28 apr

Terugblik TYPO3 Codesprint bij MaxServ

Van 18 tot en met 21 april 2016 werd er in het pand van MaxServ een TYPO3 codesprint georganiseerd. Tijdens deze codesprint is er 4 dagen lang hard gewerkt aan de zogenaamde "core" van TYPO3. Dit is de basis van TYPO3 die bij iedere site weer gebruikt wordt. In totaal hebben tijdens deze dagen 18 ontwikkelaars van 4 verschillende nationaliteiten gewerkt aan zowel nieuwe functies, als aan het oplossen van bekende problemen in de huidige versie. Daarbij lag de nadruk op de komende nieuwe versie van TYPO3 CMS, namelijk 8.1 die 3 mei aanstaande zal uitkomen.

Doctrine

Er zijn diverse onderwerpen behandeld tijdens deze codesprint. Een van de onderwerpen die als een rode draad door deze codesprint liep, was de implementatie van Doctrine in TYPO3 CMS. Met de implementatie van Doctrine in de core, wordt het mogelijk om eenvoudiger andere database-systemen dan MySQL te gebruiken. Hiervoor moeten echter heel veel bestanden worden aangepast in TYPO3 en hier hebben dan ook veel ontwikkelaars aan gewerkt. We zijn er nog niet, maar hebben zeker een grote hoeveelheid weg kunnen werken.

Accessibility en SEO

Naast Doctrine is er ook hard gewerkt aan een aantal accessibility- en SEO-functies. Met deze functies zal een redacteur meer informatie krijgen over of de pagina waaraan gewerkt wordt wel geschikt is voor mindervalide mensen en of de pagina wel de essentiële informatie bevat om goed te worden opgenomen in de zoekmachines.

Cloud readiness

Een voor MaxServ belangrijk speerpunt was de cloud readiness van TYPO3. Met diverse projecten op grote cloud-omgevingen hebben wij een aantal oplossingen gemaakt die wij tijdens deze sprint met de vaste core-ontwikkelaars hebben besproken. Er zijn zo diverse ideeën ontstaan die de komende tijd verder uitgewerkt en ontwikkeld worden voor de core van TYPO3, zodat iedereen er gebruik van kan maken. 

Volgende keer meedoen?

Het was voor mij persoonlijk de 2e codesprint en ook deze keer heb ik - ondanks dat ik al jaren met TYPO3 werk - weer nieuwe dingen opgestoken. Daarnaast was het ook nog eens erg gezellig en was er ruimte voor ontspanning. Een van de avonden zijn we uit eten geweest en hebben de dag afgesloten met een bierproeverij. 

Wil jij de volgende keer meedoen? Twijfel niet! Je bent niet verplicht alle dagen mee te doen en nieuwe mensen worden met open armen ontvangen. Wil je eerst wat voorbereiding? Er zijn regelmatig TYPO3 Contribution Bootupdays. Op 13 mei aanstaande is er weer een introductie in het bijdragen aan de Nederlandse TYPO3 community. Wil je je aanmelden? Neem dan een kijkje op https://www.typodrie.nl/agenda/contribution-bootup-days/

Geschreven door:

  • Richard Haeser

    Development Lead / Certified TYPO3 specialist