Informeer je klanten zo volledig mogelijk; gebruik PIM

Het gedrag van de klant verandert. Met de komst van internet, zijn klanten meer dan ooit in staat om het aanbod wereldwijd te vergelijken. Zij zijn dan ook constant op zoek naar informatie. Door het kunnen vergelijken van producten, zijn klanten minder loyaal. Wanneer een product ergens anders beter is, kopen ze het daar. Het is dus belangrijk om goed op dit gedrag in te spelen.

Hoe kan ik zorgen dat ze het product bij mij kopen?

Gevonden worden en zorgen dat de klant bij jou het product koopt is belangrijk! Hoe je daar voor kan zorgen? Door rijke productinformatie toe te voegen. Creëer eigen productteksten en verwerk hier zoekwoorden in, zo komt je bedrijf hoger in Google te staan. Daarnaast maakt Google gebruik van Global Trade Item Number (GTIN). Hiermee wordt een product wereldwijd identificeerbaar. Het product verschijnt bij Google shopping. Dit heeft succes. Het is namelijk bewezen dat verkopers die een correcte GTIN's aan de producten hebben gekoppeld, hun conversiepercentage tot wel 20% hebben zien stijgen. 

Ook zorgt productinformatie ervoor dat de klant gemakkelijk via filters een product kan vinden. Wanneer productinformatie ontbreekt of niet juist is, zal een klant het product dus nooit kunnen vinden via een filter. Het product dat via deze filter gezocht wordt, zal dan ook nooit bij jou gekocht worden.

Kortom; het toevoegen van rijke productinformatie is een must om klanten naar je webshop toe te trekken en ze bij jou te laten kopen. Maar hoe beheer en verrijk je al deze productinformatie?

Maak gebruik van een PIM Systeem

Nu hoor ik je al denken; hoeveel tijd gaat er wel niet inzitten om al m'n producten te voorzien van juiste productinformatie? Veel tijd als je het handmatig via Excel doet en de informatie naar allerlei kanalen moet exporteren. Gelukkig leven we in 2016 en is er gelukkig al een systeem in de wereld die ervoor zorgt dat het invoeren van productinformatie op een effectieve manier gebeurt, namelijk een Product Informatie Management (PIM) systeem. In een PIM is het mogelijk om complexe producten op een efficiënte manier te beheren. Bedrijven kunnen hun producten invoeren in alle kleuren en maten. Deze worden op een eenvoudige en eenduidige manier beheerd en kunnen gecommuniceerd worden naar diverse kanalen, zoals een webshop, een app maar ook een offline folder of magazine.

Het PIM systeem zit gekoppeld aan andere systemen binnen je organisatie zoals het Content Management Systeem (CMS) en het Enterprise Resource Planning (ERP) systeem. Data wordt in het PIM systeem verzameld en vervolgens met de andere systemen gedeeld. 

Wat zijn de voordelen van een PIM Systeem?

- Data kwaliteit
De kwaliteit van data wordt verhoogd doordat er een betere logistieke flow plaatsvindt. De kans op verkeerde productinformatie wordt verlaagd. 

- Consistente data
Het aanpassen van data vindt centraal plaats. Daarna wordt de data met meerdere systemen gedeeld, hierdoor blijft de data consistent. 

- Sneller fouten herstellen over alle kanalen
Doordat de data centraal aangepast wordt, kun je deze ook centraal herstellen. Je hoeft dus niet meer elk Excel-bestand na om het te corrigeren. 

- Eliminatie dubbel werk
Het aanpassen van data vindt centraal plaats. Je ziet dus meteen als het aangepast is. 

- Betere samenwerking en afstemming
Uiteraard zorgt het centraal aanpassen ook voor betere afstemming en samenwerking. 

- Kostenbesparing
Het PIM-Systeem is snel en efficiënt! 

Wanneer is een PIM systeem interessant?

- Als je veel producten hebt in je webshop.
- Wanneer je merkt dat de klant een hoge informatiebehoefte heeft.
- Wanneer je over meerdere verkoopkanalen beschikt (denk aan webshop, folders, etc).
- Wanneer je meerdere leveranciers hebt.
- Wanneer je merkt dat de retourzendingen hoog zijn (oorzaak kan zijn dat het product verkeerde productinformatie bevat, of zelfs helemaal geen productinformatie).
- Dynamisch productaanbod (denk aan kerstartikelen, acties van korte duur etc.)
- Gebruik maakt van cross en upsell.
- Het product assortiment wilt uitbreiden- product informatie wil vertalen in verband met expansie.
- Bij meertaligheid en beheer van vertalingen.

Wij omarmen Akeneo PIM!

Effectiviteit binnen een organisatie is belangrijk. Akeneo zorgt voor deze effectiviteit. Met Akeneo is het mogelijk om alle product-gerelateerde informatie vanuit 1 centrale omgeving te organiseren, beheren en te verspreiden. Akeneo biedt out-of-the-box de mogelijkheid een gecentraliseerde product- database op te zetten met een helder en transparante interface. 

Akeneo heeft veel te bieden op diverse koppelvlakken. Op één centrale plaats een product-eigenschap, specificatie of prijs aanpassen en binnen al de overige systemen is deze waarde (indien gewenst) direct van toepassing. In de omni-channel gedachte is het belangrijk dat dezelfde boodschap over alle kanalen wordt gedistribueerd. Een goed PIM systeem is key.

Akeneo is een open-source PIM systeem dat zich volledig richt op de taken van een PIM systeem. Het is een gebruiksvriendelijk en overzichtelijk pakket. Vorderingen, actuele status en workflows zijn in te regelen. Een PAM* (Product Asset Management) en uitgebreide gebruikersrechten zijn ook aanwezig in de Enterprise versie. Een mooie aanvulling en eigenlijk een must binnen je enterprise ecommerce propositie. 

Vragen? Neem contact op met onze Accountmanagers.

* met een PAM kun je direct al je productgerelateerde informatie beheren en verrijken. Denk hierbij aan productbeelden, bestanden en video's tot vertalingen en commerciële content.