22 nov

TYPO3 Eastern European (T3EE) conferentie

TYPO3 Eastern European (T3EE) conference

De locatie voor de Oost-Europese TYPO3 conferentie was Cluj-Napoca, Transsylvanië. Ongeveer 100 mensen zijn samengekomen om deel te nemen aan de verschillende TYPO3 sessies. Uit 7 verschillende landen kwamen de bezoekers van het congres en zo’n 30 deelnemers kwamen van buiten Roemenië.

Donderdags was de start van het evenement op de Technische Universiteit met een tafelgesprek. Aan dit gesprek namen studenten van verschillende Roemeense universiteiten deel samen met studenten van universiteiten vanuit Duitsland, Oostenrijk en Nederland. ‘s Middag waren er een aantal presentaties over uiteenlopende onderwerpen. Dit was op de Babes-Bolyau Universiteit. De academische geschiedenis van de techniek in Transsylvanië gaat bijna 100 jaar terug, tot 1920. De technische universiteit van Cluj-Napoca is in dat jaar opgericht.

Vrijdags waren alle conferentiedeelnemers aanwezig en kon het evenement echt starten. Rens Admiraal, Neos teamlid, begon T3EE met “Neos, Challenging the Future”. Met een laptop gemaakt van cake werd Rens bekroond als beste spreker. Deze cake-laptop zou zelfs de cake boss jaloers maken!

Het evenement zelf werd gekenmerkt door de zeer warme en gastvrije sfeer, gecreëerd door de organisatie. Opvallend was dat de hoeveelheid vrouwelijke ontwikkelaars / deelnemers hoger was dan op enig ander TYPO3 evenement. De internetverbinding was geweldig en natuurlijk hadden we heel wat ontmoetingen met elkaar, zoals in de Ursus Beer Factory. 

Vooral de inzet van Daniel Homorodean in het leiden van dit alles mag wel speciaal benoemd worden!Daniel heeft in Europa verschillende TYPO3bedrijven benaderd voor het organiseren van de T3EE.Ik heb Daniel een aantal vragen gesteld over Roemenië, IT en T3EE. Onderaan dit nieuwsitem kunt u hier een verslag van lezen. 

TYPO3 CMS
De release van TYPO3 CMS 6.2 beta2 is uitgesteld, maar voorbereidingen op de komende release eind december zijn in volle gang. Sinds maandag is gestart met de vertalingen van de populaire "TYPO3 CMS - What's New". De TYPO3 gemeenschap zal niet alleen profiteren van een Engelstalige versie zoals gebruikelijk, maar het zal ook mogelijk zijn om nieuwe functies, wijzigingen en verbeteringen van de nieuwe TYPO3 LTS release te lezen in verschillende talen.

TYPO3 Neos
Op 12 november was de release van TYPO3 NEOS 1.0 beta 1. Deze eerste beta-versie is een belangrijke stap naar de uiteindelijke release en bevat de meeste functies van deze langverwachte release. De gebruikersinterface, welke zoveel media-aandacht heeft gehad de afgelopen weken, is verbeterd en wordt steeds meer verfijnd. Meer en meer bureaus en freelancers zijn begonnen met TYPO3 Neos, voor zowel test als productie.

Daniel Homorodean over Roemenië, IT en T3EE

Daniel is de drijvende kracht achter TYPO3 Oost-Europa, welke werd gehouden van 14-16 november in Cluj - Napoca, Roemenië. Vertel ons eens wat over jezelf Ik ben de CEO van Arxia, een gerenommeerd Roemeens softwarebedrijf gericht op waarde creatie, en ik geloof dat TYPO3 het beste framework is om dit te bereiken. Arxia is een van de oprichters van Cluj IT Cluster, een sterke IT- vereniging welke streeft naar de ontwikkeling van innovatie en samenwerking in Roemenië. Ik ben ook mede- oprichter van PlanningWiz , verslaafd aan reizen en zie het als een uitdaging om te vechten voor een betere wereld. Je had het over de weg naar T3EE in een sessie voor het publiek. Kun je daar een samenvatting van geven? De Roemeense TYPO3 gemeenschap is het sterkst in het Oost-Europa , zowel in aantal als in het vermogen om samen te werken. We organiseren nationale ontmoetingen sinds 2010. In het najaar van 2012 waren we van mening dat we het naar een volgend level moesten brengen, naar een internationaal evenement wat zorgt voor het samenbrengen van de Oost- en West Europese TYPO3 gemeenschap om zo de samenwerking, uitwisseling van kennis en groei van TYPO3 in het oostelijke Europa te bevorderen.

We zijn begonnen met de planning en promotie van alle internationale TYPO3 evenementen tot 2013. We werden aangemoedigd en kregen steun van de TYPO3 gemeenschap en de TYPO3 Association, onze oproep werd beantwoord door deelnemers uit 7 landen en sponsors en sprekers kwamen ons te hulp.

We hebben een gedetailleerd onderzoek van de aanwezigheid van TYPO3 in Oost-Europa gedaan onder alle bedrijven en freelancers die we konden vinden. We hebben de TYPO3 aanwezigheid in Oost-Europa in kaart gebracht en zagen met verbazing dat TYPO3 een groter bereik heeft dan we oorspronkelijk hadden gedacht, zoals bijvoorbeeld Libanon en Israël. Hoewel niet alle Oost-Europese landen aanwezig waren op T3EE 2013, hebben we het vertrouwen dat het vanaf nu makkelijker zal zijn om hen te benaderen en ze allemaal bij elkaar te brengen in de grotere internationale TYPO3 gemeenschap.

De complete planning en organisatie van T3EE 2013 was een aanzienlijke klus, uitgevoerd met enthousiasme en flexibiliteit van de leden van de TYPO3 Gebruikersgroep Roemenië.

Als gevolg van het succesvolle eerste T3EE event, geloof ik dat onze positie duidelijker is voor Oost-Europese bedrijven en freelancers, welke de cultuur van onze community nog niet kenden, en zij zullen makkelijker antwoord kunnen geven op de belangrijke vraag “Wat is het belang van een dergelijk evenement voor mij”? Dit zal uitmonden in hogere bezoekersaantallen de komende edities.

Hoe ziet de IT-omgeving in Cluj eruit?

Cluj-Napoca is een belangrijk academisch centrum (met bijna 100.000 studenten, op een stabiele populatie van 325.000), een belangrijk aandeel in het sterkste IT- centrum in de regio, met bijna 10.000 softwareontwikkelaars en een groot aantal kleine en grote bedrijven voornamelijk werkzaam voor de westerse markten.

De IT-bedrijven en universiteiten in Cluj realiseerden zich dat het belangrijk is om een samenwerkingscultuur te hebben en te stimuleren. Dit heeft geleid tot de oprichting van Cluj IT Cluster. Deze vernieuwende manier van samenwerken zorgt voor een meerwaarde en een innovatie manier van werken. Ook heeft het gezorgd voor een veranderd beeld van de Roemeense IT-diensten. Van de voormalige “goedkope arbeidskrachten” naar kwaliteitswerk en betrouwbare partners.

In mijn sessie over innovatie noemde je de vergaderingen in Cluj . Kun je beschrijven hoe je zelf innovatief werkt en hoe je daar mee omgaat in de vergaderingen?

Innovatie is de essentiële factor van de ontwikkelingen en de sleutel voor het creëren van een duurzame en groeiende economische en maatschappelijke waarde. Innovatie komt voort uit de drang om meer te doen, om de realiteit niet te accepteren maar te zoeken naar mogelijkheden om onze dromen werkelijkheid te laten worden en het leven van ons en alle anderen te verbeteren. 

Het Oosten van Europa is van oudsher meer reactief en passief, klagen en afwachten wat er gaat gebeuren. We werken hard om dit te veranderen, om de proactieve aanpak en het vertrouwen dat we een betere toekomst kunnen creëren aan te moedigen, samen te werken. 

De Oost-Europese IT-markt groeide snel door het uitbesteden, maar we kunnen niet veel langer doorgaan als het "lage prijs gebied" als de kosten steeds verder stijgen, om gelijk te blijven met de westerse EU landen. Daarom moet onze propositie gebaseerd worden op basis van kwaliteit, hoge technische vaardigheid en het vermogen om te innoveren door middel van nieuwe producten, diensten met toegevoegde waarde en efficiënte processen.

Wij zijn actief in Cluj IT Cluster en in andere omgevingen, met werkgroepen werken we aan de bevordering van het ondernemerschap in Roemenië, het bevorderen van nieuwe ideeën , het delen van kennis , het creëren van joint-ventures om nieuwe producten te maken, het promoten van good practices in de IT industrie en efficiënte samenwerking met de universiteiten en de publieke sector. We komen regelmatig samen met onze partners -andere IT-bedrijven en de universiteiten- om te werken aan deze onderwerpen en om van elkaar te leren, en ik heb het vertrouwen dat we binnenkort een reeks van grote nieuw opgerichte bedrijven en nieuwe producten van Roemeense oorsprong zullen zien, gericht op de wereldwijde markt.

Bron: typo3.org/news/article/this-week-in-typo3-week-46-2013/ 

Geschreven door: