15 dec

Ondersteuning voor TYPO3 CMS 4.5 eindigt in Maart

TYPO3 CMS 4.5 werd op 26 Januari 2011 uitgebracht als eerste Long Term Support versie met een langere ondersteuning dan normaal. In 2010 was men overgegaan naar de 6 maandelijkse release cyclus. Deze release cyclus heeft als voordeel dat nieuwe features en verbeteringen sneller beschikbaar zijn. Een langere ondersteuning van hoofdversies werd daardoor ook van belang.

In de release van versie 4.5 bevonden zich veel resultaten van de User Experience Week 2009. Hieronder onder andere een facelift van het design en een verbeterde aanpasbaarheid van de administratie interface, een nieuwe paginaboom, een nieuwe zoekbox en een nieuwe interface voor workspaces, een geavanceerd versiebeheer systeem voor content en pagina's. Sinds de release in 2011 zijn inmiddels 39 updates uitgebracht primair gericht op veiligheid en het fixen van bugs.

Wat betekend LTS?

LTS staat voor Long Term Support. Een LTS versie wordt langer dan gewone versies met beveiligingsupdates en bugfixes ondersteund. Een LTS versie zal dan ook geen nieuwe kenmerken hebben. TYPO3 versies zoals 4.6, 4.7, 6.0, of 6.1 worden in het algemeen slechts 1-1,5 jaar ondersteund met beveiligingsupdates en bugfixes. De ondersteuning van een LTS versie is ten minste 3 jaar.

LTS versies zijn van belang voor bedrijven die waarde hechten aan stabiliteit en veiligheid. TYPO3 CMS 4.5 LTS wordt met name ingezet in zakelijke omgevingen waar de stabiliteit van de website voorop staat. Updates binnen de LTS versie zijn doorgaans probleemloos en snel uit te voeren.

Er zijn ook partijen die meer waarde hechten aan nieuwe versies, features en mogelijkheden. Voor hen is de drie jarige ondersteuning van een LTS versie niet weggelegd.

Inmiddels zijn de LTS versies de spil geworden van het release management van TYPO3 CMS. Zoals op de download pagina te zien is de actuele LTS versie TYPO3 CMS 6.2 en wordt er nu hard gewerkt aan TYPO3 CMS 7 LTS die ergens eind dit jaar uitkomt.

Het LTS concept is bekend van onder meer Linux distributies zoals Ubuntu.

Waarom upgraden?

Uw website draait al jaren zonder problemen, dus waarom upgraden naar een nieuwe versie?

De ondersteuning van TYPO3 CMS 4.5 stopt in Maart van dit jaar. Dat wil zeggen dat er geen bugfixes meer worden uitgevoerd en wat belangrijker is geen veiligheidsupdates. In de loop van de tijd kunnen er altijd weer nieuwe veiligheidslekken aan het licht komen in elk stuk software. Hackers vinden altijd weer ingenieuze wijzen om veiligheidslekken aan het licht te brengen.

Nieuw gevonden lekken in versie 4.5 worden die dus niet meer gedicht. Dat kan een probleem zijn voor uw website.

De ontwikkeling van browsers zoals Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Internet Explorer en Apple Safari staat ook niet stil. Nieuwe kenmerken en opties worden aan de browsers toegevoegd en verouderde kenmerken worden verwijderd. Het is ook heel waarschijnlijk dat delen van het administratie gedeelte van uw TYPO3 installatie bij modernere browsers op een gegeven moment niet meer werkt.

Ook daarom is het belangrijk uw installatie actueel te houden.

Wat brengt een upgrade naar TYPO3 CMS 6.2?

Uiteraard is er sinds de release van TYPO3 CMS 4.5 veel veranderd. Veel van de veranderingen zijn technisch van aard en bevinden zich onder de motorkap. De wijzigingen ziet men doorgaans niet aan de voorkant van de website. Ook in de administratie interface is er slechts minimaal wat aangepast. Als je TYPO3 CMS 4.5 gewend bent dan kan je prima overweg met TYPO3 CMS 6.2.

Veel wijzigingen in versie 6.2 zijn in de code. Op het gebied van programmeertechnieken is er door de jaren natuurlijk veel voortgang en dat heeft ook zijn weerslag op de code waar TYPO3 op gebaseerd is. Zo zijn er met de stap naar 6.2 een aantal extensies die niet meer werken zoals zou moeten. De belangrijkste extensies worden doorgaans wel aangepast door de auteurs. De extension repository op typo3.org filtert de extensies die niet meer actueel zijn uit aan de hand van een selectievakje.

Een upgrade naar 6.2 kan uiteraard ook gevolgen hebben voor zelf geschreven extensies. De extensies die zich in uw installatie bevinden zijn niet altijd de oorspronkelijke die zich op de extension repository bevinden. Er kunnen gaandeweg door de bouwer van de website wel wat wijzigingen zijn aangebracht. Het is vanaf 6.2 trouwens ook niet meer mogelijk er losse PHP scriptjes in te hangen.

Het moge duidelijk zijn dat afhankelijk van bovengenoemde factoren het wel eens een hele klus kan zijn te upgraden of dat dat misschien nagenoeg niet mogelijk is. Onderhoud aan een website is echter zeer belangrijk en maakt het upgraden naar een actuele LTS versie van belang.

Geschreven door: