Zet Magento 2 op jouw e-commerce roadmap voor dit jaar!

28 april publiceerde ik de blogpost; Wat is er veranderd bij Magento 2 en moet ik overstappen? Mijn advies was destijds dat je heel goed moet kijken naar de fase waarin je  zit. Inmiddels zijn we alweer een halfjaar verder en Magento 2 heeft zich in die tijd weten te bewijzen. Ben je al bezig met je roadmap van dit jaar, maar komt Magento 2 hier nog niet in terug? Lees dan zeker deze blogpost; Magento 2 mag eigenlijk niet meer op je roadmap ontbreken.

Wat heeft Magento 2 jou te bieden?

Ik snap dat je eerst wilt weten wat Magento 2 inhoudt, voordat je hem op de roadmap plaatst. Hieronder een aantal verbeteringen ten opzichte van Magento 1.

Snelheid
Een snelle website is enorm belangrijk. Blijf jij tegenwoordig nog wachten op een pagina waar de laadtijd heel langzaam is? Ik niet! Het liefste wil ik een product zo snel mogelijk bekijken en bestellen. Dit is ook wat onderzoeken bevestigen. Een vertraging van 1 seconde zorgt namelijk voor 7% minder conversie. Kortom, werk aan de winkel als je shop traag is.

Magento 2 heeft 'het verbeteren van de klantervaring' als uitgangspunt genomen. Magento 2 is maar liefst 20% sneller dan Magento 1.

Verbeterde user exprecience in Magento 2
Dat het verbeteren van de klantervaring het uitgangspunt is, zie je ook terug in het design. Magento 2 heeft een volledig responsive webdesign. De bezoeker kan dus op elk moment, met elke device iets op jouw website bestellen.

Magento 2 heeft zoekmachinevriendelijke functies te bieden
Met je webshop wil je zo hoog mogelijk in de zoekresultaten eindigen. Het is dus belangrijk dat je je webshop hiervoor optimaliseert. Magento 2 beschikt over verschillende functies voor SEO optimalisatie. Je kan trackingcodes toevoegen aan je webshop, die ervoor zorgen dat Google Analytics statistieken van de website verzamelt.

URL's kunnen gemakkelijk aangemaakt en aangepast worden. In Magento 2 is het ook mogelijk om een categorie-URL te genereren.

'Product Fields Auto-Generation' is een nieuwe SEO-functie in Magento 2. Door deze functionaliteit wordt de metadata van productpagina's automatisch gevuld. Dit wordt op globaal niveau gedaan. 

Yoast plugin voor Magento 2
Ook hebben MaxServ en Yoast iets moois te bieden voor Magento 2, namelijk de Yoast plugin. De Yoast plugin verzorgt de technische SEO instellingen van je website. Ook controleert Yoast je teksten en afbeeldingen. Hierbij kijkt de plugin of het goed geoptimaliseerd is met het focus keyword. Bovendien controleert het de leesbaarheid van je tekst. Meer over deze samenwerking weten? Lees het hier

Magento 2 is een stuk veiliger
Door de komst van Magento 2, is ook de veiligheid van Magento verbeterd. Developers zijn in staat om makkelijk en snel codes te beschermen tegen veiligheidslekken. Ook is het makkelijker om veiligheidsupdates te installeren. Deze worden namelijk uitgegeven als systeemupdates, in plaats van in patches.

Checkout verbetering in Magento 2
De Checkout in Magento 2 is een stuk verbeterd. De checkout is namelijk teruggebracht naar 2 stappen. Dit scheelt aanzienlijk in stappen, aangezien de checkout in Magento 1 vijf à zes stappen telt. De eerste stap is het invoeren van het verzendadres en de keuze voor de verzendmethode. Deze invoervelden worden direct gevalideerd. De tweede en laatste stap van checkout is het aanklikken van de gewenste betaalmethode. Ook kan de klant hier een apart factuuradres aangeven en een kortingscode invoeren. Nadat de bestelling succesvol geplaatst is, kan de klant ook een account aanmaken. De checkout is geheel responsive uitgevoerd.

Tijdsbesparing in de backend met Magento 2
De backend van Magento 2 is sterk verbeterd, waardoor het een flinke tijdsbesparing oplevert. De indeling van kolommen is flexibel en per account in te stellen, zodat je het overzicht krijgt wat jij nodig hebt. Daarnaast worden alle overzichten goed geïndexeerd en gecached waardoor ze veel sneller worden geladen.

Ervaring MaxServ met Magento 2

MaxServ heeft als één van de eerste bureaus in Nederland Magento 2 omarmd als dé nieuwe standaard. Hierdoor hebben we al aardig wat ervaring op kunnen doen. Een aantal van deze ervaringen lichten we uit.

1. Het idee is hetzelfde, de uitwerking is nieuw.

Qua gedachtegang is Magento niet veranderd in de overgang naar Magento 2. Dit is ook logisch, want het blijft natuurlijk een webshop. Onder de motorkap is echter alles nieuw. Het mooie daaraan is dat alles nu met de nieuwste technieken gebouwd is. Het nadeel is dat dit niet backwards compatible is. Dit betekent dat al het maatwerk wat in je webshop zit, nagebouwd zal moeten worden.

Dat betekent niet dat je je hele investering opnieuw moet doen. Nabouwen is een veel minder complex proces dan nieuwbouw. Ook voor maatwerk geldt dat de gedachtegang niet verandert, dus alleen de implementatie moet opnieuw.

2. Magento 2 is een stuk moeilijker om 'kapot' te maken.

Magento 1 is erg vergeeflijk wat code betreft en staat veel toe. Hiermee is het echter ook gemakkelijk om problemen op een 'foute' manier op te lossen. Je maakt het dan snel werkzaam, maar dit soort code is heel gevoelig voor fouten en kan vaak niet omgaan met situaties die net wat anders zijn.

Magento 2 is daarentegen een stuk minder vergeeflijk. Hiermee wordt het minimum van kwaliteit waar code aan moet voldoen verhoogd. Dit komt de stabiliteit van webshops ten goede.

Slecht nieuws voor de hobby-developers dus, maar goed nieuws voor jou als webshop-eigenaar!

3. Vergeet je geschiedenis niet.

Heb je een bestaande Magento 1 webshop? Dan is de huidige basis gemiddeld genomen een jaar of twee geleden gebouwd. In die twee jaar zijn er waarschijnlijk een hele berg aan kleine verbeterpunten geweest om je webshop meer aan te laten sluiten bij jouw bedrijf.

Uit onze ervaring blijkt dat het erg moeilijk is om al deze punten in een keer op papier te zetten op het moment dat er om gevraagd wordt. Ons advies is dan ook om hier wat meer tijd voor te nemen. Deze inventarisatie is namelijk erg belangrijk. Je wilt bij een overgang naar Magento 2 natuurlijk geen functionaliteit verliezen.

Zet Magento 2 op je roadmap

Dat je Magento 2 op je roadmap moet opnemen is niet voor niets. Magento stopt vanaf november 2018 met support voor Magento 1. Vanaf dat moment worden er ook geen veiligheidsupdates meer uitgebracht. Je webshop zal dus niet meer veilig zijn. Het moment om na te denken over een migratie naar Magento 2 komt op dit moment wel heel dichtbij.

Daarnaast is een overstap naar Magento 2 niet zomaar gedaan. De gehele core is namelijk vernieuwd.  Hierdoor moeten we je webshop migreren. Stap voor stap zullen we functionaliteiten overzetten naar een nieuwe shop. Dit kost tijd.

Wij raden aan dat je dit jaar de tijd neemt om je huidige webshop onder de loep te nemen. Wat doet je huidige shop nu en waar wil je met je webshop eindigen? Wellicht dat Magento 2 je hierbij kan helpen. Daarnaast is het goed om je extensies door te nemen. Hierbij kan je kijken of ze beschikbaar zijn voor Magento 2 en/of er wellicht andere extensies zijn die je verder kan helpen bij het verwezenlijken van je einddoel.

Ben je overtuigd om je webshop dit jaar naar Magento 2 te laten migreren? Neem dan contact met ons op.

Team coordinator - TCO

Sinds 2015 is Manon werkzaam bij MaxServ. Als gecertificeerd scrum master probeert ze iedere dag weer de teams optimaler te laten samenwerken. Daarnaast is Manon het aanspreekpunt van een groep klanten.