05 dec

Wat is TYPO3?

Met TYPO3 wordt meestal het Open Source Enterprise Content Management Systeem TYPO3 bedoeld dat zijn roots zo ver terug als 1997 heeft. Op dit moment van schrijven wordt gewerkt aan TYPO3 CMS 7, dat in de herfst van dit jaar zal resulteren in een Long Term Support (LTS) release van de CMS7 versie. Behalve TYPO3 CMS wordt er binnen de TYPO3 community gewerkt aan meerdere  zeer flexibele, schaalbare en aanpasbare CMS producten. 

Er wordt al geruime tijd gewerkt aan een volgende generatie content management systeem met de naam Neos. Eind 2014 is TYPO3 Neos 1.2 uitgekomen. Neos is gebaseerd op een speciaal daarvoor ontwikkeld PHP framework genaamd TYPO3 Flow. 

Zo is er sinds een aantal jaren sprake van een TYPO3 familie met meerdere producten voor diverse doelgroepen, hoofdzakelijk bestaande uit TYPO3, FLOW en NEOS. 

TYPO3 CMS is vooralsnog het werkpaard van het TYPO3 project en bewijst zijn kracht en flexibiliteit aan de hand van de vele enterprise installaties, zoals te zien op T3BLOG het 'TYPO3 reference blog'.  Binnen Nederland is TYPO3 veel in gebruik bij gemeentes, universiteiten en wordt ook veel gebruikt binnen omroepland.

Roots van TYPO3

Het huidige TYPO3 CMS is ooit ontwikkeld door de Deen Kasper Skårhøj. 'Content Management' was toen een weinig gehoorde term en zeker Open Source had nog weinig van zich laten horen. Tot zo ongeveer 2001 was de ontwikkeling van TYPO3 de onderneming van één Deen. Rond dat jaar begon zich de TYPO3 community te ontwikkelen die de eerste keer bij elkaar kwam in de winter van 2002 met 25 man voor een snowboard tour in Bad-Gastein, Oostenrijk. 

TYPO3 dankt zijn naam aan het feit dat de huidige basis voor het product gebaseerd is op het abusievelijk verwijderen van de oorspronkelijke code wat uiteindelijk een beter product opleverde. Versie 3 was in de ontwikkeling degene met een zeer stabiele basis wat uiteindelijk voor de naam TYPO3 zorgde.

TYPO3 CMS is als Open Source product beschikbaar gemaakt door Kasper, omdat het commerciële model geen garantie gaf voor interne kwaliteit, bovendien kwam Kasper tot de conclusie dat hij meer passie voor delen dan voor commercie had. De beslissing om Open Source te gaan maakte het ook mogelijk dat de enorme community zoals we die nu kennen zich ontwikkeld heeft rond TYPO3. Deze brede basis is voor veel klanten dan ook een belangrijke reden om te kiezen voor TYPO3. 

TYPO3 Flow

TYPO3 Flow is een PHP framework dat in eerste instantie ontwikkeld is als basis voor het nieuwe CMS TYPO3 Neos. Flow is gebaseerd op 'state of the art' concepten, methoden en technieken. Een framework neemt bepaalde taken van de programmeur over, zodat niet alles keer op keer van de grond af aan hoeft te worden geprogrammeerd. TYPO3 Flow kan perfect worden ingezet voor het bouwen van complexe webapplicaties.

TYPO3 Neos

TYPO3 Neos zou aanvankelijk de opvolger zijn van TYPO3 CMS, maar de technische ontwikkelingen van de afgelopen jaren brachten nieuwe vereisten voor web content management naar voren gecombineerd met nieuwe technieken en methoden qua programmeren. Dit is totaal anders dan we gewend zijn bij de huidige CMS-en, waaronder ook TYPO3 CMS. Dat neemt niet weg dat de ervaring die in het TYPO3 project is opgedaan aan de hand van meer dan 500.000 in TYPO3 CMS gebouwde websites als collectieve expertise gebruikt is om dit nieuwe CMS te bouwen.

De stap die in het TYPO3 project gezet is om een volledig nieuw CMS te ontwikkelen kent zijn weerga in geen enkel ander project. 

TYPO3 Neos beschikt over de mogelijkheid content eenmalig aan te maken en te beheren voor verschillende varianten gebaseerd op locatie, persona en taal aan de hand van wat content dimensies worden genoemd.

Het meest revolutionaire aan TYPO3 Neos is de ervaring als redacteur van de website. De traditionele administratie interface heeft plaats gemaakt voor een totaal geïntegreerde ervaring in de website zelf, waarmee inline bewerken van de website nu tot de mogelijkheden behoort. Als er ooit al een WYSIWYG interface was dan is dit het nu wel. 

Alle fotobewerkingen, zoals croppen, kunnen in de website zelf gedaan worden. 

De integratie van social media tools zoals Twitter cards en marketing tools zoals de integratie van Google Analytics staan voor versie 1.3 geplanned.

De Neos website bevat al een flinke rij aan Neos showcases.

TYPO3 CMS

Als we het over TYPO3 hebben dan hebben we het over een flexibel enterprise content management systeem, dat de basis is voor een grote hoeveelheid websites, intranetten, web & mobiele applicaties met een focus op ondernemingen en publieke instellingen.

In het huidige aanbod van open source content management systemen is Wordpress een hele bekende speler. Zo'n 20% van de websites op het internet draait op Wordpress. Wordpress is oorspronkelijk een blogging tool en makkelijk inzetbaar. Je hoeft maar heel weinig technische kennis te hebben om een site met Wordpress in elkaar te zetten. Een product als Joomla is weer wat complexer, maar ook nog goed te behappen als je geen ontwikkelaar bent. Drupal is een CMS dat qua functionaliteit en complexiteit dichter bij TYPO3 in de buurt komt. Er zijn zeer veel open source CMS producten van heel eenvoudig tot zeer complex. Een CMS zoals TYPO3 is niet bedoeld voor kleinere sites die uit een klein aantal pagina's bestaan en weinig functionaliteit bevatten. Er komt wat kennis bij kijken om een systeem als TYPO3 draaiende te krijgen in de vorm van een functionele website. Kennis die aanwezig is bij diverse leveranciers. 

Het is de flexibiliteit van TYPO3 die de hiervoor genoemde complexiteit met zich meebrengt. 

Het toewijzen van gebruikersrechten aan individuele gebruikers of gebruikersgroepen is een goed voorbeeld van die flexibiliteit. Tot in het kleinste detail kunnen rechten worden toegewezen. Een gebruiker kan de verantwoordelijkheid voor onderhoud krijgen over de inhoud van één pagina, één sectie of een hele sub-site. Hierbij kunnen ook de lees en schrijfrechten tot in detail bepaald worden. Het is zo heel goed voorstelbaar dat één persoon verantwoordelijk is voor het toevoegen van nieuws op een website en een ander de startpagina voor zijn rekening neemt. Deze rechten kunnen aan groepen toegekend worden. Een gebruiker die aan zo'n groep wordt toegevoegd krijgt automatisch de rechten uit die groep toebedeeld. Het beheren van de toegang tot de inhoud van de website wordt daardoor erg eenvoudig.

Een CMS zoals TYPO3 zorgt er voor dat de klant zich alleen met content hoeft bezig te houden.

De flexibiliteit van TYPO3 wordt ook duidelijk aan de hand van de mogelijkheid te koppelen aan externe systemen, zoals backoffice applicaties, andere software pakketten en de mogelijkheid gebruik te maken van verschillende databases. Een goed voorbeeld van zo'n externe koppeling is het e-commerce systeem Magento. Er zijn heel wat webshops die op deze combinatie draaien, zoals bijvoorbeeld Brugman Keukens

Het beheren van meertaligheid is een sterk punt van TYPO3. Een intuïtieve interface maakt het werken met pagina's en content in meerdere talen eenvoudig.

Als laatste dient niet onvermeld te blijven dat TYPO3 standaard kan voldoen aan de normen voor toegankelijkheid. De output van TYPO3 is in combinatie met de juiste template engine een fantastische tool om mobiele en responsive websites te bouwen.

TYPO3 CMS heeft een lange bewezen historie in CMS land en heeft een brede ondersteuning van een community die bestaat uit een grote verscheidenheid aan vrijwilligers die werken aan de verschillende aspecten van het TYPO3 project, zoals de software zelf, de verschillende websites die dienen ter ondersteuning van het project, documentatie en design. 

De volgende Long Term Support versie van TYPO3 CMS staat gepland in de herfst van dit jaar. Er is technisch veel gebeurd in de ontwikkeling van TYPO3, visueel was daar echter niet veel van terug te zien. TYPO3 CMS 7 LTS zal een volledige visuele remake worden van de administratieve interface. Deze zal er meer als een web applicatie uitzien. Om helemaal met de tijd mee te gaan zal nieuwe versie geschikt zijn voor mobiel gebruik. 

Geschreven door: