De voordelen van een Geïntegreerd e-commerce platform

Een e-commerce platform dat volledig is geïntegreerd brengt vele voordelen voor een organisatie. In dit blog artikel benoemen we er een aantal, maar we leggen eerst uit wat een geïntegreerd e-commerce platform is.

Wat is een geïntegreerd e-commerce platform?

Binnen een geïntegreerd e-commerce platform of landschap zijn, afhankelijk van wat jouw organisatie gebruikt, verschillende digitale systemen met elkaar verweven. Denk aan e-commerce, content management, enterprise resource planning (ERP), digital asset management (DAM) en product information management (PIM). Al deze onderdelen zijn aan elkaar gekoppeld en worden door elkaar up-to-date gehouden. 

Wanneer je bijvoorbeeld binnen een geïntegreerd platform de prijzen van jouw producten aanpast, doe je dat niet meer op twaalf verschillende plekken. Wijzigingen van productinformatie doe je op één plek, namelijk in het PIM-systeem. Dit systeem zorgt er vervolgens voor dat deze wijziging wordt doorgevoerd binnen de hele organisatie, via de integraties. Een geïntegreerd e-commerce platform brengt dus nogal wat voordelen met zich mee.

De onderdelen van een geïntegreerd platform

Vaak bestaat de basis van een geïntegreerd platform uit alleen een webshop en worden hier, afhankelijk van de situatie, verschillende systemen aan toegevoegd. Doordat er eindeloos veel systemen gekoppeld kunnen worden, zijn de te noemen voordelen ook eindeloos. Voor dit blog gaan we daarom wat kaders stellen. De combinatie van een webshop met content management en product informatie management is veel voorkomend en wordt in dit blog gebruikt wanneer we het hebben over een geïntegreerd platform.

E-commerce & content management

Bij MaxServ combineren we een webshop al standaard met een gebruiksvriendelijk content management systeem (cms). Deze combinatie bestaat uit Magento 2 en TYPO3 en noemen we Commerce & Content. Deze combinatie bieden standaard aan omdat content in onze ogen onmisbaar is om succesvol te zijn in e-commerce. Wil je hier meer over lezen? Onlangs hebben we een uitgebreid artikel geschreven over de focus op het grotere plaatje en het bieden van beleving binnen de gehele klantreis.

Productinformatie management

Omdat veel organisaties op zoek zijn naar en / of gebaat zijn bij goed productinformatie management breiden we ons fictieve platform uit met een PIM-systeem. Met een PIM-systeem creëer je één waarheid als het gaat om productinformatie en prijzen. Hieruit kan de rest van het landschap haar informatie halen. Wil je hier meer over lezen? Bekijk dan onze PIM-pagina waarop veel informatie te vinden is

 

Beleving als fundament voor jouw e-commerce platform

Door content juist in te zetten creëer je beleving op jouw e-commerce platform. Met een goede beleving onderscheid je jezelf ten opzichte van de concurrentie en ben je klaar voor de toekomst.

Binnen een goed e-commerce landschap zijn e-commerce en content geen losstaande onderdelen meer. Wil je hier meer over lezen? Download de whitepaper: Beleving als fundament voor jouw e-commerce platform.

De voordelen voor bezoekers

We beginnen ons lijstje met de belangrijkste stakeholders: jouw potentiële klanten. Binnen het drukke online domein wordt het steeds moeilijker om de aandacht van jouw doelgroep te trekken. Gebruikers verwachten een platform waar ze geprikkeld en geïnspireerd raken voordat ze klaar zijn om het product te kopen. Een webshop moet daarom meer zijn dan alleen een plek waar je producten kunt bekijken en afrekenen.

De consument wil graag het product online horen, passen, voelen en ervaren. Zeker bij kostbare producten. Unboxing video’s, ervaringen en user cases zijn soorten content die het niet voor niks zo goed doen. Wanneer de doelgroep dergelijke content niet vindt op jouw platform bestaat het risico dat een product van de concurrent de voorkeur krijgt. Met een gebruiksvriendelijk content management systeem bied jij jouw potentiële klanten relevante content en help je ze aan het product dat volgens jou het beste past.

Tot slot is het bieden van onjuiste informatie, in een branche waar alle informatie op heel veel plekken voorhanden is, not done. Daar bovenop kan bijvoorbeeld het foutief doorvoeren van een prijswijzigingen je ook nog eens flink wat geld kosten. Foute of incomplete productinformatie is verleden tijd wanneer je gebruikmaakt van een PIM-systeem. 

Voordelen op een rij: 

  • Het bieden van beleving wanneer je een webshop verrijkt met goede content met behulp van een goed en gebruiksvriendelijk cms;
  • Juiste productinformatie vanuit één waarheid, automatisch verspreid over alle gelinkte platformen;
  • Nooit meer ongelijke prijzen of vergeten pagina’s bij een prijswijziging van een product.

De voordelen voor medewerkers

Op de werkvloer zijn de voordelen van een geïntegreerd platform direct merkbaar. Teams werken samen in en aan één platform. Dit scheelt tijd en bevordert de samenwerking tussen development-, e-commerce- en marketingteams. Ze spreken dezelfde taal waardoor ze samen, ieder vanuit hun eigen expertise, bijdragen aan de groeiambities van jouw organisatie via één platform. Heb je geen geïntegreerd platform, dan loop je het risico dat teams langs elkaar heen werken. Dit is erg inefficiënt en heeft vaak negatieve gevolgen voor de gebruikerservaring van de eindgebruiker.

Voordelen op een rij: 

  • Een betere samenwerking tussen development-, e-commerce- en marketingteams omdat ze samen binnen één platform werken;
  • Meer werkplezier en variatie doordat medewerkers geen aanpassingen op 12 verschillende plekken hoeven te maken;
  • Tijdsbesparing die gebruikt kan worden om groei te realiseren.

De voordelen voor de groei van de organisatie

Tot slot de voordelen voor de groei van de organisatie. Wanneer een organisatie wil groeien is een schaalbaar platform essentieel. Je wilt niet gaandeweg ontdekken dat je losse e-commerce oplossing de groei stagneert. Door gebruik te maken van een geïntegreerd platform groeit het als geheel mee en kan je het in veel gevallen verder uitbreiden met onderdelen waar de situatie op dat moment om vraagt.

De eerder genoemde tijdsbesparing zorgt ervoor dat de teams aan de slag kunnen gaan met verbeteringen die de groei zullen helpen faciliteren. Denk aan Conversion Rate Optimization (CRO), zoekmachine optimalisatie (SEO) en het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid van het platform (UX). Allemaal activiteiten die conversieverhogend werken.

 

Conclusie

Kortom: de combinatie van alle voordelen van een geïntegreerd platform helpt je fouten te voorkomen, kosten te verlagen en omzet te verhogen. Daarmee faciliteert je platform een snellere groei.

Ben jij klaar voor de voordelen van een geïntegreerd landschap? Neem dan contact met ons op voor een Demo van ons Commerce & Content platform!

Neem de eerste stap naar een Digitaal Meesterwerk

Wij geloven dat uitgebreide content mogelijkheden het verschil maken voor jouw Magento 2 webshop. Vraag een vrijblijvend gesprek aan met één van onze experts. We beantwoorden graag al je vragen!