24 mei

Een terugblik op Meet Magento 2016

Op vrijdag 13 mei heeft een grote groep MaxServ medewerkers zich gemeld bij de ingang van de Jaarbeurs Utrecht. Het doel: Meet Magento NL 2016. Meet Magento is een jaarlijkse conferentie over het Magento platform. Hier geeft een groot aantal sprekers een zogeheten 'talk'. De onderwerpen van deze talks doorkruisten alle facetten van online e-commerce. Niet alleen techniek, maar ook onderwerpen zoals strategie, veiligheid, en klantenservice kwamen aan bod.

MaxServ heeft zelf ook de nodige kennis in huis en was daarmee één van de sprekers. Meer informatie over onze presentatie is hier te vinden.

Tussen de talks door is Meet Magento een evenement waar flink genetwerkt kan worden. In de algemene ruimte had MaxServ op de eerste dag een stand. Deze werd goed bezocht; we hebben een hoop nieuwe contacten opgedaan.

Dag twee bestond naast de presentaties uit 'babbelen in de wandelgangen'. Zo hebben we gesproken met niemand minder dan Ben Marks, dé internationale spreker en vertegenwoordiger van Magento. Hij toonde zich erg enthousiast over een aantal ideeën dat bij MaxServ in ontwikkeling is.

Interessante talks Meet Magento 2016

Een paar onderwerpen en ervaringen die we erg interessant vonden, willen we graag nog even toelichten.

Lennart heeft gesproken met: Ben Marks & Tobias Hartmann

Het meest inspirerende van Meet Magento vond ik het gesprek met Tobias Hartmann en Ben Marks. Ik heb met ze gesproken over de keuzes die MaxServ gemaakt heeft voor Magento 2 en de voor- en nadelen van verschillende keuzes. Toen ik vertelde dat we bezig zijn met een Foundation theme voor Magento waren ze beide wel erg enthousiast. Het sparren met deze mensen was voor mij het echte hoogtepunt van de dag.

Luk heeft geluisterd naar: Jisse Reitsma

De meest interessante sessie van de Meet Magento 2016 vond ik de sessie van Jisse Reitsma over "Messing up Dependency Injection (DI)". DI is één van de hoekstenen van de architectuur van Magento 2 en daarom ook zo interessant en relevant.

Waar Magento 1 nog de zogenaamde God class "Mage" gebruikte, maakt Magento 2 gebruik van een objectmanager, die met behulp van DI in de constructor de juiste dependencies injecteert. Dit zorgt voor een meer losse koppeling tussen verschillende classes. Er zit ook een aantal valkuilen in het gebruik van DI. Jisse heeft er hier een aantal van laten zien en uitgelegd hoe dit beter kan. Zo is het goed om altijd interfaces te injecteren, te letten op het aantal dependecies (let ook op de Context class) en een Factory class te gebruiken voor non-injectable classes. Omdat DI zoveel en door heel Magento wordt gebruikt, was het goed om hier nader een blik op te werpen en bewust te worden van de valkuilen en tekortkomingen van dit concept. Zeer belangrijk voor backend developers, en érg interessant!

Vincent heeft geluisterd naar: Fabian Blechschmidt

Alle talks die ik bezocht heb, waren ontzettend interessant. De leukste en misschien ook wel de meest waardevolle was de talk van Fabian. Met de toepasselijke titel “F*cking Up Projects - A manual” heeft Fabian een mooie uiteenzetting gegeven van hoe je een project vanaf dag één goed in de soep kunt laten lopen. Het verhaal an sich was erg grappig om aan te horen. Naast de valkuilen die iedereen in onze branche wel kent, heeft Fabian ook een aantal minder bekende issues genoemd die voor mij erg herkenbaar waren, maar waarvan ik niet altijd wist dat ze voor problemen konden zorgen. Erg leerzaam dus en in grote (toekomstige) projecten ook van grote waarde.

Luuk heeft geluisterd naar: Sander Lems

De talk van Sander Lems over "Online Marketing Best Practices" vond ik erg interessant. Ons klantenbestand, wat op dit moment een nadruk legt op e-commerce, is enorm aan het groeien. Hierdoor kan ik er nooit genoeg over leren. De e-commerce wereld heeft voor mij nu een paar geheimen minder.

Ben jij ook bij Meet Magento geweest? Welke talk vond jij interessant? 

Geschreven door:

  • Vincent Hornikx

    Back-end developer