20 apr

TYPO3 Camp Venlo 2015

17 en 18 april had je deel uit kunnen maken van het derde TYPO3 Camp Venlo. Er waren eindgebruikers, bedrijfseigenaren, programmeurs en studenten uit vijf verschillende landen. Het TYPO3camp vond plaats op de campus van de Fontys Hogeschool in Venlo. De Fontys Hogeschool in Venlo heeft een groot aantal Duitse studenten. Het ligt dus voor de hand om dit TYPO3camp een internationaal tintje te geven. De voertaal voor dit TYPO3camp was daarom Engels.

Een TYPO3camp is een vorm van een barcamp. Dit is een open evenement met open workshops. Deelnemers besluiten over een onderwerp en maken hiervoor een planning in het begin van het evenement. Een TYPO3camp geeft op laagdrempelige, ontspannen wijze de mogelijkheid tot het leren van nieuwe dingen, ontmoeten van specialisten en deelnemen aan de TYPO3 community. 

Bij andere TYPO3camps bleken bezoekers zeer verschillende ervaringen met TYPO3 te hebben. Een deel is zeer ervaren en al jaren actief als bijvoorbeeld ontwikkelaar aan TYPO3 zelf. Anderen zijn nieuwsgierig naar TYPO3 en hebben er nog weinig ervaring mee. Juist het uitwisselen van kennis en ervaring maakt de TYPO3camps uniek.

Na een geslaagde pre-party in Café Central (met Programma en drank naar eigen invulling ;-) werd vrijdag om 10:00 het evenement officieel afgetrapt door Edward.

The right fidelity

Daarna gaf Guido Stompff een presentatie over "The right fidelity". Hierin werd aan de hand van een interessante case over Peniciline uitgelegd dat het heel belangrijk is met hoeveel details je iets communiceert.

Daarna waren er drie tracks; een voor eindgebruikers, een voor beginnende ontwikkelaars en een voor ervaren ontwikkelaars. Voor de eindgebruikers hield Mathias Schreiber een presentatie over The future of TYPO3 CMS. Ruud Silvrants hield een voordracht over het bouwen van een website in TYPO3 en Michiel Roos (ondergtekende) hield een voordracht over TYPO3.Homestead.

TYPO3 Homestead

"One-stop TYPO3 development environment. Effortlessly test one site against multiple PHP versions and hhvm.

TYPO3 Homestead is een vagrant box waarmee je zeer eenvoudig meerdere TYPO3 sites kunt installeren en configureren. Je kunt ze testen tegen meerdere PHP versies en tegen HHVM. Alles is eenvoudig te configureren via YAML bestanden. Je kunt direct in de installaties inloggen. Het enige dat nog moet gebeuren voor de CMS sites is het installeren van de Introduction Package. De Neos sites zijn volledig opgezet inclusief de demo site.

"Mathias Schreiber: btw.. awesome vagrant box, using it over my own ;-)"

Ik raad iedereen van harte aan TYPO3 Homestead eens te proberen.

Na de lunch gaf Alain Veuve een voordracht over "State of CMS industry: Where are we heading?".

TYPO3 7

Mathias liet ons ook zien wat er allemaal in de komende TYPO3 versie zit. Naast dat de backend volledig responsive is geworden, is deze ook een stuk sneller geworden. In de master branch is het mogelijk om afbeeldingen direct in het content element te "croppen". Ook kun je bij tekstvelden voortaan zien hoe veel karakters je nog in kunt voeren.

Het linker menu is opgeschoond, het help menu vind je nu terug in de bovenbalk. Ook de user-settings en het task-center vind je nu terug in de bovenbalk als je op de ingelogde gebruiker klikt. Nieuw in de bovenbalk is de 'Application Information'. Hierin zie je een kort overzicht van belangrijke gegevens over het systeem zoals versies van PHP, MySql, OS, Git revisie, Webserver etc. Hiervoor moest je vroeger de install tool in duiken, nu zit het onder handbereik.

Er is nog veel meer te vertellen maar dat bewaar ik voor een uitgebreider artikel.

Replacing tt_content with Fluid templates

In de middag hield Patrick Broens een voordacht over het vervangen van css_styled_content door Fluid templates. Hiervoor staat een review open op gerrit. Alle content elementen worden in de toekomst gerenderd met Fluid templates. Hiermee verdwijnt een heel groot stuk TypoScript. Dit hoeft niet langer geparsed te worden door de TYPO3 core. Er moet nu wel een Fluid template worden geparsed en er moeten alsnog veel cObjs worden afgehandeld door PHP, maar dit was ook het geval bij het gebruik van css_styled_content. Het parsen van TypoScript is echter duurder dan het parsen van Fluid templates en de vervanging levert dan ook een snelheidswinst op. Op sommige punten zo'n 400%!

Barcamp

Op zaterdag was er barcamp. In de ochtend werd samen besproken waar iedereen het over wilde hebben. Op basis van dit overleg worden er een aantal sessies ingepland en gehouden.

Aan het eind van de dag kwam iedereen terug in de grote zaal waar Mathias nog meer vertelde over hoe je je ontwikkelproces rond TYPO3 goed kunt inrichten en welke methodieken en tools je daar allemaal bij kunt gebruiken.

Sommige 'belangrijke' sprekers kregen als dank voor hun komst een doos vers-gestoken asperges en een fles witte wijn mee. Helaas kon niet iedere deze naar zijn thuisland meenemen. Een van deze dozen werd kado gedaan aan Ben van 't Ende, die aan het eind van de camp met twee dozen zat opgescheept. Bedankt Ben, dat je er een aan mij hebt overgedragen. We hebben er heerlijk van genoten!

See you next year?

Volgend jaar weer? Zeker weten! Het was weer een interessant en gezellig camp. We hopen dat er volgend jaar nog meer nederlanders komen ;-).

Geschreven door: