22 mei

Linkbuilding: Wat is het?

Wat houdt linkbuilding in?

Een onderdeel van de SEO strategie is linkbuilding, iets waarover in het SEO artikel al het een en ander is verteld. In dit artikel gaan we hierover meer de diepte in en worden mogelijkheden aangereikt voor het implementeren van een linkbuilding strategie. 

Bij linkbuilding draait het om het uitwisselen van links tussen websites. Op deze manier ziet Google dat andere websites jouw website belangrijk vinden, wat bijdraagt aan een betere vindbaarheid binnen de organische zoekresultaten van Google. Echter zijn er wel een aantal richtlijnen van toepassing voor een goede linkbuilding campagne, deze worden hier onder besproken:

  • Relevantie: Het is belangrijk dat de links daadwerkelijk iets toevoegen aan je website, je maakt de website tenslotte voor de bezoeker. Het is daarom niet de bedoeling om lukraak links uit te wisselen met websites die niet gerelateerd zijn aan jouw pagina, dit wordt afgestraft door Google door de website bijvoorbeeld te laten zakken in de zoekresultaten. 

·        Kwaliteit: De websites waarmee de links worden uitgewisseld, dienen kwalitatief van aard te zijn. Een website die bestaat uit spam draagt uiteraard niet bij aan de kwaliteit van een website.

 

·        Natuurlijke linkopbouw: Sommige websitebeheerders denken slim te zijn door links in te kopen, waardoor het lijkt alsof deze heel veel links heeft. Google updatet regelmatig haar algoritmes om zulke “illegale” activiteiten tegen te gaan; het wordt door Google gezien als spam waardoor het op de lange termijn juist slecht is voor de zoekresultaten. 

Linkbuilding methodes

Hoe zorg je ervoor dat andere websites met je willen linkbuilden? Daarvoor zijn een aantal mogelijkheden. Hieronder bespreken we er een aantal:

 

Websites benaderen

De eerste is simpel: gewoon vragen. Als beddenverkoper kan het interessant zijn om links uit te wisselen met andere websites uit de branche. Ook kan het helpen om bijvoorbeeld blogs over nachtrust te benaderen; zolang het een verband met elkaar heeft is het goed voor de zoekresultaten binnen Google. Bij de aanvraag kan je aangeven dat het ook relevant is voor degene waar je een link wil plaatsen en kan je eventueel aanbieden om ook een link van die website op jouw website te plaatsen; op deze manier wordt het een win-winsituatie.

 

Kijk naar de concurrent

Een gemakkelijke manier om te bekijken welke websites relevant zijn om links mee uit te wisselen, is om te bekijken hoe de concurrent dit doet. Hiervoor zijn verschillende gratis tools te vinden op internet, maar SEO Spyglass is een goede tool die uitgebreide informatie geeft over de backlinks van de concurrent. De tool geeft per backlink ook de kwaliteit ervan aan, door onder andere de pagerank en Google +1’s te meten. Ook maakt het programma per bedrijf een rapportage waardoor er in een oogopslag bekeken kan worden hoe de website op het gebied van linkbuilding ervoor staat.

 

Plaatsen van links binnen directories

Directories zijn websites waarop links per categorie worden weergegeven, zoals startpagina. Links hierop weergeven draagt voornamelijk bij aan de kwantiteit, minder dan de kwaliteit. Na een aantal updates in algoritmes van Google wordt dit niet meer gezien als prioriteit.

 

Het plaatsen van nieuwswaardige content

Bij een SEO strategie lopen veel strategieën in elkaar over, en content zou daarom ook als apart onderwerp besproken kunnen worden. Toch behandelen we het verspreiden van content in dit blog. Google vindt het belangrijk dat je als bedrijf nieuws verspreidt dat relevant is voor de bezoeker, dit zorgt voor een betere positie. Hierbij is het van belang dat dit puur informatief is, en geen strekking op het gebied van verkoop bevat. Door deze content te verspreiden via andere kanalen, zoals mail, social media en forums is dit ook een manier om te linkbuilden.

 

Gratis producten voor bloggers

Bloggers met een groot bereik kunnen aantrekkelijk zijn om te benaderen voor linkbuilding, zoals hierboven al benoemd is. Een manier om bloggers over je product of bedrijf te laten schrijven, is door te vragen of ze geïnteresseerd zijn in een sample van jouw product. Jij stuurt het dan gratis op, in ruil dat zij het benoemen in een blogartikel.

 

Infographics

Infographics zijn een manier om data te verzamelen en te tonen in een afbeelding. Een gemakkelijke tool om infograpics te maken is Piktochart. Dit komt overeen met content marketing; het delen van relevante content aan je website bezoekers. Plaats de infographic bijvoorbeeld op je website en promoot deze vervolgens via verschillende kanalen.

 

“Moving man method”

 

Er komt een tijd van komen en gaan, zo ook voor websites. Websites stoppen er soms mee of veranderen van naam. Wanneer deze websites binnen jouw branche vallen kan dit goed nieuws zijn; de backlinks die naar deze websites linken werken niet meer en zijn dus 404-pagina’s voor hen. Door de websites te benaderen die naar deze dode site linken, kan dit probleem voor beiden partijen worden opgelost. Jouw website krijgt eenvoudig nieuwe backlinks en de verwijzende website vervangt de dode links waardoor dit voor beiden partijen een positief effect heeft voor de positie binnen Google. 

Interne links

Naast het uitwisselen van links met andere websites is het ook raadzaam om binnen je website links te plaatsen. Dit valt niet direct onder linkbuilding, maar is wel iets wat we toch willen benoemen. Je kunt bijvoorbeeld naar andere relevante artikelen verwijzen die aanwezig zijn op de website. Dit zorgt ook voor een betere vindbaarheid.

 

 

Hierboven heb je kunnen lezen welke mogelijkheden er zijn met betrekking tot linkbuilding. Welke gebruik jij? En gebruik of ken je wellicht nog andere technieken die niet in dit artikel zijn beschreven? Laat het weten in een reactie hieronder!

Geschreven door: