Wanneer kiezen voor een Sticky navigation

De navigatiebalk bovenaan een website is een van de belangrijkste onderdelen van een website. Niet zo vreemd natuurlijk, want dit kan erg bepalend zijn voor het gedrag van de bezoeker om een website bezoek. Het is daarom van belang om allereerst te kijken hoe de navigatie van de website eruit komt te zien. Bepaal welke positie de navigatie in beslag neemt en onderzoek welke pagina?s van belang zijn om te laten terugkomen in de navigatie. Een effectieve navigatie voldoet ten minste aan deze punten:

 • Duidelijk zichtbaar
 • Begrijpelijk voor de bezoeker
 • Passend in de context
 • Consistent op iedere pagina aanwezig
 • Passend bij het design
 • Mogelijkheid om uit te breiden
 • Wordt niet gehinderd door andere features op de website
 • Toegankelijk voor de bezoeker

De laatste jaren wordt een sticky (of fixed) navigation steeds belangrijker bij websites, door de hoeveelheid content die gepubliceerd wordt. Een sticky navigation is een navigatiebalk die op de gehele pagina aanwezig is, ook wanneer men naar beneden scrollt. Het bekendste voorbeeld hiervan is wellicht Facebook. Door de grote hoeveelheid content die gepubliceerd wordt in het Facebook nieuwsoverzicht zou het lastig zijn voor de gebruiker wanneer deze helemaal naar boven terug naar boven moet scrollen om een bepaalde pagina te bezoeken. Om deze reden is de navigatiebalk van Facebook in het gehele nieuwsoverzicht te raadplegen. 

Zie hieronder een voorbeeld:

In sommige gevallen is een sticky navigation overbodig. Het is daarom belangrijk om na te gaan of een sticky navigation toegevoegde waarde biedt aan jouw website. In dit blog bespreken we daarom in welke gevallen een sticky navigation wel of niet is aan te raden.

Sticky navigation heeft de voorkeur

Uit onderzoek van Smashingmagazine.com blijkt dat het grootste deel van de websitebezoekers de voorkeur geeft aan een sticky navigation. Naast dat het menu hierdoor gemakkelijker te vinden is, zorgt het ook voor tijdsbesparing. Maar liefst 22% van de internettijd wordt hiermee bespaard.

Mobiele weergave kan er onder lijden

Mobiel internet neemt in grote mate toe, vandaar dat het belangrijk is om te zorgen dat een website mobiel goed ondersteunt. In sommige gevallen kan het zo zijn dat een sticky navigatiebalk niet goed weergeeft op mobiel. In dit geval is het belangrijker dat de website mobiel goed wordt weergegeven, dan de voorkeur voor een sticky navigation.

Net zoals met andere zaken zijn er ook verschillende voorkeuren met betrekking tot verschillende designs op internet. Sommige bezoekers vinden een sticky navigation storend, doordat de navigatiebalk continu aanwezig is in het scherm. Door de navigatie te verkleinen wanneer er naar beneden wordt gescrolld, wordt dit enigszins verminderd. Een website die dit als voorbeeld heeft is www.nibud.nl.

Tenslotte kan een sticky navigation onnodig zijn. Het is belangrijk om een website te voorzien van een sticky navigation omdat er een gedachte achter zit. Een sticky navigation kiezen ?omdat iedereen het doet? is niet de juiste zet. Om erachter te komen of een sticky navigation geschikt is voor de website? Beantwoord dan de volgende vragen: 

 • Is mijn website gericht op acties die ondernomen dienen te worden door de bezoeker?
 • Bevatten de website lange pagina?s?
 • Bedient mijn website hele jonge bezoekers en/of hele oude bezoekers?

Indien alle vragen met ?ja? beantwoord kunnen worden, is het van belang om een sticky navigation te implementeren in de website. Het is bij een actiegerichte website namelijk belangrijk om de bezoeker te kunnen navigeren naar het doel van de websites. Daarnaast is eerder in dit artikel al uitgelegd waarom het gebruiksvriendelijker is bij lange pagina?s (zoals Facebook) om een sticky navigatie te hebben. Daarnaast hebben hele jonge of oude bezoekers behoefte aan meer ondersteuning op internet, iets waaraan een sticky navigation bijdraagt.

Wanneer alle vragen met ?nee? beantwoord worden, ziet het ernaar uit dat een sticky navigation geen toegevoegde waarde biedt. Wanneer er twijfel ontstaat over het wel of niet implementeren van een sticky navigation, kunnen wij hier meer advies over geven. 

Gerelateerde berichten