22 jul

Verslag TYPO3 Developer Days 2013

Dit jaar werden de TYPO3 developer days van 4 tot 7 juli gehouden op de ElbCampus in Hamburg. Het is een mooie locatie voor de developer days. Het is vlak naast het station Hamburg Haburg en biedt alle faciliteiten die nodig zijn voor een dergelijk evenement. Er zijn voldoende grote zalen voor de workshops, er is een goede kantine en een plein en binnenplaats om een gezellig social event te houden.

Voorafgaand aan de developer days vond de Active Contributor Meeting (ACME) plaats. Hier werden door het CMS- en het FLOW/NEOS team technische discussies gehouden. Versie 6.2 (de nieuwe LTS versie) stond bij het CMS team bovenaan de agenda. Er is besproken hoe gezorgd kan worden voor een moeiteloos update pad van 4.5 (de oude LTS versie) naar 6.2. Ook is er besproken hoe er tussen het CMS en NEOS team nog beter kan worden samengewerkt en nog meer informatie kan worden uitgewisseld. Het CMS team kreeg een demo van het NEOS team. Dit maakte enthousiaste geluiden los bij het CMS team.

De workshops vonden plaats in vijf zalen. Hier werden tegelijk vijf workshops gegeven. Vijf in de ochtend en vijf in de middag. Er zijn veel interessante onderwerpen aan bod gekomen. Hier een kleine greep uit het totaal:

  • Aanmaken van ReST gebaseerde documentatie voor TYPO3 en exensies
  • Implementeren van responsive images in TYPO3
  • Verbeteren van CSS styled content
  • Bijdragen aan NEOS
  • Een Templating engine voor TYPO3
  • Unit testing voor TYPO3
  • Opzetten van continuous delivery voor TYPO3 installaties
  • Gebruik van Elastic Search in een Flow project
  • oAuth voor TYPO3
  • Smooth upgrade pad van 4.5 LTS naar 6.2 LTS

Met ReST gebaseerde documentatie kunnen we eindelijk de SXW documenten vervangen door consistent en mooi opgemaakte handleidingen.

Er was ook veel belangstelling voor de CMS en Neos workshops. Verschillende nieuwe features zoals de file abstraction laag, de vernieuwde install tool en een vernieuwde package manager maken de upgrade de moeite waard. Veel bezoeker hebben Neos geïnstalleerd en bekeken. De Alpha versie van Neos is tijdens de developer days vrijgegeven. Deze versie laat zien dat een 1.0 release in de buurt is.

Op vrijdag was er een social event gesponsord door SiteGeist. De gratis biertjes en cocktails lieten zich weer (iets te) goed smaken.

Sebastian Michaelsen heeft veel interviews opgenomen, vooral in het Engels. Deze zullen worden vrijgegeven als podcasts op www.t3bits.de. Op flickr zijn de nodige foto's te vinden als je zoekt op t3dd13: www.flickr.com/search/

Het is altijd erg inspirerend om zoveel ontwikkelaars bij elkaar te zien. Persoonlijk contact werkt nou eenmaal beter dan contact via nieuwsgroepen en fora. Iedereen heeft wat geleerd en de meesten van de bezoekers hebben van de mogelijkheid gebruik gemaakt iets bij te dragen aan TYPO3.

Een van Michiel's persoonlijke bijdragen is het maken van een TypoScript Lexer en Highlighter voor de TYPO3 documentatie server: docs.typo3.org

Geschreven door: