Welk webshop systeem is beter? Woocommerce of Magento?

In dit artikel bespreek ik de verschillen tussen Magento en WooCommerce en licht toe welk platform je in welke situatie het beste kunt kiezen.

Even vooropgesteld: MaxServ ontwikkelt e-commerce platformen in zowel Magento als WooCommerce. We kunnen er dus objectief naar kijken.

Een korte introductie over WooCommerce

WooCommerce is een e-commerce plugin die ge?nstalleerd is binnen het open source CMS WordPress. Dit populaire CMS draait momenteel op meer dan 25% van alle websites wereldwijd. De plugin is een uitbreiding op het CMS en zorgt voor een volledig functionerende webshop. Door middel van extensies en maatwerk kan er een uitgebreid platform ontwikkeld worden met als grote voordeel dat je alle functionaliteiten van het CMS ook kunt gebruiken. Denk hierbij aan zoekmachine optimalisatie, blog, pagina?s aanmaken etc.

WooCommerce was een plugin ontwikkeld door Woothemes. Afgelopen jaar(2016) heeft Automattic, de organisatie achter WordPress, de plugin ingelijfd. Dat zegt iets over de focus die WordPress heeft op de toekomst van e-commerce!

Een korte introductie over Magento

Magento is een volledige E-commerce oplossing met zeer uitgebreide functionaliteiten. Ook Magento is open source. Magento is ingericht voor grotere en complexe webshops. 

Ter illustratie, er zijn Magento webshops met meer dan 1 miljoen producten. Er zijn 2 verschillende edities beschikbaar: de ?Community edition? die gratis te downloaden is en de ?Enterprise edition? die $ 15.000  per jaar kost.

De standaard features van Magento zijn zeer uitgebreid en er zijn vele koppelingen met bekende softwarepakketten beschikbaar.

De initi?le investering in Magento is groter, maar dit geeft je wel een robuust en schaalbaar platform waar je flink op kunt doorontwikkelen. Daarnaast is het bewezen en stabiele techniek. 

Magento is geen volwaardig CMS en dat kan wel een grote handicap zijn van het systeem. Gelukkig hebben we bij MaxServ hier een oplossing voor bedacht. We hebben namelijk een perfecte symbiose gemaakt tussen het Enterprise CMS TYPO3 en Magento. In deze opzet heb je het beste van 2 werelden en ontstaat er een uniek en krachtig platform. De beste e-commerce oplossing met uitgebreide winkelfunctionaliteit ?n een gebruiksvriendelijk Content Management Systeem met optimale flexibiliteit.

Vergelijk

Gebruiksvriendelijkheid WooCommerce

Heb je een kleine tot middelgrote webshop en vind je het daarnaast ook belangrijk om een website te onderhouden in hetzelfde systeem, dan is WooCommerce de beste oplossing voor je. Het is een zeer gebruiksvriendelijk systeem en na een korte training kun je eenvoudig je eigen platform onderhouden. Het is minder arbeidsintensief om te ontwikkelen en bij te houden.

Kosten WooCommerce

De investeringen ten opzichte van Magento zijn lager. Het opzetten van een webwinkel is gratis. De maandelijkse kosten voor o.a. hosting zijn ook lager bij WooCommerce, omdat er lichtere en minder complexe servers voor ingezet kunnen worden. En er zijn veel plugins beschikbaar die extra functionaliteit kunnen toevoegen aan je webshop.

SSL

Wat ook belangrijk is, is SSL. SSL zorgt voor een beveiligde verbinding. Dit is een must voor webshops. WooCommerce biedt SSL support. Je moet wel je eigen SSL certificaat aanschaffen. 

Magento

Wanneer geschikt? 

Heb je een dedicated webshop met een groot productaanbod en koppelingen met bijvoorbeeld financi?le systemen, voorraadbeheersystemen en/of PIM (Product Information Management)? Dan is Magento the-way-to-go! De uitgebreide standaardfunctionaliteit zorgt ervoor dat je een volwaardig platform hebt met veel uitbreidingsmogelijkheden. Ook voor B2B webshops is Magento bij uitstek geschikt. Voorbeelden van mogelijkheden zoals multistores, meertaligheid en valuta tot aan berekening van verzendkosten op basis van gewicht etc. zorgen ervoor dat je een high-end e-commerce oplossing hebt. Uiteraard is het van groot belang dat een webshop een snelle laadtijd heeft. Daarom is uitstekende hosting en een geoptimaliseerde inrichting van Magento van levensbelang voor het succes. 

Gebruiksvriendelijkheid

Magento is niet heel gebruiksvriendelijk. Wel maken ze op dit moment grote stappen. Bij MaxServ is het mogelijk om een training te krijgen, zo kan elke ambitieuze gebruiker optimaal gebruik maken van het platform. 

Kosten

Magento's Community Edition is open-source en vrij te gebruiken. Ook hier geldt dat er, net als bij WooCommerce, hostingkosten bijkomen. 
De Enterprise Edition kost wel geld. 

Beveiligd platform

Geen enkel systeem kan 100% veiligheid garanderen, al komt Magento hier wel dicht in de buurt. Magento heeft een actief security-team wat constant de eigen software test op het gebied van veiligheid. Daarnaast biedt Magento speciale beveiligingspatches aan.  

Kortom, wil je een flexibel systeem dat met jouw omzet en ambities kan meegroeien, dan is Magento de betere keuze.

Conclusie

Zowel Magento als WooCommerce zijn goede en bewezen E-commerce software. Heb je een kleine tot middelgrote webshop en vind je het belangrijk om ook een zeer gebruiksvriendelijk CMS tot je beschikking te hebben, dan adviseren we je om WooCommerce te gebruiken. Wil je een dedicated webshop met veel (internationale) ambitie, een groot assortiment en koppelingen met externe systemen, dan adviseren we je om voor Magento te kiezen.

Heb je advies nodig van onze specialisten over bovenstaande pakketten, neem dan contact op met ons!

Gerelateerde berichten