TYPO3 CMS: Belangrijkste Kenmerken

Introductie

Het meest voor de hand liggende voordeel van het gebruik van een CMS (content management systeem), voor het onderhouden van een website, is dat eenvoudig documenten, afbeeldingen en tekst gepubliceerd kunnen worden naar het internet zonder het uitvoeren van technische handelingen. Het onderhouden van de content van de website gebeurt onafhankelijk van de lay-out of ontwerp van de website.

De basis van een CMS is technisch en complex van aard, maar dient in de eerste plaats de redacteuren een gebruiksvriendelijk platform te geven om communicatie met hun achterban c.q. cliënten mogelijk te maken.

De missie van het TYPO3 project onderstreept dit.

To Jointly Innovate Excellent Free Software Enabling People to Communicate

Met een krachtig CMS zoals TYPO3 CMS kunnen tekst en afbeeldingen toegevoegd, gewijzigd of verwijderd worden. Met behulp van de vele voor het systeem beschikbare plug-ins (extensies) kan functionaliteit toegevoegd worden, onafhankelijk van gesloten commerciële software of software van derden. Het eenvoudige beheer- en onderhoud systeem van TYPO3 CMS maakt het mogelijk elke soort website te exploiteren en te beheren, zowel voor persoonlijk als voor zakelijk gebruik, zonder kennis van lay-out, programmeren of van web design. 

Er zijn uiteraard andere CMS oplossingen, maar TYPO3 heeft een aantal unieke kenmerken die het een uitstekende optie maakt voor een website van wat voor een grootte dan ook, van klein tot enterprise.

Laten we eens een kijkje nemen naar de belangrijkste kenmerken.

Open Source

TYPO3 CMS is Open Source software, heeft dus geen licentiekosten en staat gratis ter beschikking. Open Source software is veilig. Veiligheids-issues worden snel opgelost. De kwaliteit van de software is hoog, aangezien gebruikers van de software rechtstreeks betrokken zijn bij de ontwikkeling van de software. Door de open natuur van OS software is het eenvoudig om aanpassingen te maken aan de hand van behoeften en vereisten. Dat heeft op zijn beurt ook nog eens concurrentievoordelen.

OS software is zodoende zeer betrouwbaar te noemen. OS software geeft vrijheid en flexibiliteit. Er is geen sprake van een vendor lock-in, wat wil zeggen dat u niet aan een bedrijf vast zit. Er zijn meerdere bedrijven die u (met uw probleem) kunnen helpen.

Ook niet onbelangrijk is als laatste technische ondersteuning. Alhoewel er geen sprake is van een toegewijde support desk heeft een wereldwijde Open Source community, zoals de TYPO3 community, een substantieel aantal communicatiekanalen in de vorm van bijvoorbeeld forums, chats, blogs, artikelen en videos, waar ondersteuning beschikbaar is.

TYPO3 CMS wordt ontwikkeld door een internationale community en ondersteund door de TYPO3 Association.

Veiligheid wordt serieus genomen

Betrouwbaarheid staat voorop in het TYPO3 project en software veiligheidsvraagstukken in de core worden zeer serieus genomen. De TYPO3 Security Bulletins geven actuele informatie over mogelijke kwetsbaarheden in de TYPO3 core en de extensies, de potentiële gevolgen en de relatieve ernst. Veiligheidsupdates worden zo snel mogelijk verzorgt door het security team.

Klaar voor het mobiele tijdperk

Sinds versie 4.7 ondersteunt TYPO3 moderne webstandaarden, zoals HTML5. Content kan toekomstbestendig worden gepubliceerd door redacteuren of de beheerder van de website. TYPO3 levert zowel content aan mobiele apps als voor de zogenaamde responsive websites die schaalbaar ontworpen zijn voor verschillende mobile apparaten van smartphone tot tablet.

Responsive afbeeldingen

Volgens het CBS waren er halverwege 2012 15,5 miljoen internetgebruikers in Nederland. Dat is 94% van alle Nederlanders. 6 op de 10 gebruikte hun telefoon voor internet. Dit laat zien dat een groot aantal mensen websites bekijkt op hun telefoon. Het mobiele dataverkeer zal de komende jaren alleen maar toenemen mede vanwege de komst van 4G. Zowel KPN, Vodafone als T-Mobile zijn begonnen aan de uitrol van het snellere mobiele internet.

Met de start van het responsive web is de hele beleving voor een gebruiker anders geworden. Websites passen zich aan naar het scherm waar een website op wordt bekeken.

TYPO3 6.2 ondersteunt 'responsive afbeeldingen' en is met een eenvoudige vink in een sectievak te activeren.

Preview voor mobiele apparaten

Redacteuren kunnen in het administratiegedeelte een preview van de website in verschillende breedtes opvragen, aan de hand van het gebruikte mobiele apparaat. Dit maakt het mogelijk om de website te simuleren voor smartphones en tablets. De verschillende breedtes voor de preview zijn zelf in te stellen.

Multi-site beheer

In een TYPO3 installatie kunnen meerdere website opgenomen worden die via één interface bewerkt en beheerd kunnen worden. Dit maakt het mogelijk om content en toegangsrechten of te scheiden of te delen. TYPO3 CMS beschikt over de ideale werkset voor gedistribueerde websites, product websites, separate microsites of cross-intranet applicaties.

Bestandsbeheer

De FAL (File Abstraction Layer) is een abstractielaag niet alleen voor bestanden in zijn algemeenheid, maar vooral van belang voor afbeeldingen. De opslag van bestanden kan lokaal zijn of in de cloud (e.g. Amazon S3, Dropbox, ownCloud).

Meerdere talen ondersteund

Een TYPO3 website of applicatie kan overal in de wereld worden gepubliceerd, onderhouden en geëxploiteerd. Bovendien zijn momenteel meer dan 50 lokalisaties beschikbaar voor de TYPO3 gebruikersinterface en meer vertalingen kunnen worden toegevoegd.

Workflow, Versie beheer en Workspaces

Gebruikmakend van workflows kunnen interne goedkeuringsprocessen worden geïntegreerd met content management, waardoor een redactie het werk van anderen kan reviewen vóór vrijgave op de live site. Het versie beheer systeem slaat elke wijziging op in uw TYPO3 installatie en biedt een volledig overzicht van de historie van content en de mogelijkheid om terug te keren naar de vorige versies met één handeling. Met workspaces zijn zelfs grote structurele veranderingen, zoals navigatie of complexe wijzigingen in de lay-out in versie beheer te nemen, wat TYPO3 de kracht van geïntegreerde deployment geeft.

Uitgebreide functies voor redacteuren

TYPO3 ondersteunt redacteuren met content creatie door middel van echte "What-You-See-Is-What-You-Get" en frontend bewerking, evenals geïntegreerde beeldverwerking met een aantal ge-automatiseerde functies. Andere functies, zoals "Copy & Paste", automatische miniatuurweergave generatie, of een breed scala van content en media-elementen zijn aanwezig bij het werken met TYPO3. 

Hoge schaalbaarheid

Wat de grootte van uw bedrijf ook is of uw behoefte aan content management, TYPO3 staat er met name bekend om dat het systeem flexibel uitgebreid en geconfigureerd kan worden aan de hand van uw wensen. Het framework stelt u in staat uw eigen TYPO3 applicaties te ontwikkelen aan de hand van best-practices gebaseerd op een uitgebreid geteste en goed gedocumenteerde core.

Een 'app store' met eindeloze uitbreidingsmogelijkheden

Met duizenden gratis beschikbare extensies biedt TYPO3 CMS welhaast ongelimiteerde mogelijkheden om uw TYPO3 website of applicatie uit te breiden. De ingebouwde Extensie Manager laat u extensies selecteren en installeren aan de hand van zoekcriteria en filtering. De extensies zijn gratis beschikbaar in wat ook wel de TYPO3 Extension Repository (TER) genoemd wordt.

Uitgebreide fijnmazige toegangsrechten

Binnen TYPO3 kunnen individuele gebruikers- of groepsrechten voor volledige websites, individuele pagina's, subdomeinen, of zelfs voor uitbreidingen en specifieke content elementen ingesteld worden. Dit zorgt voor een ongekende controle over wie kan bewerken en content kan toevoegen op elk punt in uw site.

Distributies

Een recente nieuwe toevoeging aan TYPO3 is het werken met distributies. "Distribution Management "maakt het mogelijk om volledig aangemaakte basis websites, zoals de "Introduction Package" of de "Government Package" zeer snel te installeren. Download en installeer een distributie en test en/of gebruik een TYPO3 website binnen enkele minuten.

Professionele ondersteuning

Wereldwijd zijn er meer dan 60.000 geregistreerde TYPO3 ontwikkelaars, 1200 gecertificeerd TYPO3 integrators en rond 1000 TYPO3 Association leden en bureaus voor de professionele uitvoering van uw TYPO3 project.

Dit zijn de belangrijkste kenmerken die u voor TYPO3 kunnen doen kiezen. Een zeer uitgebreide tabel (Engels) vindt u op typo3.org: http://typo3.org/typo3-cms/key-features/complete-feature-list/

Gerelateerde berichten