij Magento 2 is verbeterd ten opzichte van Magento 1. Zo is de time to first byte (ttfb) aangepakt. Dit was ??n van de belangrijkste kritiekpunten op Magento 1. In plaats van pagina's in z'n geheel in te laden, is er in Magento 2 voor gekozen om de pagina's incrementeel (asynchroon) op te bouwen. Ook biedt Magento 2 standaard ondersteuning voor Varnish (Full Page Caching), ook in de Community Edition. Als hiervan gebruik wordt gemaakt, dan zal de ttfb n?g lager worden.

Daarnaast is de schaalbaarheid van de Enterprise Edition aangepakt. Zo zijn er verbeteringen op zowel databaseniveau als in de applicatie. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om meerdere en aparte databases te hebben.

2. Nieuwe en verbeterde beheerinterface

De backend is op technisch vlak flink verbeterd. Zo kan de nieuwe backend piekmomenten en snelle groei gemakkelijk opvangen, zonder directe opschaling van persoonlijke bezetting. Wanneer je de nieuwe backend van Magento 2 opent, zie je meteen dat deze veel gebruiksvriendelijker is dan die in Magento 1. Alles is logisch ingedeeld, waardoor je ook als nieuwe gebruiker Magento gemakkelijk onder de knie krijgt. In Magento 2 kun je zelf het dashboard naar eigen wens indelen. Zo kun je zelf bepalen welke kolommen er getoond moeten worden in elk overzicht, ?n in welke volgorde ze moeten staan. Een bijkomend voordeel is dat het Admin-overzicht werkend is gemaakt voor apparaten met een touchscreen. Zo is het mogelijk om zelfs onderweg je webwinkel te updaten en is het voor winkel- en kassasystemen een stuk toegankelijker.

3. Licentiekosten

Licentiekosten: Magento 1.x EE
Licenties voor nieuwe installaties van Magento versie 1 zijn niet meer beschikbaar sinds Magento 2 in november is uitgekomen. Bestaande websites met versie 1.x EE kunnen nog 3 jaar, tot 18 november 2018, gebruikmaken van hun licentie. Daarna zullen ook zij de webshop moeten upgraden naar Magento 2.

Licentiekosten: Magento 2 EE
Met Magento 1 EE begonnen de licentiekosten bij $18.000,00 per jaar en dit licentie model omvatte de Enterprise-class functies, performance en support. De licentie was gebaseerd op het Per-Server model. In Magento 2 is dit veranderd naar het Revenue Model. De licentiekosten zijn nu gebaseerd op de omzet per webshop. Het aantal actieve servers is ongelimiteerd, wat zeer handig is voor bedrijven die AWS Elastic Load Balancing of een andere cloudoplossing gebruiken. Dit heeft dus ook een positieve weerslag op de schaalbaarheid, ook in financi?le zin.

4. Magento 2 in de toekomst

Zoals hierboven al aangegeven, wordt Magento 1 nog maar 3 jaar ondersteund. In die tijd wordt Magento 1 uitsluitend nog onderhouden en voorzien van security updates. Dit houdt in dat vanaf nu alle nieuwe ontwikkelingen zich richten op Magento 2, waardoor Magento 1 niet verder doorontwikkeld wordt. Welke functionaliteiten en ontwikkelingen we kunnen verwachten zien we in onderstaande roadmap.

5. Inzichtelijke roadmap

In het verleden werd de roadmap nooit vrij gegeven, met de komst van Magento 2 is dit anders. Zo is Magento begonnen met een roadmap per kwartaal voor 2016. Aan het eind van 2016 zitten we, als we tenminste de roadmap mogen geloven, op Magento 2.3. De roadmap ziet er voor nu als volgt uit:

Kwartaal 2 = B2B Module
Super user account (bedrijfsaccount/autorisatie)
Prijsdifferentiatie en assortiment aanpassen per account
Offertes beheren & verwerken
Herhaal/snel bestelling

Kwartaal 3 = Managen van de content
WYSWYG verbeteren
Visueel contentbeheer
Verbeteren van beheerinterface
Blogfunctionaliteit

Kwartaal 4 =  Verbeteren beheer & gebruikerservaring
Uitgebreide rapporten en analytics
Meer mogelijkheden voor promoties
Verfijnde personalisatie en segmentatie

Magento 1 vs Magento 2

Magento 1Magento 2
- Het is een verouderd systeem- Nog niet alle extensies zijn klaar om gebruikt te worden
- Er worden geen nieuwe functionaliteiten meer toegevoegd- De community is het nog aan het leren, dus het duurt nog even voordat alle documentatie resources goed gevuld zijn
+ Je hoeft nu nog niet veel geld neer te leggen+ Magento 2 heeft een hele nieuwe basis gekregen
+ Je kan nog 3 jaar gebruik maken van hetzelfde systeem. Dit systeem is al bekend bij iedereen+ De usability is verbeterd, zodat iedereen snel en gemakkelijk Magento onder de knie kan krijgen
+ Veel extensies zijn beschikbaar+ Heeft de modernste technieken

Moet ik nu gebruik gaan maken van Magento 2?

Deze vraag heeft meerdere antwoorden. Het verschilt namelijk per situatie. Als je op dit moment in de fase zit dat je een webshop wilt gaan starten waar geen strakke deadline voor is, dan is het goed om meteen voor Magento 2 te gaan. Het zou natuurlijk zonde zijn om dubbel te investeren: over 3 jaar moet je immers sowieso overstappen. Op korte termijn kun je echter nog tegen kleine problemen aanlopen. Zo zullen de developers nog moeten wennen aan het systeem en loop je mogelijk tegen problemen met extensies aan, maar op lange termijn is dit de juiste stap. Zoals je hebt gelezen, biedt het systeem namelijk vele voordelen!

Heb je op dit moment al een webshop draaien op Magento 1.9? Dan raden wij je aan om hier nog even gebruik van te maken en dus te wachten met de overstap naar Magento 2. Wel is het verstandig om er alvast mee aan de slag te gaan. De overstap is namelijk een ruim traject. Het is dus verstandig om hier al zo vroeg mogelijk mee te starten; zo kun je bijvoorbeeld alvast draagvlak gaan cre?ren binnen je bedrijf. Wij zullen de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden voor je, zodat we je op tijd kunnen adviseren om over te stappen.

Wil je graag nog met een Magento specialist sparren over wat een logische stap is, of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde berichten