TYPO3 vs Joomla

TYPO3 vs Joomla!

Heb je een nieuw CMS nodig of twijfel je over je huidige CMS en heb je geen idee welke geschikt is voor jouw content? Wij helpen je graag verder in je keuze, want wij weten immers dat dit geen gemakkelijke is. In dit artikel zullen we TYPO3 met Joomla vergelijken, zodat je rustig kan kijken naar de verschillen. We raden je aan om jezelf de volgende vragen te stellen voor je dit artikel verder leest:

  • Wat is het doel van mijn website? 
  • Hoeveel content heb ik? 
  • Via welke devices wordt mijn website veelal bezocht? 
  • Wie beheert de content en onderhoudt de techniek in het CMS? 
  • Welke systeemeisen moet het CMS hebben? 

Om te beginnen zijn zowel Joomla als TYPO3 open source software. Dit houdt in dat iedereen de mogelijkheid heeft om een programma aan te passen. Een klant is dus niet afhankelijk van ??n enkele leverancier. Open source producten zijn vaak gratis te downloaden. De installatie, configuratie en integratie door een leverancier brengen uiteraard wel kosten met zich mee. 

Wat is het doel van mijn website?

Joomla
Ben je een kleine onderneming, dan is Joomla een geschikt CMS. Joomla leent zich vooral voor simpele eenvoudige websites maar is minder geschikt voor websites met uitgebreide functionaliteiten zoals webshops, intranet, blogs etc. Wil je een eenvoudig digitaal visitekaartje, dan is Joomla een geschikte keuze.

TYPO3
Ben je juist opzoek naar een CMS voor een uitgebreidere website, dan is TYPO3 het juiste CMS. TYPO3 wordt veel gebruikt door grotere ondernemingen en overheidsinstellingen. Dit omdat TYPO3  heel veel mogelijkheden heeft en veel aandacht schenkt aan de veiligheid van het CMS. Zo beschikt TYPO3 over een eigen veiligheidsteam. Daarnaast is TYPO3 tot in het kleinste detail configureerbaar. Elke plugin, elk element en elke pagina is toe te wijzen aan een gebruiker of een gebruikersgroep, waardoor een redacteur alleen die onderdelen kan beheren die voor hem bedoeld zijn. 

Hoeveel content heb ik?

Joomla
Joomla is een goed systeem voor een organisatie die een beperkte hoeveelheid content heeft. Het CMS is zo opgezet dat je de beperkte content eenvoudig kunt beheren. Je moet daarvoor wel even de weg weten binnen Joomla.

TYPO3
TYPO3 is juist een goed CMS voor een organisatie die veel (verschillende) content heeft. Doordat TYPO3 van elk element en elke pagina een historie bijhoudt, zorgt het ervoor dat het werken met content ontspannen is. Wanneer je iets verkeerds hebt gedaan, is een stap terug eenvoudig gedaan. De een-staps roll-back ligt gemakkelijk binnen handbereik middels ??n klik. Daarnaast is er wat versiebeheer betreft een complexe feature genaamd ?workspaces? die het mogelijk maakt hele gedeeltes van een website in 'klad' versie te zetten. Redacteuren kunnen risicoloos aan een website werken en wanneer de tijd daar is, kan deze versie gewisseld worden naar de productie (live) omgeving. Workspaces zijn - net als de toegangsrechten - krachtige features die wel wat oefening nodig hebben om te beheersen.

Via welke devices wordt mijn website bezocht?

Het is belangrijk om een CMS te kiezen dat past bij het device waar je website mee bezocht wordt. Als je website vaak met mobiel of tablet wordt bezocht, wat in 2016 onvermijdelijk is, hoort je website responsive te zijn. Het hebben van een responsive website heeft vele voordelen, zoals de mogelijkheid om content per device anders weer te geven. Op de tablet en mobiel kunnen de blokken dus net anders staan, waardoor content beter leesbaar is en de site er mooier uit ziet. We zien steeds meer een verschuiving naar mobiel gebruik van de websites. Beide CMS?en kunnen jouw website responsive maken. Bij MaxServ zorgen we er uiteraard voor dat ?lle websites responsive zijn!

Wie beheert de content en onderhoudt de techniek in het CMS?

Joomla
Het beheer van Joomla wordt vaak beschouwd als niet heel gebruiksvriendelijk. Het oogt complex, omdat er veel keuzes qua instellingen en navigatie te maken zijn.

TYPO3
Ook binnen TYPO3 moet je even wegwijs worden. Vooral de oudere versies staan erom bekend dat ze niet zo gebruiksvriendelijk zijn. De nieuwere versies van TYPO3 zijn in dat opzicht al een stuk beter. De opzet is consistent en daarnaast richt MaxServ het CMS zo in dat alleen de functies die nodig zijn ook beschikbaar zijn voor een redacteur. 

Welke systeemeisen heeft het CMS?

Elk CMS heeft zijn eigen systeemeisen. Het is dus goed om te weten welke systeemeisen het CMS heeft. Voor een overzicht van de systeemeisen van TYPO3 kijk je hier. Voor een overzicht van Joomla kijk je hier

Conclusie

Joomla en TYPO3 zijn erg verschillend. Als je een eenvoudige, kleine website wilt, dan is Joomla een prima CMS. Ga je toch voor een uitgebreidere website, dan is TYPO3 het juiste CMS! Onthoud daarbij wel dat het sterk aan te raden is om een CMS als TYPO3 door een professioneel bedrijf te laten inrichten. Alleen dan haal je het maximale uit dit krachtige CMS. Wil je de vergelijking nog eens goed bekijken in een overzicht? Kijk dan hier. Voor meer informatie over onze diensten, kun je contact met ons opnemen. 

Gerelateerde berichten