17 mrt

TYPO3 CMS 7 innoverend onderweg

Met de komst van TYPO3 Flow en TYPO3 Neos is er sprake van een familie van TYPO3 producten en hebben we het over het TYPO3 project in plaats van gewoon TYPO3. Het is een uitgebreide familie geworden waar de teams over en weer van elkaar leren en profiteren van innovaties die zich op verschillende vlakken afspelen. Zo heeft TYPO3 CMS gedurende de afgelopen jaren op vele gebieden innovaties van TYPO3 Neos geïntegreerd. Een echte win-win-win situatie.

De ontwikkeling van TYPO3 Neos heeft een aantal jaren voor onduidelijkheid gezorgd aangaande de richting van TYPO3 CMS. Dit jaar is het plaatje daaromtrent duidelijk geworden. TYPO3 Neos en TYPO3 CMS zullen zich gebroederlijk naast elkaar ontwikkelen en vooralsnog zal TYPO3 Neos geen opvolger zijn van TYPO3 CMS. Dit heeft alles te maken met veranderingen op het gebied van content management. Content management ziet er tegenwoordig heel anders uit dan jaren terug. Waar vroeger een 'folder' op het internet genoeg was spelen nu vereisten op het gebied van bruikbaarheid en toegankelijkheid een niet meer weg te denken rol. TYPO3 Neos is gebaseerd op de nieuwste webtechnologieën met een heldere focus op de eindgebruiker.

Binnen het TYPO3 project heeft TYPO3 CMS in de afgelopen jaren een aantal radicale veranderingen gezien die veelal onder de motorkap plaats vonden. Qua functionaliteit en interface waren de wijzigingen minimaal. Waar het bestandsbeheer (File Abstraction Layer) wellicht een uitzondering dient te zijn. Ondanks het feit dat er aan de oppervlakte niet veel lijkt te zijn veranderd is er nu een solide basis neergelegd voor toekomstige ontwikkeling van TYPO3 CMS. Een ontwikkeling die sterk gericht is op het verbeteren van de ervaring voor de redacteur, de eindgebruiker van TYPO3 CMS. Focus op eindgebruikers is iets wat de markt verwacht van een modern Content Management Systeem.

TYPO3 CMS is lang technisch gedreven ontwikkeld wat geleid heeft tot een krachtig en flexibel systeem dat zijn weerga in de enterprise markt niet kent met implementaties zoals Technische Universiteit Eindhoven en Delft, diverse omroepen zoals VARA en EO en niet te vergeten de vakbond CNV.

Het constant verschuivende landschap van online content, met op dit moment ontwikkelen en bouwen voor mobiel als focuspunt, gaat het TYPO3 CMS team niet onopgemerkt voorbij. Gemotiveerd door de nieuwe werkmodus en focus op de gebruiker concentreert het team zich op de onderhoudsinterface, de achterkant van TYPO3 CMS helemaal gebaseerd gaat worden op bootstrap.

Bootstrap is een framework dat door Twitter ontwikkeld is om een solide basis te leggen voor hun eigen vaak interne tools. Oorspronkelijk bedoeld voor het bouwen van websites wordt het ook veel gebruikt voor applicaties en nu ook voor TYPO3.

Een voorbeeld van hoe de nieuwe interface er uit gaat zien.

Niet alleen TYPO3 CMS zelf gaat bootstrap gebruiken, maar zo is bijvoorbeeld de standaard TYPO3 demo site (Introduction Package) ook gebaseerd op bootstrap.  

Login met admin/password op http://introduction.cms.demo.typo3.org/typo3/ om de huidige onderhoudsinterface gebaseerd op TYPO3 CMS 6.2 zelf te ervaren.

Het TYPO3 CMS team slaat een weg in waar heel duidelijk geluisterd wordt naar wensen van de gebruiker. Met een basis van 15 jaar ervaring wordt nu innovatief verder gebouwd gebaseerd op hedendaagse eisen. De nieuwe versie van TYPO3 CMS, CMS7, zal naar verwachting in Oktober 2015 uitkomen met sterke standaardinstellingen, een gestroomlijnde interface en een aantrekkelijke manier van het onderhouden en plaatsen van content.

Geschreven door: