TYPO3 versie 8 is nu beschikbaar

Afgelopen dinsdag heeft het core team een aankondiging gedaan dat TYPO3 V8 beschikbaar is! Er is nog veel te doen, ook bij ons om alles op orde te krijgen en het aan onze klanten aan te kunnen gaan bieden. Het nieuwsartikel van het core team met de aankondiging is te lezen op typo3.org. Hieronder vind je de Nederlandse vertaling.

Aankondigen van release

Ondanks het nog niet zo lang geleden wat dat CMS 7 LTS in november 2015 uitkwam, kan het core team nu met trots zijn eerst geplande release aankondigen. Wel is het team nog zeer actief bezig met het leveren van support op hardnekkige bugs die ondanks verschillende release cycles opduiken. Ze werken er hard aan om het systeem naar een volgend niveau te tillen. 

Performance vooruitgang

Zoals eerder nadrukkelijk vermeld in het nieuws, zijn er hoge eisen gesteld aan versie 8 waardoor PHP 7.0 minimaal nodig is. TYPO3 zal support blijven leveren op alle opvolgende PHP releases die worden uitgerold. Door deze minimale voorwaarden zal het een veel betekende performance vooruitgang zijn voor het gehele systeem.

Het gebruik van de interface zal niet alleen vloeiender aanvoelen voor een backend redacteur maar is ook behoorlijk onder de motorkap verbeterd. Zo is de website, doordat de nieuwe versie op PHP 7.0 draait, zo'n 40% sneller dan wanneer het op PHP 5.5 zou draaien. 

Ook wordt de veiligheid van het CMS verhoogd, doordat er in PHP 7.0 nieuwe cryptografische functies zijn ingebouwd die in TYPO 8.0 gebruikt worden. 

UX: Geïntegreerde formulier functionaliteit

De ontwikkeling van versie 8 is voornamelijk gericht op het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid voor de redacteuren en ontwikkelaars. Hierbij is het bewerken van content in zowel de front-end als de back-end verbeterd. Zo is de extensie 'form', om (e-mail) formulieren te maken voor je website, nu direct geïmplementeerd in de opties van backend content elementen. Je kan hierdoor eenvoudig een e-mail formulier maken. In de toekomst zullen we nog meer van zulke verbeteringen zien. 

Standalone Fluid

In versie 8 is Fluid, de standaard template generator in TYPO3, onafhankelijk geworden van TYPO3 en kan het gemakkelijk gebruikt worden met andere PHP frameworks zoals Laravel en Symfony. 

De template engine Fluid - wat oorspronkelijk geïmplementeerd was als een backport van de FLOW Framework - is nu compleet onder handen genomen en is toegevoegd als een externe afhankelijkheid dat vrij is van zijn roots. Deze ontwikkeling was al gestart tijdens CMS 7 maar had het niet gehaald voor de LTS release.

Schakelen naar Fluid standalone brengt een lijst van geweldige nieuwe features naar TYPO3 CMS, waar integrators erg blij mee zullen zijn.

Verwijderen van code

Er zijn geen bugs meer in code die niet aanwezig is. Zo is er veel oude code uit TYPO3 verwijderd. 

Het verwijderen van code in dit vroege stadium is een deel van de release strategie. Dit stroomlijnt namelijk niet alleen de code, maar opent ook een deur naar verdere verbeteringen zoals de prestaties. 

Deze stap is ook belangrijk voor de extensie ontwikkelaars: Het geeft auteurs de kans om de laatste niet ondersteunende problemen op te lossen binnen hun extensies, voordat v8 LTS versie in april 2017 uitgerold wordt. 

Ben je benieuwd wat er nog meer op de planning staat? Klik dan hier voor de roadmap van TYPO3. Mocht je nog meer vragen hebben over TYPO3 versie 8.0, neem dan contact met ons op. 

Gerelateerde berichten