13 jan
TYPO3 van 2015 naar 2016

Deze Week in TYPO3

2015 was een cruciaal jaar voor het TYPO3 project. Alhoewel TYPO3 geen start-up meer te noemen is, met de roots zo ver teruggaand als 1997, zijn er een aantal frisse initiatieven opgestart. Zo moeten de activiteiten van de TYPO3 Association gaan leiden tot een TYPO3 bedrijf dat de belangen van het software project commercieel gaat behartigen. Ook de release van het baanbrekend te noemen TYPO3 CMS 7, liegt er niet om. De Europese TYPO3 conferentie waagde zich in 2015 ook voor de eerste keer buiten Duitsland met een nieuw concept en een speciale Awards ceremonie. 

2016 zal zo zeker de solide basis worden voor een vernieuwd TYPO3 project. De Algemene Vergadering van de TYPO3 Association op 5 april 2016 (Unperfekthaus, Essen) zal een belangrijk punt zijn in het professionaliseren van het TYPO3 project. Leden van de TYPO3 Association, veelal bedrijven waaronder uiteraard Maxserv, geven op deze AV input aangaande de te vervolgen weg.

Het einde van 2015 liet nogal wat extra activiteit zien, aangewakkerd door de jongste release van TYPO3 CMS. We hebben een rapport over het laatste TYPO3camp van 2015 en een vooruitblik van activiteiten voor dit jaar, waaronder natuurlijk het internationale TYPO3camp Venlo

Met jaren ervaring verder innoveren

In mei 2015 splitste Neos, oorspronkelijk bedoeld als opvolger van TYPO3 CMS zich af van het TYPO3 project. De bottleneck rondom de voortgang van het TYPO3 project was hiermee opgelost en creëerde zo ruimte voor de reorganisatie van de TYPO3 Association en het hele TYPO3 project. De release van TYPO3 CMS 7 die in de herfst van 2015 uitkwam is met zijn focus op redacteuren en de algemene eindgebruikerservaring hier al een goed voorbeeld van. Voorheen waren de releases van TYPO3 namelijk veel meer gericht op techniek dan op de gebruiker. 

Alain Veuve is penningmeester van het bestuur van de TYPO3 Association en aangesteld als de change agent om de reorganisatie en veranderproces naar een TYPO3 Inc. te begeleiden. Alain is internet entrepreneur en schrijft veel over digitale transformatie op zijn blog alainveuve.ch. Tijdens de laatste Algemene Vergadering van de TYPO3 Association, in april 2015, hebben de leden gestemd omtrent de evaluatie van een mogelijke reorganisatie. Drie opties werden aan de aanwezigen voorgelegd waarvan 'Scenario # 3 - The TYPO3 Company'- werd gekozen door de leden als zijnde de gewenste weg vooruit als beschreven in ‘Strategic Options for the TYPO3 Association 2016 - 2019’ (PDF). 

Op zijn blog stelt Alain de vraag 'TYPO3 is nog steeds hier! Wat nu?' Zijn visie, die gedeeld wordt door velen, is die van een wereldwijde community 10 keer zo groot dan op dit moment, niet alleen gericht op Europa, niet alleen gebonden aan CMS, maar aan software-technologie in het algemeen.

Het motto, een inspiratiebron vanaf het prille begin, Inspiring People to Share, blijft centraal staan in deze visie, samen met een rolmodel zijn waar het open source en open samenwerking betreft, gebaseerd op humanisme.

In het nieuwsbericht ‘Driving the TYPO3 Restructuring Project’ bespreekt Alain de onvermijdelijke hindernissen, zoals het creëren van inkomstenstromen en rekrutering. Een  team van TYPO3 ondernemers uit verschillende disciplines, met een zeer specifieke skillset, ondersteunen de herstructurering. Volgende stappen zijn het ontwikkelen van een plan rond de financiering, een business model en het werven c.q. human resources.

Een eerste actie behelsde een uitnodiging om te solliciteren naar de functie van Algemeen Directeur (CEO) en een Marketing Directeur (CMO) op het zaken netwerk Xing.

10 november 2015 markeerde de release van de langverwachte TYPO3 7 LTS.  De planning voor deze release werd nauwgezet gevolgd waarbij alle releases op de beloofde datum uitgebracht werden. Op zich al een unicum in de Open Source wereld waar vaak gereleased wordt als het ‘klaar’ is.  

Core teamleider Benni Mack presenteerde zijn dromen en doelen in ‘What’s next for TYPO3’ op de TYPO3 conferentie in Amsterdam. Zijn presentatie ligt zeer dicht bij de oorspronkelijke missie die te vinden is op https://typo3.org/teams-committees/core-development/:

"To Jointly Innovate Excellent Free Software Enabling People to Communicate."

ofwel

"Gezamenlijk uitstekende vrije software innoveren om zo mensen in staat te stellen te communiceren."

In zijn presentatie vermeed hij opzettelijk de gebruikelijke buzzwoord bingo en toonde de agile manier waarop het team voortgang bereikt binnen het project. De toekomstschets voor TYPO3 CMS laat een aantal overkoepelende doelstellingen zien zoals de beste software zijn als het over Web Content Management gaat en zich een leidende rol toe-eigenen binnen de PHP ontwikkeling waar het gaat om WCM en tevens een drijvende motor voor anderen te zijn.

Benni spoort mensen aan het project deel te nemen en een verschil maken. Iedereen is essentieel in de TYPO3 community. 

De release van TYPO3 CMS 8 LTS staat gepland voor april 2017.

Waarom TYPO3 een hele mooie toekomst heeft

Het was alweer voor de derde keer dat T3EE 2015 werd georganiseerd. Dit keer vond het Oost-Europese evenement plaats in het Life Sciences Institute in Cluj. Het moderne gebouw, met twee auditoria, was zeer goed geschikt voor een evenement als T3EE. De vele kleuren die aanwezig waren op de verschillende t-shirts, goodie bags en de kleine alcoholische dranken die gepresenteerd werden aan nieuwkomers vielen direct op. De vele kleuren onderstrepen de zeer diverse menigte die we altijd zien bij T3EE.

AOE's Stefan Rotsch schreef een fantastische samenvatting ‘look back at conference highlights’ (EN) met hoogtepunten. Stefan concludeert dat T3EE bijzonder de moeite waard is om te bezoeken en wijst op de aandacht voor detail in de organisatie van het evenement en de hartverwarmende gastvrijheid.

 

TYPO3 Snowboard Tour

Canada (20 t/m 29 februari, Canada)

De TYPO3 Snowboard Tour wordt dit jaar voor het eerst in Canada gehouden en wel in Whistler, British Columbia. 24 mensen kunnen deelnemen aan dit evenement. 

Meer details: http://t3board16.typo3.org/t3board16-canada/about/

Oostenrijk (28 februari t/m 3 maart, Tirol)

Het is al weer de 15e keer dat T3BOARD in de Europese Alpen wordt georganiseerd. Ditmaal in Zillertal, Tirol, Oostenrijk. Om het "Zillertal" gebied zelf bevinden zich een groot aantal skigebieden, die allemaal zijn opgenomen in de Zillertal Superskipas arrangement. 

Meer details: http://t3board16.typo3.org/t3board16-europe/about/

User Experience Week 2016 - T3UXW (9 t/m 16 april, Festenburg)

De eerste week gecentreerd rondom de gebruiker en de gebruikerservaring was in 2009. Het idee is dat één week lang verschillende teams zich bezig houden met zaken rondom de gebruiker. Dat alles vindt plaats op een afgelegen locatie. De eerste keer was dat bijvoorbeeld een kasteel. Het unieke aan T3UXW is dat het verschillende disciplines samen brengt. Veel van de TYPO3 sprints zijn gericht op code en alleen toegankelijk voor diegenen die technisch onderlegd zijn en kunnen programmeren. T3UXW biedt plaats aan ontwerpers, managers, schrijvers en uiteraard ook aan programmeurs.  

Veel van de zaken die ontwikkeld zijn, of nog in ontwikkeling zijn voor TYPO3 CMS, zijn gestart op T3UXW. Ook dit jaar is er weer een T3UXW van 9 t/m 16 april in een afgelegen hotel in de Harz. 

Neem contact op met de organisatie als je meer wilt weten of je wilt aanmelden. 

TYPO3camps 2016

Een TYPO3camp is altijd een goede gelegenheid om in een relatief ongedwongen sfeer kennis te delen of kennis te maken met TYPO3 en de community. Het seizoen begint met het Internationale TYPO3camp Venlo op 22 en 23 april. Een absolute aanrader voor iedere Nederlandse TYPO3-e. Het wordt uiteraard met hart en ziel gesponsord en ondersteund door MaxServ. Het TYPO3camp wordt weer gehouden op de locatie van Fontys Hogeschool in Venlo. De Hogeschool zal voor dit jaar het TYPO3camp dichter integreren in de lesactiviteiten. Gezien de ligging aan de Duitse grens verwelkomt T3CV veel TYPO3-ers van over de grens.

Er zijn inmiddels behoorlijk wat TYPO3camps, zoals in Mallorca en voor het eerst dit jaar ook in Wenen. Voor de Nederlanders is het TYPOcamp RheinRuhr ook een goed alternatief. T3CRR vindt plaats in Essen, net over de Nederlandse grens. Dat is echter nog even wachten, aangezien dit evenement jaarlijks rond november plaats vindt.   

Code sprints

Er wordt veel aan de weg getimmerd in het TYPO3 project. MaxServ’s eigen Richard Haeser deed al eerder verslag van de PHPUnit code sprint in Berlijn. Ontwikkelaars van MaxServ bezoeken regelmatig code sprints, conferenties alsmede TYPO3camps om op de hoogte te blijven en kennis te delen over hun werk. 

Richard schrijft: “Een van de slogans van MaxServ is dat kwaliteit het fundament van succes is. De vraag is alleen hoe bepaal je nu de kwaliteit van het werk? Is dat puur of de websites het goed doen, of niet? Of is kwaliteit een website die goed aanslaat bij de bezoeker? Al deze zaken hebben invloed op de kwaliteit van een website. Voor MaxServ gaat dit echter nog een stuk verder.”

Sprintcode

Van 6 t/m 8 november vond ook de typo3.org en TYPO3 Server Team Sprint plaats in Karlsruhe. Het server team is essentieel voor het onderhoud van de vele servers die de infrastructuur uitmaken van het TYPO3 project. Om het community werk te ondersteunen draaien er in het TYPO3 project toch ongeveer zo’n 20 servers. 

Een server team meeting heeft meestal software en hardware als onderwerp. Bij de meetings wordt er ook gekeken naar nieuwe open source software ontwikkelingen en uiteraard staat automatisering rond de processen altijd bovenaan de agenda. Naast de upgrades, migraties en verbeteringen in de infrastructuur bespreekt het team ook een wens die al lang bestaat om een discussie systeem te koppelen aan de vele gepubliceerde artikelen op typo3.org. De huidige manier van commentaar geven op artikelen is erg basaal en voorziet niet in een interactieve manier om te communiceren binnen het project. Na veel onderzoek en testen, concludeerde het team echter dat er geen software is die voldoet. Het ontwikkelen van deze functionaliteit is typisch iets wat binnen de community opgelost kan worden. Aantekeningen zijn hier te vinden: https://notes.typo3.org/p/Commenting_Software_for_T3O

TYPO3 Tech

Er is veel gaande in de TYPO3 extensie en applicatie arena dat niet altijd zo zichtbaar is. Hieronder een overzicht van de meest recente ontwikkelingen op extensie gebied.

• Direct Mail - Auteur: Ivan Kartolo (DKD) heeft de populaire nieuwsbrief extensie bijgewerkt - https://typo3.org/extensions/repository/view/direct_mail
• tt_news - Auteur: Rupert Germann(wmdb)- Met meer dan 300.000 downloads is tt_news de meest gedownloade van alle extensies. - https://typo3.org/extensions/repository/view/tt_news/
• Apache Solr - Auteur: Ingo Renner(DKD)- Apache Solr is een andere bekende en veel gebruikte TYPO3 extensie die ook veel door MaxServ wordt geïmplementeerd. Solr is een enterprise search-server met speciale functies zoals Faceted Search en heeft ondersteuning voor synoniemen. - https://typo3.org/extensions/repository/view/solr/
• Apache Tika - Auteur: Ingo Renner(DKD)- Solr en Tika gaan hand in hand. Tika levert services om de taal van een document te detecteren, metadata te extraheren alsmede de inhoud van bestanden. - https://typo3.org/extensions/repository/view/tika/
• Tim Lochmüller laat ons weten dat hij werkt aan een nieuwe kalender uitbreiding genaamd calendarize. Om wat voor reden dan ook zijn kalenders altijd een lastige extensie voor content management systemen. U kunt uw eigen gegevens structuur te gebruiken in deze kalender.  Meer op YouTube (Duitstalig)
• Prince Vikramaditya werkt aan een Project Management Systeem gebaseerd op AngularJS + TYPO3 Extbase. -  typo3.org/extensions/repository/view/t3pm
• Jigal van Hemert laat ons weten dat de automaketemplate extensie, onderhouden door Alternet, nu werkt met met 7 LTS. De automaketemplate uitbreiding is een van de eerste template extensies en met 100.000+ downloads in de top 10 van populaire / meest gebruikte extensies.
• Jigal is ook de auteur van de t3adminer uitbreiding, als een alternatief voor PHPMyAdmin, die regelmatig gebukt gaat onder veiligheidskwesties. T3adminer is nu ook 7 LTS-compatibel.
• Een uitbreiding waar ik zelf zeer enthousiast over ben is Manfred Rutschman's (rutschmann.biz krachtige layerslider, waarmee geavanceerde headers gemaakt kunnen worden. Het artikel ‘TYPO3 Layerslider 5.4.2 published’  geeft meer informatie over de uitbreiding.
• Last but not least laat Nicki Ulbach van Nimius ons weten dat ze werkt aan een workshop- en betaalmodule die beide al snel klaar moeten zijn voor een eerste versie. 

Hoe kun jij bijdragen aan de ontwikkeling van TYPO3?

Naast Richard  Haeser draagt Michiel Roos al zo’n 10 jaar bij aan de ontwikkeling van TYPO3. Een Open Source systeem als TYPO3 is afhankelijk van bijdragen van gebruikers, waaronder bedrijven als MaxServ. Michiel heeft al eerder eenvoudig op te zetten testsystemen (Vagrant boxen) beschikbaar gemaakt. Nu laat hij in het artikel ‘Hoe kun je bijdragen aan de ontwikkeling van TYPO3?’ weten dat hij een extensie voor de Google Chrome browser heeft geschreven en dat het nu super makkelijk is om functionaliteit te testen.  Het artikel is niet alleen interessant vanuit het perspectief van wat je zoal kunt doen met deze technologie, maar het is ook zeker de moeite waard te lezen hoe Michiel experimenteert met Atlassian Stash ondersteuning en de Github API. Al met al laat 2015 een enorme activiteit zien in de TYPO3 community. MaxServ is trots om daar haar steentje aan bij te dragen. 

Geschreven door: