Terugblik Meet Magento 2017

Woensdag 10 mei was het dan weer zover! Vanuit het hele land (en daarbuiten) kwamen er Magento-adepten bijeen om samen de laatste trends en ontwikkelingen binnen de wereld van e-commerce en Magento door te spreken. Zo ook MaxServ. Met een delegatie van maar liefst 7 man gingen we in de ochtend richting Utrecht. 

Locatie
Aangezien er vanuit MaxServ maar liefst twee vrijwilligers in het organisatiecomité van Dutchento zaten, wisten wij al in een vroeg stadium dat het evenement niet meer in de Jaarbeurs in Utrecht zou worden gehouden, maar in DeFabrique in het nabijgelegen Maarssen. Zelf vond ik het een erg mooie locatie; sfeervoller dan de moderne en soms wat klinische uitstraling van de Jaarbeurs.

Sessies
Niet alleen de locatie was veranderd, ook waren de sessies langer en daardoor diepgaander. Als backendprogrammeur voegde dit voor mij veel waarde toe, omdat er dan meer kom worden ingezoomd op bepaalde technische aspecten. Afgelopen jaren had ik bij sommige sessies een 'net-niet gevoel'. Niet omdat het onderwerp of de spreker niet interessant was, maar omdat een half uur (als ik me goed herinner) te weinig tijd was om het onderwerp voldoende uit te diepen.

Wat niet was veranderd is dat er van alles te doen was voor zowel technici als voor merchants/ondernemers als voor mensen uit de sales, marketing en consultancy-hoek. Als echte techneut ben ik niet bij de meer business/merchant-geörienteerde talks geweest, maar het me helemaal gericht op de technische sessies. Ik zal niet alle sessies hier gaan herhalen, maar er een aantal uitlichten die me het meeste zijn bijgebleven.

Het begon voor mij met een fascinerende 'quiz' over "why equals doesn't equal". Hier werden er een twintigtal code-snippets voorgelegd aan het publiek en je moest opschrijven wat je dat dacht dat de output zou zijn. Ook moest je vooraf gokken hoeveel vragen je dacht dat je goed zou hebben. Ik moet eerlijk bekennen dat ik mezelf toch wel wat had overschat, en met mij de meeste mede-programmeurs die in de zaal zaten. En dat was natuurlijk ook het punt van deze sessie. Iedereen weet dat PHP loosely typed is, maar zelden kent men alle implicaties daarvan met betrekking tot type juggling en type casting. Een zeer informatieve sessie wat mij betreft!

Ook erg interessant en potentieel erg nuttig zou de tool 'GrumPHP' kunnen zijn, waarmee op een integrale manier de kwaliteit van de code kan worden bewaakt. Wij bewaken de kwaliteit van de code al, maar momenteel vind het goedkeuringsproces pas plaats als de code al in het repository zit, wat onnodige 'vervuiling' van het repository tot gevolg kan hebben. Hier zullen we dus zeker naar gaan kijken!

Ook heb ik aan het einde van de middag van Jisse Reitsma van Yireo meer geleerd over hoe Magento 2 omgaat met zgn 'private data' in de ingebouwde Full Page Cacher van Magento en hoe deze op de juiste manier kan worden ontsloten via Javascript Components. Aangezien wij altijd het onderste uit de kan willen halen wat betreft performance, was ook dit érg interessant om te horen!

Het formele gedeelte van de dag werd afgesloten met een uiteenzetting van de roadmap van Magento 2. Binnenkort kunnen we een scala aan verbetering verwachten op het gebied van social sharing, B2B en (voor enterprise-klanten) CMS.

De dag werd afgesloten met een afterparty, welke ik als enige niet-BOB van de groep wellicht anders heb beleefd dan mijn collega's.

Al met al een zeer geslaagde dag waarop we veel informatie hebben vergaard en nieuwe inzichten hebben opgedaan. Zeker voor herhaling vatbaar!