25 nov

Prince2 versus Agile Scrum

Sinds 1 september 2014 ben ik, Liselore Verschuren, projectmanager bij MaxServ. Ik ben Prince2 Practisioner gecertificeerd en heb zo’n 10 jaar ervaring met het managen van IT projecten. De Prince2 certificering houdt in dat ik volgens deze veelgebruikte projectmanagementmethodiek werk.

Een belangrijk kenmerk van een project dat volgens Prince2 standaarden wordt gemanaged, is dat het project tot in detail wordt gedefinieerd en in fases wordt opgeknipt. Er wordt van fase tot fase gepland, bewaakt en beheerst. Een volgende fase kan pas beginnen als de vorige fase is afgesloten. Aan het einde van een fase wordt de status van een project beoordeeld waarna er de mogelijkheid is om bij te sturen.

De nadruk binnen Prince2 ligt op het definiëren van de producten die opgeleverd gaan worden, met de kwaliteitscriteria waaraan die producten moeten voldoen. Het ‘wat’ staat centraal en het niet het ‘hoe’. Hoe de oplevering van het product moet gebeuren, is de verantwoordelijkheid van degene aan wie het opleveren van een specialistisch product gedelegeerd is.

Prince2 is een ideale techniek om te gebruiken om met name overzicht op de overall-planning te behouden. Maar het heeft ook een zwakker punt. Bij complexe ontwikkelprojecten is het namelijk minstens net zo belangrijk om ook te definiëren hoe een bepaald product gemaakt moet worden, zeker als een dergelijk product nog niet eerder is gemaakt.

Er kan vooraf door een team uitgedacht worden dat een complex product op een bepaalde wijze ontwikkeld zal worden. Maar als dan in de praktijk na een tijdje blijkt dat dit niet toereikend is en er een andere oplossing gezocht zal moeten worden, valt al snel de planning van zowel de fase als het gehele project in het water.

Agile Scrum
Sinds een aantal jaar kom ik steeds meer in contact met de Agile Scrum methodiek. Dit is een flexibele manier om met name IT producten te ontwikkelen. Hierbij worden in korte fases (sprints) kleinere, snel werkende onderdelen opgeleverd, zodat snel duidelijk is of de juiste ontwikkelmethodes voor dit betreffende project worden gebruikt en of dit overeenkomt met de wensen van de klant. Er kan op basis van voortschrijdend inzicht bijgestuurd worden.
Klanten kunnen namelijk snel iets zien en testen.

Door te werken met sprints, blijft het project overzichtelijk en beheersbaar. Na elke sprint vindt er een evaluatie plaats.

Wat is beter Agile Scrum of Prince2?

Beide systemen hebben hun voor- en nadelen. Daarnaast zijn de systemen lastig met elkaar te vergelijken. Prince2 is namelijk echt een projectmanagement methodiek. Scrum niet. De rol van projectmanager bestaat ook niet bij Scrum.

Agile Scrum is voornamelijk bedoeld om in te spelen op veranderingen. Bij Prince2 ligt alles vast. Wanneer je gaat kijken naar welke methode het beste is, is het slim om te kijken naar het soort organisatie.
Prince2 past goed bij het werk met vast resultaat en vast werk, zoals de bouw of een maakindustrie. Agile past weer het beste binnen de ICT branche.

Ook is het goed om te kijken naar de grootte van het project. Wanneer het een wat kleiner project is, past Prince2 beter. Is het een innovatief project, dan is Agile Scrum zeker aan te raden. Wil de opdrachtgever zelf de controle houden, is ook Agile Scrum de beste methode.

Kortom: Kijk naar het project en basseer hier de werkwijze op. Wil je Agile Scrum inzetten? Lees dan ons blogartikel met de 10 meest gemaakte fouten, zodat je die in ieder geval niet maakt.

Geschreven door: