MaxServ met 2 websites genomineerd voor een TYPO3 Award

Groei

MaxServ is recentelijk verhuisd naar een ruim pand in Waalwijk. Men hoopt zo de recente onstuimige groei en de te verwachten toekomstige groei op te vangen. De grootte van het pand is recht evenredig met de grootte van de projecten die MaxServ tegenwoordig uit mag voeren.

Onlangs nog werd Heerema aan de portefeuille toegevoegd. Heerema is een toonaangevende maritieme aannemer in de offshore olie- en gasindustrie.

Dat MaxServ dit soort grote projecten kan uitvoeren wordt mede mogelijk gemaakt door de specifieke technische kennis die het team in huis heeft waar het gaat om het ontwikkelen en beheren van complexe projecten. Deze projecten zijn realiseerbaar doordat gebruik gemaakt wordt van een ontwikkelstraat. Een ontwikkelstraat maakt het mogelijk om het hele proces, van ontwikkeling tot live gang, gefaseerd en in detail te beheersen met versie beheer en gedistribueerde cloud hosting.

Twee van dit soort grote projecten zijn KeukenConcurrent en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Beide zijn onlangs genomineerd voor een TYPO3 Award. De website van KeukenConcurrent is genomineerd in de eCommerce categorie en de website van TU/e in de categorie Education / Science.

De TYPO3 award

De TYPO3 conferentie vindt op 21 en 22 oktober plaats in Amsterdam. Het is de eerste keer dat de officiële TYPO3 conferentie zich buiten de Duitse landsgrenzen begeeft. Er zijn voor deze editie een aantal wijzigingen in het format van de conferentie en één daarvan is de TYPO3 Award.

De uitreiking van de TYPO3 Award(s) vindt plaats in de avond van 21 oktober. Prijzen worden uitgereikt voor de beste TYPO3 projecten van bedrijven en klanten in 2014/2015. De Award organisatie heeft 80 nominaties in 10 categorieën beloond, waaronder ook nominaties voor twee projecten van MaxServ.

Laten we eens een kijkje nemen waarom deze projecten zo bijzonder zijn dat ze genomineerd werden door een vakkundige jury. Een jury bestaande uit media-experts aangaande webdesign, usability, mobiele en sociale media, e-commerce en toerisme. De jury heeft uiteraard ook een aantal TYPO3 experts binnen haar gelederen met uitgebreide kennis van TYPO3, webontwikkeling en het bedrijfsleven rondom TYPO3.

Technische Universiteit Eindhoven (TU/e)

De huidige website van de TU/e is zo'n 10 jaar geleden van start gegaan in TYPO3 op initiatief van het toenmalige Communicatie en Service Centrum en heeft sindsdien vele fases doorgemaakt, ondersteund door verschillende leveranciers en in verschillende vormen. TYPO3 is al die tijd de basis voor de website en ook in gebruik bij andere universiteiten zoals de TU Delft en de Erasmus Universiteit, Rotterdam.

Het huidige project 'doorontwikkeling' is afgerond met een live gang op 5 juli 2014. Het huidige team bij de TU/e is samen met MaxServ gestart met een project om de site responsive te maken. Eind 2014 kwam er budget vrij om een beperkt redesign mee te bekostigen. Het redesign project werd uitgevoerd samen met het responsive traject en was door de combinatie stukken kostenefficiënter. Op 28 juli dit jaar werd de nieuwe frontend in productie genomen. Kort daarna werd ook de nieuwe look en de responsive werking uitgerold op de andere TU/e sites die gebaseerd zijn op de TU/e distributie, te weten: studiegids.tue.nl en intranet.tue.nl (laatst genoemde is 'campus only' beschikbaar).

Het geheel zorgt voor een consistente look over websites heen. Ieder met een andere doelgroep (extern, studenten, medewerkers). Een enorme stap vooruit zijn de sites die nu op ieder device goed wordt weergegeven.

In het kader van de wervingsdoelstelling van de TU/e is het van groot belang dat de ranking binnen Google goed is. Google geeft sinds kort responsive/mobielvriendelijke websites 'voorrang' in de zoekresultaten. De onlangs gezette stap is zowel in het kader van zoekresultaten van belang als in het tonen op de vele mobiele apparaten die er tegenwoordig in gebruik zijn.

Verder zijn met het nieuwe design een aantal trends meegenomen zoals: http://www.frankwatching.com/archive/2014/11/17/10-webdesigntrends-voor-2015/ en http://design.google.com/

Als inspiratiebron voor de huidige website geldt ook http://www.gov.uk/.

Nog even wat harde cijfers over de website:

  • 50.000 pagina's 
  • 219 redacteuren 
  • 9 faculteiten 
  • 100 onderzoeksgroepen 
  • 60.000 paginaweergaven per dag 

In de reeks sub-sites heeft MaxServ onlangs nieuwe opleidingspagina's opgeleverd: https://www.tue.nl/studeren/tue-bachelor-college/bacheloropleidingen/automotive/

MaxServ is hiermee aan een nieuwe fase begonnen binnen het TU/e traject om zowel design technisch als inhoudelijk het TU/e platform verder te optimaliseren.

KeukenConcurrent

Een van de sterke kanten van TYPO3 is het feit dat TYPO3 door zijn flexibiliteit te koppelen is met andere backend systemen. Hierdoor wordt het een Enterprise Content Management System genoemd. Daar zijn heel wat voorbeelden van te vinden, maar een van de wijdverbreidste koppelingen is wel met het e-commerce platform Magento. Magento heeft net als TYPO3 een brede community die als basis dient. Dit blijkt vooral uit de door Meet-Magento georganiseerde evenementen, wat er nu al zo'n 30 wereldwijd zijn.

MaxServ is er met de website voor KeukenConcurrent in geslaagd een perfecte symbiose te laten plaatsvinden tussen het Enterprise TYPO3 CMS en het Magento shopping platform. Een symbiose die volledig 'in house' geproduceerd werd door het development team van MaxServ. KeukenConcurrent is een uniek, flexibel en krachtig platform waarmee de opdrachtgever de concurrentie aan kan gaan binnen de keukenmarkt.

Het resultaat is een responsive e-commerce platform waarbinnen een ontelbare hoeveelheid functionaliteiten zijn opgenomen. KeukenConcurrent kan iedere gewenste pagina-indeling zelf ontwerpen, bedenken, opzetten onderhouden, bijsturen en vermarkten.

TYPO3's flexibiliteit als Enterprise CMS maakt het mogelijk naadloos blokken content uit te wisselen tussen het content management systeem en het eCommerce platform. Dit geeft een homogene ervaring voor de klant waar het gaat om onderhoud van zowel de website als de winkel. Voor de bezoeker biedt deze combinatie een frontend die inhoud met producten combineert. De klant heeft de beschikking over een grote diversiteit aan pagina-indelingen, waardoor onderhoud, zoals wijzigingen en toevoegingen zonder tussenkomst van de leverancier uitgevoerd kunnen worden.

Uiteraard is het geheel volledig responsive. Met name voor een uitgebreide winkel als KeukenConcurrent is dat uniek te noemen.

Onder de oppervlakte zijn er veel maatwerkkoppelingen naar de bedrijfssystemen van KeukenConcurrent gerealiseerd en wordt alles centraal aangestuurd vanuit een product information manager.

De combinatie draait op een geoptimaliseerd hosting platform wat tailor-made is voor TYPO3 en Magento, waardoor het uiterste uit de performance gehaald wordt. Dit alles ondersteund door de inzet van de MaxServ Managed Services (hosting + sla + ontwikkelstraat en TYPO3 onderhoud).

Buiten de nominatie voor een TYPO3 Award scoort KeukenConcurrent als beste website binnen de keukenbranche in een jaarlijks rapport van WUA!, een in conversie optimalisatie gespecialiseerd bureau. Zij publiceren dit jaar voor het zesde jaar op rij de Top 100 Beste websites per branche. In dit rapport scoort KeukenConcurrent als beste website binnen de keukenbranche. Binnen de retailbranche scoort de website de 27ste plaats. In de lijst bevinden zich nog een aantal MaxServ websites zoals: www.brugman.nl, www.keukenkampioen.nl  en www.mandemakers.nl.

Gerelateerde berichten