22 mei

SEO: De factoren waarop Google een website indexeert

In Nederland is Google veruit de grootste zoekmachine. Veel Nederlandse bedrijven richten zich met hun online strategie daarom vaak op Google. In dit artikel worden de factoren toegelicht waarop Google de pagina’s indexeert. Bij het juist gebruik van deze factoren komt een website hoger te staan in de organische resultaten van Google. 

Linkbuilding

Linkbuilding is het uitwisselen van links tussen websites. Vroeger was linkbuilding het belangrijkste om bovenaan in de organische zoekresultaten van Google te komen. Hierdoor gingen websites zoveel mogelijk links uitwisselen met andere websites, wat er toe leidden dat het uiteindelijk geen enkele toegevoegde waarde had voor de gebruiker. Sindsdien let Google op de kwaliteit van websites, om het gebruiksgemak te vergroten. Hieronder worden een aantal voorbeelden met betrekking tot linkbuilding uitgelegd. 

Backlinks plaatsen

Een backlink is een link op een andere website die verwijst naar jouw website. Google waardeert het wanneer kwalitatief goede links naar jouw website verwijzen, dit betekent dat jij door andere websites ‘belangrijk’ gevonden wordt. Om te bepalen of de verwijzende pagina kwalitatief is, wordt dit aan de hand van een aantal factoren bepaald:

Aantal woorden

Hoe meer woorden, hoe beter. Dit betekent dat de pagina (waarschijnlijk) meer waardevolle informatie bevat.

Relevantie

Een autogarage dat een backlink heeft van een kledingwinkel, is niet erg relevant. Google bekijkt ook in hoeverre de websites met elkaar verwant zijn, zodat er niet lukraak links worden geplaatst. Voorbeelden zijn klanten van je bedrijf, verwante bedrijven of bloggers die over een aan jouw website gerelateerd onderwerp bloggen.

Domeinleeftijd

De leeftijd van een domein dat verwijst naar jouw website, is bepaalt deels hoe belangrijk een link wordt gevonden. Hoe ouder de leeftijd van het domein, hoe betrouwbaarder Google de website acht. Echter heeft dit geen topprioriteit.

Plaatsen van links in reacties

In reacties op artikelen die relevant zijn voor jouw website dragen ook bij aan een betere positie binnen Google. Echter vindt Google het belangrijker wanneer de schrijver in het artikel linkt naar je website dan wanneer een gebruiker in de reacties dit doet. 

Plaatsen van links in eigen tekst

Ook het plaatsen van links in de eigen tekst kan leiden tot een betere “pagerank” (positie binnen Google die bepaalt hoe hoog een pagina binnen de zoekresultaten staat). Zo kan er worden verwezen naar andere verwante artikelen of websites. Ook binnen de websites kan er gelinkt worden naar een ander deel. Een verkoper van badkamers kan bijvoorbeeld binnen de pagina “wastafels” verwijzen naar “badkameraccessoires”. 

Onnatuurlijke links

Onnatuurlijke links worden door Google gezien als spam. Een voorbeeld hiervan zijn links die ingekocht zijn. Dit wordt afgestraft door Google, kom daarom niet in de verleiding om links te kopen. 

Links naar slechte websites

Wanneer je link naar een “slechte website” linkt, zoals een website met spam of een casino website, is dit negatief voor de ranking van jouw website. 

Content

Hoewel de meningen erover verdeeld zijn, blijkt social media wel degelijk belangrijk te zijn voor een betere vindbaarheid. Zorg daarom dat je social media pagina’s zijn gekoppeld aan de website van je bedrijf. 

Social media

Linkedin

Voor Google is het belangrijk als je een Linkedin pagina hebt, omdat bijna ieder bedrijf tegenwoordig een officiële bedrijfspagina heeft. Google herkent de activiteiten rondom de pagina en neemt dit mee in de ranking. Wanneer personeel wordt toegevoegd op deze pagina, waardeert Google dit daarnaast beter. 

Google+

Google+ is het sociale netwerk van Google en het is als bedrijf belangrijk dat er een bedrijvenpagina wordt aangemaakt. Naar alle waarschijnlijkheid wordt Google+ zwaarder beoordeeld dan andere social media platforms, omdat dit van Google zelf is. Op deze manier kan Google+ concurreren tegen bijvoorbeeld Facebook. Het aantal likes, shares en personen in je kring zijn daarom belangrijk om mee te nemen in je social media strategie.  

 

Google places

Wanneer een bedrijf ook een fysieke locatie heeft, is het handig om dit toe te voegen aan de gratis tool Google Places. Dit zorgt ervoor dat jouw adresgegevens en openingstijden verschijnen bij de zoekresultaten.

 

Overige sociale platformen

Ook andere sociale platformen dragen bij aan de vindbaarheid van een website. Door te richten op de juiste doelgroep met relevante informatie, zal het bereik gestaag groeien. Voorbeelden zijn Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram. Google schijnt ook te kijken naar het totaal aan social media pagina’s en bereik. Koop echter nooit connecties of likes, Google ziet dit juist als spam. 

Media

Het gebruik van media zoals afbeeldingen of video’s zorgen ervoor dat de content wordt gezien als hoogwaardig. Wel is het belangrijk om Alt-teksten toe te voegen aan afbeeldingen, dit is de beschrijving van de afbeelding. Op deze manier “leest” Google de afbeelding en kan deze beter geïndexeerd worden. 

Aantal woorden per pagina

Meestal wordt geadviseerd om een pagina minstens 500 woorden te laten bevatten, zodat Google de pagina kan indexeren en beter begrijpt waarover de tekst gaat. Echter valt op dat pagina’s steeds vaker meer dan 2000 woorden bevatten, wat betekent dat Google meer de diepte in wil gaan. Wanneer je als bedrijf goed wil opvallen binnen de zoekresultaten, is het daarom aan te raden om pagina’s te maken met minimaal 2000 woorden. 

On page factoren

Wanneer Google je website indexeert, zijn een aantal factoren op je pagina van belang om rekening mee te houden. Allereerst is het belangrijk om “keywords” ofwel zoekwoorden te bepalen. Deze keywords zijn woorden waarop je graag gevonden wilt worden. Deze keywords dienen terug te komen in een aantal zaken:

 

URL, paginatitel, headings:

In de URL, paginatitel en headings (H1, H2 etc.) is het belangrijk om je keywords te laten terugkomen. Op deze manier wordt een pagina gemakkelijker gevonden.

Het is belangrijk bij de een SEO strategie dat de resultaten constant wordt bekeken en waar nodig geoptimaliseerd worden. Het is namelijk een voortdurend proces; bij online marketing gaan ontwikkelingen snel en is het belangrijk om er bovenop te blijven zitten. Aan de hand van Google Analytics en Google Webmastertools kan het verkeer worden ingezien. Ook andere aanbieders bieden deze programma’s aan, maar het schijnt beter te zijn voor je positie om deze programma’s van Google te gebruiken, omdat dit ook weer meetelt in de ranking. Google wil dit stimuleren doordat zij mogelijk hierdoor inzicht krijgen in onder andere je bezoekersaantallen en pagerank.

 

 

De belangrijkste punten die ervoor zorgen dat een website hoger komt in de organische resultaten zijn in dit artikel beschreven. Er zijn daarnaast nog veel meer manieren waar specifiek op kan worden ingegaan, maar het belangrijkste is dat de website wordt gemaakt voor de bezoeker. Wanneer de informatie relevant is, de website voldoende verwijzingen heeft, de techniek goed is opgemaakt en de website gebruiksvriendelijk is, ben je al een stap in de goede richting.Ook in de tekst van de pagina is het belangrijk om de keywords te laten terugkomen. Houd hierbij rekening dat de tekst voor de gebruiker wordt geschreven; overdaad schaadt en Google zal dit ook afstraffen. Zorg er daarom voor dat 3-5% van de tekst bestaat uit je keywords. 

 

Meta titel –en description

De meta data zijn de teksten die terugkomen in de zoekresultaten binnen Google. Het is daarom belangrijk om ook hier de zoekwoorden in te laten terugkomen.

 

De laadtijd van een website

Een snelle laadtijd van een website zorgt voor meer gebruiksgemak. Om deze reden vindt Google het belangrijk wanneer een website snel is, en geeft een ranking op basis van A, B of C. A betekent dat een website erg snel is, C dat een website erg langzaam is.

 

Broken links

Broken links zijn links die verwijzen naar een pagina die niet meer bestaat, ook wel 404-pagina’s genoemd. Het is belangrijk om zo min mogelijk te verwijzen naar 404-pagina’s, het is dus belangrijk om regelmatig je links op te schonen. 

Gebruiksvriendelijkheid

Responsive design

Sinds enkele jaren neemt het gebruik van tablets en smartphones steeds meer toe. Het dataverbruik is in 2014 toegenomen met 80% en de verwachting is dat dit verder toeneemt de komende jaren. Niet zo vreemd dus dat Google hieraan waarde hecht. In de zoekresultaten worden websites die een responsive website hebben (een website die zich aanpast aan verschillende mobiele apparaten) beloond met een hogere positie.

 

Reviews van andere gebruikers

Reviews van andere gebruikers zorgen ervoor dat de website betrouwbaarder uitkomt. Een mogelijkheid is om een Trustpilot account aan te maken en te implementeren op de website. Op deze manier ziet de bezoeker meteen de beoordelingen. Ook reviews van de organisatie op andere websites dragen bij aan de gebruiksvriendelijkheid en zorgen voor een betere vindbaarheid.

 

Contactpagina

Net als bij reviews draagt een contactpagina bij aan de betrouwbaarheid van de website. Dit wordt ook meegenomen in de zoekresultaten. 

Beoordeling van de SEO campagne

Het is belangrijk bij de een SEO strategie dat de resultaten constant wordt bekeken en waar nodig geoptimaliseerd worden. Het is namelijk een voortdurend proces; bij online marketing gaan ontwikkelingen snel en is het belangrijk om er bovenop te blijven zitten. Aan de hand van Google Analytics en Google Webmastertools kan het verkeer worden ingezien. Ook andere aanbieders bieden deze programma’s aan, maar het schijnt beter te zijn voor je positie om deze programma’s van Google te gebruiken, omdat dit ook weer meetelt in de ranking. Google wil dit stimuleren doordat zij mogelijk hierdoor inzicht krijgen in onder andere je bezoekersaantallen en pagerank.

De belangrijkste punten die ervoor zorgen dat een website hoger komt in de organische resultaten zijn in dit artikel beschreven. Er zijn daarnaast nog veel meer manieren waar specifiek op kan worden ingegaan, maar het belangrijkste is dat de website wordt gemaakt voor de bezoeker. Wanneer de informatie relevant is, de website voldoende verwijzingen heeft, de techniek goed is opgemaakt en de website gebruiksvriendelijk is, ben je al een stap in de goede richting. 

Geschreven door: