18 dec

TYPO3 CMS roadmap

De ontwikkeling van TYPO3 is door veel verschillende fasen gegaan niet alleen technisch gezien, maar ook op de manier waarop TYPO3 versies gepubliceerd werden door de jaren heen.

In de begin fase werden versies van TYPO3 alleen gepubliceerd door Kasper en werd meestal tijdens de snowboard tour een nieuwe versie op cd persoonlijk uitgedeeld. Op het moment dat de ontwikkeling meer bij de community kwam te liggen was er een 'it is ready when it is ready' methodiek die weinig houvast gaf voor de community en het ook binnen het core team niet makkelijker maakte er samen de schouders onder te zetten en een versie te publiceren. 

Om aan de onzekerheid een einde te maken is er in 2010 besloten om over te gaan naar een halfjaarlijks release schema, zoals we kennen van Ubuntu Linux. Releases in April en Oktober van elk jaar werden zo een traditie gepaard gaande met release parties. 

Zowel voor de community als voor de bedrijven die afhankelijk zijn van nieuwe releases gaf dit aanzienlijk meer zekerheid en een natuurlijk release party om naar uit te kijken. Een release party is altijd een goede gelegenheid om elkaar weer eens te spreken en TYPO3 zaken te delen met elkaar.

De huidige ondersteunde versies zijn TYPO3 CMS 4.5, 6.2 en 7

Ondersteunde versies

Versie Release datum Ondersteund tot
4.5 26 Januari 2011 Maart 2015
6.2 25 Maart 2014 Maart 2017
7 Eind 2015 Eind 2018

Geadviseerd wordt wel in ieder geval op de laatst beschikbare LTS versie, in dit geval 6.2 LTS, te draaien. Dit maakt ook het updaten naar een de laatste versie een stuk makkelijker en minder tijdrovend. 

Nieuwe agile en efficiënte release cyclus

Toch had ook de release cyclus van 6 maanden met af en toe een Long Term Support versie zijn nadelen. Aan de ene kant was er te weinig adoptie van de LTS versies om deze 18 maanden te ondersteunen en aan de andere kant was de 3 jaar die er tussen LTS releases lag simpelweg te lang.

De LTS releases zelf worden bijzonder gewaardeerd door klanten, extensie auteurs en de community. Een volgende LTS staat er dan ook weer aan te komen in de herfst van dit jaar in de vorm van TYPO3 CMS 7 LTS.

Met de start van de ontwikkeling van TYPO3 CMS 7 is een agile en efficiënte release cyclus geïntroduceerd. 

Agile betekent behendig of lenig is het Engels. De term wordt gebruikt voor een simpele doch doeltreffende projectmethodologie voor softwareontwikkeling in korte cyclussen en waar het team of de mens (de klant) centraal staat.  Het is een ontwikkelmethode die veranderingen gedurende het ontwikkeltraject omarmt. De methode zelf wordt vaak scrum genoemd.

TYPO3 CMS 7 LTS

De huidige iteratie van TYPO3 CMS op weg naar de LTS aan het einde van 2015 heeft regelmatige releases en er wordt naar gestreefd om de migratie tussen versies soepel te laten verlopen. De release van TYPO3 CMS 7.0 was eind vorig jaar met de nodige cleanup en prestatieverbeteringen en niet te vergeten de eerste grote stap op weg naar een volledig vernieuwd administratie interface ook te gebruiken op mobile apparaten.

De algemene doelen voor TYPO3 CMS 7 zijn:

  • Focus op redacteuren
  • Volledige vernieuwing van de administratie interface
  • Verwijderen van oude code uit de codebase
  • Versnellen van het product

In de huidige iteratie is er om de paar maanden of zelfs weken, een nieuwe release, elk gefocust op een onderwerp bepaald aan de hand van feedback van de community en evaluatie door de 'active contributors'. Elke release is gebaseerd op een bewezen workflow met een stabilisatie fase, zoals we ook kennen van de 'grotere' releases.

Ergens in de herfst wordt dan bepaald welke versie het LTS stempel krijgt en van daar af wordt de versie behandeld als elke andere LTS release met volledige support voor de komende 3 jaar op veiligheid en kritische bugs.

Als versie 7 gepubliceerd is dan wordt hetzelfde proces aangehouden voor de volgende versie, TYPO3 CMS 8.

Releaseschema van de CMS 7 iteratie

Versie Primaire focus Verwachte release
7.0 Vernieuwing backend deel 1 2 December 2014
7.1 Huishoudelijk werk - Core stroomlijnen schoonmaak & poetswerk 17 Februari 2015
7.2 Frontend 21 April 2015
7.3 Package Ecosysteem / Composer / Extensie proces 9 Juni 2015
7.4 Vernieuwing backend deel 2 4 Augustus 2015
7.5 ntb 29 September 2015
7.6 LTS Ergens in de herfst van 2015

Geschreven door: