23 apr

Hoe richt je een website het beste in?

Bij het ontwikkelen van je website dien je onder andere rekening te houden met de gebruiksvriendelijkheid van je website. Iedereen is verschillend en bekijkt een website op een andere manier. Hoe kan een website het beste worden ingericht waardoor alle bezoekers getriggerd worden? Daarvoor is het MBTI-model gemaakt, wat een afkorting is van Myer Briggs Type Indicator. 

Volgens het MBTI-model zijn er 4 soorten bezoekers op de website: De competitieve, spontane, methodische en humanistische bezoeker. Per soort zijn er bepaalde kenmerken. Hieronder bespreken we de verschillende soorten bezoekers;

De competitieve bezoeker

Een competitieve bezoeker maakt snelle beslissingen op basis van feiten. Deze bezoeker wil zichzelf graag ontwikkelen en houdt van complexe problemen. Deze bezoeker ziet eerder problemen dan anderen maar weet het wel in menselijke taal uit te leggen aan anderen.

Hoe wordt een competitieve bezoeker bereikt?
Reik deze bezoeker de feiten aan die van essentieel belang zijn, zoals het product met prijs en levertijd. Feiten die niets toevoegen doen er voor deze bezoeker niet toe en irriteren hem alleen maar. Het is belangrijk om al deze informatie meteen op de eerste pagina te tonen, want de competitieve bezoeker zal niet verder klikken binnen de website. Daarnaast is de mening van een expert voor de competitieve bezoeker veel waard; meningen van mensen die geen autoriteit zijn op het gebied van de website, doen er niet toe in de ogen van de competitieve bezoeker.

De spontane bezoeker

Kenmerken van de spontane bezoeker zijn snel, impulsief, optimistisch en is gevoelig voor acties. Een spontane bezoeker wil graag het goede product kiezen, maar wil hiermee niet teveel tijd te verliezen. Een korte review of productvergelijker is ideaal voor de spontane bezoeker. Deze bezoeker beslist in een kort tijdsbestek of dit product wel of niet geschikt is.

Hoe wordt een spontane bezoeker bereikt?
Een spontane bezoeker wordt graag geprikkeld door afbeeldingen, geluid en andere manieren waarop de zintuigen bereikt worden. Zodra de spontane bezoeker moet het product ervaren door het te zien, voelen of te horen, om meteen te beslissen of het geschikt is. Voor kassakoopjes is de spontane bezoeker erg gevoelig. Op een website zou deze bezoeker geprikkeld kunnen worden met combinatievoordeel. Ook helpt het om producten aan te bieden die direct leverbaar zijn, de spontane bezoeker is vrij ongeduldig.

De methodische bezoeker

De methodische bezoeker houdt van zekerheid; dat blijkt wel uit het feit dat deze bezoeker graag op zoek gaat naar productinformatie en andere feiten over het product. De methodische bezoeker maakt graag een weloverwogen besluit om een miskoop te voorkomen.

Hoe wordt een methodische bezoeker bereikt?
Een methodische bezoeker weegt graag dingen met elkaar af. Schema’s, tabellen en vergelijkers helpen deze bezoeker bij het beslissingsproces. Door de bezoeker stap voor stap mee te nemen in het bestelproces mee te nemen, wordt langzaam het vertrouwen gewonnen. Ook het meegeven van garanties of een proefversie speelt een belangrijke rol bij de overweging in het aankoopproces. Vergeet verder niet aan te geven waarom jouw product aangekocht zou moeten worden, zet alle voordelen voor deze bezoeker op een rijtje.

De humanistische bezoeker

De humanistische bezoeker is een typisch gevoelsmens. Deze bezoeker zet zich erg in voor vriendschappen en relaties en is erg loyaal en behulpzaam op dit gebied. Het geluk van anderen gaat vaak vóór het eigen geluk. De humanistische bezoeker beslist langzaam omdat deze als het ware “een band” wil creëren met het bedrijf en het product. Wanneer een product bevalt, zal deze bezoeker loyaal zijn aan het bedrijf en goede mond-tot-mondreclame verspreiden. Wanneer dit niet het geval is, laat de bezoeker dat ook weten aan iedereen.

Hoe wordt een humanistische bezoeker bereikt?
De humanistische bezoeker wordt getriggerd door veel afbeeldingen met daarop families of mensen. Deze bezoeker hecht veel waarde aan de mening van anderen; zorg daarom ook dat uitgebreide recensies worden getoond op de website voor deze bezoekers. Een klantenservice is ook erg belangrijk voor deze bezoeker, dus zorg dat het duidelijk is op welke manier hij snel en vriendelijke geholpen kan worden. Het gebruik van social media is bij deze bezoeker erg belangrijk; dit is vaak erg persoonlijk en zorgt voor directe interactie.

Is het mogelijk om verschillende typen bezoekers op een website te bedienen?

Ja, dat is zeker mogelijk. Bol.com laat bijvoorbeeld bij het product de belangrijkste punten zien (functionaliteit, levertijd en prijs), waarin de competitieve bezoeker geïnteresseerd is. Wanneer een bezoeker verder scrollt, kan deze aanvullende productinformatie vinden, wat weer interessant is voor de methodische bezoeker. Daarnaast is het zo dat bepaalde typen bezoekers meer voorkomen dan andere typen. Wanneer het voor jou als bedrijf duidelijk is welke typen er voornamelijk op jouw website komen, kan deze hierop ingericht worden. Om kort samen te vatten welke bezoeker waarvoor vatbaar is, dien je als websitebeheerder jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Wat krijgt de bezoeker? (Competitieve bezoeker)
  • Wat is het voordeel voor de bezoeker? (Spontane bezoeker)
  • Is het duidelijk voor de bezoeker wat het product doet en staat alle informatie er op? (Methodische bezoeker)
  • Laat het de bezoeker zien hoe anderen het beoordelen? (Humanische bezoeker)

Geschreven door:

  • Othniël van Bergeijk

    Director new business