12 sep

TYPO3 Developer Days 2016, Zaterdag

De jaarlijkse TYPO3 Developer Days 2016 zijn weer achter de rug. 4 dagen lang ontmoetten developers van over de hele wereld elkaar in Nürnberg om kennis te delen. Uiteraard was MaxServ hier ook aanwezig. Ben je niet geweest en/of wil je graag weten wat er besproken en gedaan is? Lees dan onze reeks van blogartikelen. Er is namelijk elke dag verslag gedaan door een medewerker van MaxServ. Vandaag is er verslag gedaan van de zaterdag door Michiel Roos. 

Lokah Samastah Sukhino Bhavantu

Net zoals de donderdag en vrijdag, was er ook vandaag weer de mogelijkheid om de dag te starten met een uurtje yoga onder begeleiding van Ben van 't Ende. Ik vind het fijn om de dag met yoga te starten en was dan ook blij dat het me deze dag wel lukte om op tijd naast mijn bed te staan. De sessie vond plaats in de slotgracht van de burcht, waar tegenwoordig gelukkig gras groeit. In de loop van de sessie brak de zon door.

BELK

In de ochtend heb ik de BELK stack presentatie bijgewoond. Hierin legde Daniel Lienert uit hoe je allerlei relationele data kunt visualiseren met behulp van Beats, Elasticsearch, Logstash en Kibana. De stack proberen stond al te lang op mijn TODO, dus ik was blij dat ik er nu mee kon experimenteren. Enige tijd geleden heb ik voor een klant een TYPO3 dashboard gemaakt, waarin te zien is wie wanneer voor het laatst is ingelogd en welke werkzaamheden zijn uitgevoerd aan de site. Hiermee krijg je wel een goede indruk van de activiteiten van de backend gebruikers, maar een tabel die je kunt filteren en sorteren is toch veel minder sprekend dan de mooie drill-down grafieken die je met Kibana kunt maken. Ik was blij verrast om te zien dat de MySQL LogStash import taak slim genoeg is om de datatypes uit de MySQL tabel te extraheren en deze ook als type aan te houden bij het aanmaken van entries in ElastiSearch. Ik ga een mooi dashboard opzetten en zal hier binnenkort meer over vertellen.

De toekomst van meertaligheid in TYPO3

In de ochtend was er onder begeleiding van Jo Hasenau en Daniel Zielinski ook een workshop 'Use case collection for language handling in TYPO3 CMS'. Hierin werd besproken hoe bedrijven omgaan met taal en vertalingen in het algemeen en binnen TYPO3. Hier bleek bijvoorbeeld uit dat de wens bestaat om de pagetree te zien in de taal die je op dat moment aan het bewerken bent. Ook werd duidelijk dat er veel organisaties wel denken over de talen waarin ze de content beschikbaar willen maken, maar niet over het vertaalproces binnen de organisatie zelf. Hoe snel de bevindingen hun weg naar de core gaan vinden is helaas nog niet bekend.

25.000 unit tests in minder dan 5 minuten

's-Middags vertelden Mathias Schreiber en Christian Kuhn hoe ze het voor elkaar hebben gekregen om 25.000 unit tests uit te voeren binnen 5 minuten. Door de verkorte test tijd kunnen de unit tests sinds kort ook gedraaid worden voordat patches worden gemerged. Sommige changes moeten op meerdere TYPO3 versies worden getest. Deze verschillende TYPO3 versies hebben verschillende PHP versies waarop ze kunnen draaien. Hierdoor kan het voorkomen dat er voor een enkele change veel tests worden uitgevoerd op verschillende php versies. TYPO3 GmbH heeft het goede voorbeeld van MaxServ gevolgd en gebruikt tegenwoordig ook Bamboo voor het bouwen en deployen van code. Het mooie van Bamboo is dat je het werk voor het uitvoeren van de unit tests op verschillende PHP versies kunt verspreiden over meerdere agents. De universiteit van Munich heeft hiervoor een deel van haar cluster beschikbaar gesteld. Daardoor staan er op dit moment zo'n 80 agents klaar met verschillende eigenschappen (zoals bijvoorbeeld PHP versies) om builds uit te voeren.

Zaterdagavond was het social event. Om de interacties wat soepeler te laten gaan, werden de bier- en wijnglazen kosteloos gevuld. Er was muziek en er werd gedanst. Onze eigen Richard Vollebregt had een deck Exploding Kittens bij zich. Dit spel is bij MaxServ geïntroduceerd door Remco Overdijk. Hier hebben we ons een groot deel van de avond kostelijk mee vermaakt. Als je het nog niet kent, vooral kopen! Ik raad de NSFW versie aan. Boven zat ook een groep het weerwolven spel te doen. Ik heb daar nog een ronde aan meegedaan en ook dat was een succes. Sommige die-hards hebben het tot een uur of vijf volgehouden aan de bar. Het was al met al weer een geslaagde dag.

Malmö

Lijkt het je leuk om ook een keer de developer days mee te maken? TYPO3 Developer Days 2017 wordt op 13 tot en met 16 juli gehouden in Malmö, Zweden.

Save the date!

Geschreven door: