02 apr

TYPO3 CMS 6.2 LTS

Een nieuwe versie van het TYPO3 CMS

De feiten voor u op een rij:

  • 25 maart 2014 is de tweede LTS release van het TYPO3 CMS uitgekomen
  • Deze versie wordt voor minimaal 3 jaar ondersteund
  • De huidige versie (4.5) wordt nog tot maart 2015 ondersteund

De focus van deze release ligt op:

  • Gemakkelijke migratie
  • Robuuste en veilige basis
  • Gebruikersvriendelijkheid
  • Stabiliteit
  • Moderne technologieën / interoperabiliteit

Meer over de migratie van 4.5 naar 6.2 LTS 

25 maart heeft de tweede release van het TYPO3 CMS plaatsgevonden. De vorige release heeft plaatsgevonden in 2011 en ook de 6.2 Long Term Support versie zal voor 3 jaar ondersteund worden. Het vrijgeven van de nieuwste versie betekent dat de huidige versie (4.5) nog tot maart 2015 zal worden ondersteund. Dit betekent dat u als gebruiker van TYPO3 nog een jaar de tijd heeft om over te stappen op de nieuwe versie.

De ontwikkelaars van MaxServ weten al geruime tijd wat de veranderingen in de 6.2 versie zullen zijn. Zo heeft Michiel Roos hier ook over gesproken op het TYPO3 congres.

Wij zijn dan ook volledig voorbereid op de overgang van 4.5 naar 6.2 en onze medewerkers zullen de nieuwste versie gaan testen en nagaan of extensies overeind zullen blijven.

Wat zijn de veranderingen in deze release?

De lijst met veranderingen is enorm. In dit artikel zullen er een aantal veranderingen kort uitgelicht worden. In latere publicaties zullen we uitgebreider hier op ingaan.

Een verandering die zeker het vermelden waard is; De 6.2 versie heeft een ondersteuning om afbeeldingen te renderen en pagina’s geschikt te maken voor mobiel gebruik zoals smartphone of tablet.

Er zijn in de frontend verschillende opties om de weergave van een pagina volledig aan te passen. Ook voor de ontwikkelaars is hierin een enorme verbetering aangebracht doordat in de backend al gekeken kan worden hoe een pagina er in de frontend uitziet. De pagina kan in verschillende breedtes weergegeven worden zodat het ontwikkelen voor tablet en smartphone ook gemakkelijker is geworden. 

De algehele lay-out is verbeterd wat zorgt voor meer gebruiksvriendelijkheid. Ook is er enorm gewerkt aan de veiligheid van het TYPO3 CMS. Beveiliging heeft een hoge waarde voor de TYPO3 ontwikkelaars en dat zult u dan ook terugzien in de vernieuwde versie. TYPO3 heeft ook een speciaal team die de beveiliging van TYPO3 voortdurend verbeterd. Hierdoor wordt TYPO3 gezien als een van de meeste veiligste CMS.

Daarnaast is er een grote verbetering aangebracht als het gaat om bestandopslag. Bestanden kunnen van metadata worden voorzien waardoor de bestanden makkelijker terug te vinden zijn. Bestanden kunnen eenmalig worden opgeslagen en daarna in varianten hergebruikt worden. Tijdbesparend en effectief!

De TYPO3 ontwikkelaars hebben deze versie vrijgegeven met een uitgebreide ondersteuning om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Zo biedt een nieuwe functie onder “Important actions” gebruikers een controle of extensies zonder problemen geladen worden. Deze en nog veel meer ontwikkelingen zullen de overgang van 4.5 naar 6.2 zeker soepel laten verlopen.

Dankzij alle veranderingen in de nieuwste versie is TYPO3 concurrerend, gebruiksvriendelijk en stabiel.

Als TYPO3 gebruiker zult u zeker van de voordelen profiteren.

Geschreven door: