Welk webshop systeem is beter? Magento of PrestaShop?

| Blogs

Heb je plannen om een webwinkel te openen? Dan ben je wellicht op het punt dat je een keuze moet maken tussen verschillende systemen. Een goede webwinkel valt of staat namelijk bij een goed webwinkelsysteem. Het kiezen van een webwinkelsoftware is daarom heel belangrijk als je start met je webwinkel.  

De keuze voor een softwarepakket maak je niet zomaar. Het is namelijk een systeem waar je een langere tijd mee gaat werken. Het is daarom goed om de juiste overweging te maken. Wij willen je hier graag bij helpen. In dit artikel zetten we Magento tegenover PrestaShop. 

Maar eerst...

Net als bij elke aankoop die je doet, ben je bewust of onbewust bezig met het maken van keuzes. Wanneer je bijvoorbeeld een mobiele telefoon aanschaft, bedenk je allereerst welke functies je wilt hebben. Je wilt namelijk achteraf geen spijt krijgen. Dit geldt ook voor je webwinkelsoftware. Om het jezelf zowel vooraf als achteraf gemakkelijk te maken, is het goed om een lijstje met eisen en wensen op te stellen. Om je te helpen bij het lijstje, hebben wij een aantal punten opgesteld waarop je de software kan beoordelen.  Aan de hand van deze punten zullen wij ook Magento en PrestaShop met elkaar vergelijken:

  1. Aantal mogelijkheden in het webshop systeem
  2. Mobielvriendelijk
  3. Zoekmachine vriendelijk
  4. Overzichtelijke backoffice in het webshop systeem
  5. Support
  6. Integraties en koppelingen met het webshop systeem
  7. Budget
  8. Beveiliging van het webshop systeem

Webshop systeem vergelijking

1. Aantal mogelijkheden in het webshop systeem

PrestaShop en Magento zijn beide grote systemen, waar veel gratis en betaalde modules en templates voor beschikbaar zijn. Tussen de vele templates vind je er vast een waarvan de uitstraling bij je doelgroep past. Daarnaast bieden beide systemen veel mogelijkheden om de webshop verder uit te breiden door modules aan te schaffen. Zo heeft Magento de volgende ingebouwde functies te bieden: geavanceerd zoeken, meerdere talen, eenvoudige navigatie, product-display, verlanglijstjes van de klant en gebruikmaken van andere valuta. Ook PrestaShop heeft veel ingebouwde functies die zorgen voor optimale conversie, terugkerende klanten en maximale productiviteit. Magento heeft er meer; het is dan ook niet voor niets dat Magento beroemd is om de vele keuzes van functies.

2. Mobielvriendelijk

PrestaShop en Magento functioneren beide goed op mobiele apparaten. Dit is een must, want op dit moment komt 60% van het internetverkeer van mobiele gebruikers

3. Zoekmachine vriendelijk

Magento is opgebouwd met Google in het achterhoofd. Zo wordt er automatisch een zoekmachine vriendelijke URL gemaakt. Ook is er voor ieder product, pagina en categorie de mogelijkheid om metagegevens in te vullen die Google gebruikt voor het weergeven van zoekresultaten. Ook met PrestaShop zijn er goede resultaten te behalen. Al is dit wel iets minder dan bij Magento. Magento scoort in verschillende vergelijkingen op zoekmachine vriendelijkheid 5 sterren en PrestaShop scoort hier maar 3,5. De mate waarin jouw webwinkel geoptimaliseerd is voor zoekmachines hangt van vele factoren af. Het is vooral goed om een template te kiezen dat SEO-vriendelijk is. Dit moet je zowel bij PrestaShop als bij Magento doen. MaxServ bouwt uiteraard altijd SEO-vriendelijke websites. 

Update (juli 2017): sinds 18 mei heeft MaxServ in samenwerking met Yoast de Yoast SEO plugin voor Magento 2 gelanceerd. Deze plugin maakt het je nog makkelijker om op te vallen in de zoekmachines. De plugin analyseert namelijk de inhoud van je teksten op leesbaarheid en op je keyword. Door middel van een stoplicht weet je of je goed bezig bent. Naast een stoplicht geeft de plugin je ook advies, zodat je het direct kan aanpassen. Meer informatie over de Yoast SEO Plugin? Kijk dan hier. 

4. Overzichtelijke backoffice

PrestaShop is gebruiksvriendelijker dan Magento. Je hoeft niet veel kennis van PrestaShop te hebben om het systeem gemakkelijk te kunnen gebruiken. Een webshop is dus eenvoudig opgezet via PrestaShop. Bij Magento is dit anders. Je bent wel even bezig voor je het systeem kent. Magento heeft zoveel mogelijkheden dat de interface en configuratie complex kunnen zijn voor mensen die Magento nog niet kennen. Wel biedt Magento vele koppelingen met andere systemen, zoals het PIM systeem. In dit systeem kun je gemakkelijk je producten beheren.

Update (juli 2017): Op dit moment staat Magento 2 al stevig in zijn schoenen. De interface van Magento 2 heeft een transformatie ondergaan, waardoor dit een stuk gebruiksvriendelijker is. De backend is voorzien van een strak uiterlijk. Je hoeft niet zoveel meer te klikken. 

5. Support

De support bij Magento is beter dan bij Prestashop. PrestaShop heeft een online forum voor de PrestaShop community waar vragen gesteld en oplossingen aangeboden worden. PrestaShop heeft verder geen ondersteuningskanaal. Ook Magento heeft een eigen community-platform waar alle Magento developers te vinden zijn om elkaars vragen te beantwoorden. Wanneer je beschikt over een Enterprise versie, ontvang je uitgebreid support van Magento zelf. De zogenaamde 'vendor lock-in' is bij PrestaShop een stuk sterker, simpelweg omdat Magento veel meer partners heeft.

6. Integraties en koppelingen met het webshop syteem

Magento en PrestaShop zijn beide open-source software en beide volledig aan eigen wensen aan te passen. Zo kunnen er koppelingen gelegd worden met software van andere fabrikanten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan koppelingen met het ERP, CRM, PIM, boekhouding en facturatie of een ander pakket. Toch is er een verschil tussen Magento en PrestaShop: eerstgenoemde heeft meer te bieden. Doordat Magento een breder ondersteund platform is, zijn koppelingen met de bekende backoffice-systemen in bijna alle gevallen al beschikbaar.

7. Budget

Beide systemen zijn open source oplossingen. Dit houdt in dat het voor iedereen vrij te downloaden is en dat iedereen de code aan mag passen. Je betaalt alleen aan een internetbureau voor ontwikkeling, hosting en onderhoud, en de licentiekosten van de template/extensies. Zowel bij PrestaShop als Magento heb je gratis modules. Ook heb je de mogelijkheid om modules te  kopen. Over het algemeen zijn die bij PrestaShop goedkoper dan bij Magento. Wel biedt Magento je meer modules dan PrestaShop. Magento is beschikbaar in twee varianten. De gratis variant en de Enterprise variant. Met de gratis variant kun je gemakkelijk een online winkel opzetten. Echter, als je meer uitgebreide support wil, geavanceerde segmentatie, targeting en garanties dan is het aan te raden om voor de Enterprise edition te kiezen. Deze versie bevat mogelijkheden voor SOLR implementatie en support. Dit pakket is veel uitgebreider dan het normale pakket, waardoor goede hosting belangrijk is. Het pakket is vooral bedoeld voor de echte grote webshops. Daarnaast betaal je voor Magento ook hogere hostingkosten door specifieke applicaties (bijv. Redis, SOLR of Varnish) te gebruiken om o.a. de laadtijd van pagina's te verlagen.

8. Beveiliging van het webshop systeem

Bij beide systemen is de beveiliging goed. Toch is de beveiliging van Magento net wat sterker. Magento draait namelijk op het Zend Framework van PHP. Hierdoor ben je tot een bepaalde hoogte zeker dat bekende softwarefouten en beveiligingslekken al afgedekt zijn. Daarnaast heeft Magento een actief security team dat continu de eigen software test op het gebied van veiligheid. Mocht er een beveiligingslek voorkomen, dan wordt er direct een patch beschikbaar gesteld. Het is echter wel belangrijk dat je deze patches juist installeert en toepast. Een goed internetbureau kan je hierbij helpen.

Eindconclusie

Zoals duidelijk is geworden, verschillen PrestaShop en Magento in een aantal opzichten van elkaar. Beide systemen zijn goed; welke keuze voor jou de juiste is, hangt af van je eisen en doelen. Magento is meer gericht op grotere webshops dan dat PrestaShop is. PrestaShop is minder complex dan Magento, en dus meer geschikt als je snel en zonder al te veel moeite aan de slag wil. Wil je een volledig op maat gemaakte webshop die voldoet aan al je eisen en wensen, dan is Magento de meest logische keuze. 

Wil je de verschillen nog eens goed bekijken in een vergelijkingstabel? Kijk dan hier. 

Wanneer je voor Magento kiest, is het belangrijk om te weten dat de code nauwkeurig is opgebouwd. Het is belangrijk om dicht binnen de standaarden van Magento te blijven. Ontwikkelen voor een Magento webshop vraagt redelijk wat vaardigheden en is daarmee geen gemakkelijk werk. MaxServ heeft ruime ervaring in het maken van Magento webshops. Met gecertificeerde Magento medewerkers heeft MaxServ een mooi portfolio van op maat gemaakte Magento webshops op weten te bouwen. Benieuwd naar het portfolio? Kijk dan snel hier!

Team coordinator - TCO

Sinds 2015 is Manon werkzaam bij MaxServ. Als gecertificeerd scrum master probeert ze iedere dag weer de teams optimaler te laten samenwerken. Daarnaast is Manon het aanspreekpunt van een groep klanten.