08 jul

TYPO3 te moeilijk? Dan maken wij het makkelijker!

Het huidige internetplatform van het CDA, door MaxServ ontwikkeld en gebouwd op TYPO3, bestaat uit meer dan 400 websites en heeft ruim 600 beheerders. Iedere lokale afdeling van het CDA heeft een eigen website, die veelal door vrijwilligers wordt beheerd. 

De vraag

Het partijbureau van het CDA wil graag dat ook lokale afdelingen actiever aan de slag gaan met het delen van nieuws en informatie op hun websites, zeker nu er weer Tweede Kamerverkiezingen aankomen.

Laten we eerlijk zijn: TYPO3 is met de talloze mogelijkheden niet het meest laagdrempelige CMS dat ooit is verzonnen. Er is vaak een training nodig en daarna is regelmatig gebruik van TYPO3 gewenst om de kennis paraat te houden. Vrijwilligers die maar af en toe gebruikmaken van de backend van hun website moeten dus over een aardige drempel heen als ze actiever nieuws en informatie willen gaan plaatsen.

Oplossing

Samen met het CDA heeft MaxServ de huidige backend van het platform uitgebreid bekeken en gezien dat het gebruik makkelijker kan. Via een proof of concept hebben we een eerste aanzet gedaan om een gebruikersvriendelijke schil om de TYPO3 backend te bouwen. Hierbij wordt met rollen en rechten het niveau van de redacteur aangegeven. Een redacteur met weinig ervaring zal in de backend niet meer dan het hoognodige zien. Een lijstweergave van nieuwsberichten en agenda items, die met alleen de essentiële opties kunnen worden aangemaakt en bewerkt. 

Daarnaast hebben we een demoversie van een app gepresenteerd, waarmee de CDA redacteuren met hun telefoon of tablet eenvoudig een foto of nieuwsbericht op de gewenste website kunnen plaatsen.

Ook de designs pakken we aan. Het CDA platform gaat niet alleen qua backend op de schop, maar ook de frontend krijgt een nieuw jasje. Het wordt gebouwd in TYPO3 versie 7 en wordt uiteraard geheel responsive.

Het nieuwe platform moet afgerond zijn vóór de campagne in het najaar van start gaat, dus enige haast is geboden. Inmiddels is de planningsmeeting van de eerste sprint afgerond en zijn we vol enthousiasme aan de slag gegaan. De grote doos met promotiemateriaal die we van het partijbureau kregen om de kamer van het CDA-sprintteam op te fleuren, draagt daar zeker aan bij.

Een ding moge duidelijk zijn: we hebben veel zin in dit mooie nieuwe project!

Is jouw website ook aan verbetering toe?

Loop je er net als het CDA tegenaan dat je website wel wat verbetering kan gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op, zodat we uitgebreid naar de mogelijkheden kunnen kijken. 

Geschreven door: