16 dec

Wat iedereen over Marketing Automation zou moeten weten

Marketing Automation, typ het eens in bij Google en je krijgt minstens 9.890.000 resultaten te zien. Deze zoekterm is in twee jaar tijd gestegen met 82% (Google Trends).De adoptie van marketing automation is de laatste tijd in een stroomversnelling geraakt. Het was de trend van 2015 en ook dit jaar is het een absolute must. Maar liefst 65%van de marketeers vinden dat marketing automation ‘enorm belangrijk’ is voor het succes van hun campagnes. 52% van alle marketeers zagen een hogere ROI dan het jaar ervoor. In deze blogpost leggen we je uit wat het is, zodat je begrijpt waarom het een absolute must is. 

Wat is Marketing Automation?

Conversatie met je prospect is heel belangrijk. Een conversatie kun je alleen hebben als je weet wat er bij diegene speelt. Dit is iets waar marketing automation op inspeelt. Marketing automation stelt je namelijk in staat om door middel van het gebruik van klantdata de engagement met je klanten te optimaliseren. Je leert anonieme bezoekers kennen op basis van hun gedrag. Je krijgt inzicht in de behoefte en smaak van de klant. Dit levert je kostbare informatie op, waardoor de anonieme bezoeker verandert naar prospect en uiteindelijk naar een kwalitatief goede lead. Bij een kwalitatief goede lead weet je wat er speelt en kun je op een gepaste manier de conversatie aangaan door middel van je content. Het resultaat van deze conversatie? Meer omzet en meer zakelijk succes.

Kortom; Marketing Automation helpt je prospect in het aankoopproces, door het automatiseren van relevante content met als doel om de leadconversie te verhogen.

Marketing Automation opgesplitst

Marketing Automation kan je opsplitsen in 3 hoofdactiviteiten. 

1. Het opbouwen van profielen

2. Het opzetten van relevante campagnes
3. Het converteren en prioriteren van leads.

1. Het opbouwen van profielen.

Door het volgen van je prospects, bouw je een profiel op van elke prospect. Je verzamelt zowel expliciete als impliciete data. Je volgt je prospect door o.a. te kijken welke website pagina’s hij bekijkt, welke mails hij interessant vindt en welke landingspagina's hij van je website bekijkt. 

Een voorbeeld: 
Wanneer iemand je website bezoekt, zie je het IP-adres. Meer dan dit weet je niet over je bezoeker, totdat diegene ook bijvoorbeeld een formulier invult. Je krijgt dan ook zijn naam, zijn eventuele functie en zijn e-mailadres. Je bent dus langzaam zijn gegevens aan het verrijken. In marketing automation kun je deze bezoeker volgen. Je kan zien welke pagina's hij bekijkt en op welke links hij klikt.   

2. Het opzetten van relevante campagnes 

Nadat je een profiel geschetst hebt van je prospect, ga je bepalen welke informatie interessant is. Hoe ga je de bezoeker verder helpen in zijn aankoopbeslissing? Stuur je een mailing, of nodig je hem uit om een whitepaper te downloaden? In marketing automation zet je gemakkelijk een campagne op. 

3. Het converteren en prioriteren van prospects

In de volgende fase geef je prioriteiten aan de prospects. Dit doe je door ze punten te geven op basis van het digitale gedrag. Zo kun je bepalen in welke fase een bezoeker zich bevindt. Bijvoorbeeld het downloaden van een whitepaper is 3 en het invullen van een contactformulier is 5. Deze punten tel je bij elkaar op, zodat je de prioriteit kan bepalen. Heb je prospects die voldoende interesse tonen, dan vangt sales deze op. Prospects die nog niet zover zijn en weinig punten hebben, worden opnieuw voorzien van relevante content. 

Waarom is Marketing Automation zo populair?

Marketing automation stelt je als verkoper in staat om op precies het juiste moment actie te ondernemen. Een feit is dat bedrijven die marketing automation toepassen, twee keer zoveel leads genereren als bedrijven die alleen e-mailmarketing inzetten. Het is dus niet zo vreemd dat marketing automation populair is. 

Wat zijn de voordelen van Marketing Automation? 

Wat is het voordeel van marketing automation? Ik denk dat je het al gelezen hebt. Je werk als marketeer wordt veel effectiever. Je krijgt steeds meer invloed op de kwaliteit van je leads. Doordat je ze effectief volgt, kom je steeds meer over ze te weten. Je kan zien wat ze online bekijken op je website, of wat ze downloaden. Hierdoor weet je precies waar ze behoefte aan hebben. Je hoeft ze dus niet meer ongevraagd te mailen. Marketing automation helpt je bij het uitsturen van de juiste e-mails, het opzetten van landingspagina's en het uitvoeren van marketingcampagnes die succesvol zijn. 

Ben je nog niet overtuigd? Lees dan onderstaande facts:
 

-Bedrijven die marketing automation toepassen, genereren twee keer zoveel leads als bedrijven die alleen e-mailmarketing inzetten. (Bron: Autopilot

-Gebruikers van marketing automation zien hun gemiddelde inkomsten vanuit sales stijgen met 34%. (Bron: Pardot)

-Relevante e-mails die door een marketing automation software worden gestuurd, genereren 18 keer meer opbrengsten dan koude, outbound e-mails. (Bron: HubSpot

-Organisaties die marketing automation gebruiken om prospects te nurturen, zien een ongelooflijke stijging van 451% in gekwalificeerde leads. (Bron: HubSpot

Ben je benieuwd naar wat marketing automation met jouw organisatie kan doen? Neem dan contact met me op. Ik vertel je er graag meer over. 

Geschreven door:

  • Manon van de Laar

    Scrum master