23 mrt

Deze Week in TYPO3 (2016, week 9)

Deze week: Internationale TYPO3camps Venlo en Wenen komen er aan, Extbase & Fluid tweede editie in het Engels. De laatste fase van TYPO3 Inc. is begonnen en de eerste stappen naar TYPO3 versie 8 zijn gezet.

Internationale TYPO3camps

De TYPO3 community organiseert al jaren op eigen initiatief TYPO3camps, aanvankelijk vooral in Duitsland, met als voertaal dus ook Duits. Sinds enkele jaren worden er meer internationale TYPO3camps georganiseerd. TYPO3camp Mallorca was de eerste en staat bekend als een zeer aangename gebeurtenis in het warme Mallorca. Het Oost-Europese TYPO3camp, T3EE, in Cluj, Roemenië is een zeer divers en vriendelijk evenement met deelnemers uit heel Europa.

Voor het T3Rookies initiatief heeft de organisatie van beide kampen drie gratis tickets (per TYPO3camp) beschikbaar gesteld voor jongeren, in de leeftijd 16-25 jaar, die geïnteresseerd zijn om te werken met TYPO3. Stuur een email naar rookies@typo3.org als je in aanmerking denkt te komen voor een gratis ticket.

Nederlandse codesprint bij MaxServ

Na de succesvolle eerste Nederlandse TYPO3 Contribution Bootup Day, gaat MaxServ door met het ondersteunen van TYPO3 ontwikkeling en de TYPO3 community, door een code sprint te organiseren op de locatie Waalwijk. De TYPO3 community en in het bijzonder de Nederlandse community zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de code sprint.

De sprint vindt voorafgaand aan het TYPO3camp Venlo plaats. Als je jezelf aanmeldt voor de sprint, dan ontvang je een gratis ticket voor het TYPO3camp Venlo.

De inschrijving is nu open voor deze unieke Nederlandse code sprint. MaxServ heeft 30 plaatsen te bieden. We gaan er voor om ze allemaal te vullen. Code sprint onderwerpen gaan van introductie tot TYPO3 core werk tot het behandelen van eenvoudige tickets en het pushen van simpele patches.

De sprint is toegankelijk van nieuwe, relatief onervaren, deelnemers tot ontwikkelaars die het klappen van de zweep al kennen.

Als je mee wilt doen aan de sprint, schrijf je dan in op de WIKI: https://wiki.typo3.org/Development/Sprints/2016/April2

TYPO3camp Venlo (21 t/m 23 april)

TYPO3camp Venlo wordt inmiddels al weer voor de vierde keer georganiseerd. Gezien de ligging aan de Duitse grens worden er altijd veel bezoekers uit Duitsland verwacht. 

Fontys Venlo hosts TYPO3camp Venlo
TYPO3camp Venlo heeft een aantal interessante keynotes. Één over big data en één over mobiele strategie.Han Stoffels zal spreken over big data, smart machines en de veranderingen die dat teweegbrengt op het gebied van personeelszaken en de arbeidsmarkt. Han zegt:
"Het is een zegen dat slimme machines en automatisering de helft van de huidige banen gaan vervangen. De meeste mensen zijn toch niet tevreden met hun baan!"

Han Stoffels is de oprichter van 8vance Matching Technologies BV, een in Nederland gevestigde start -up. 8vance is een data-driven matching technologie bedrijf dat uitgebreide profielen, big data en geavanceerde matching algoritmen gebruikt om oplossingen te bouwen en verandering teweeg te brengen in een aantal grote markten.

Micro-Moments
Google Duitsland zal een spreker leveren over Micro-moments, een nieuw slagveld waarop de merkenstrijd wordt uitgevochten.

Het gebruik van mobiele telefoons heeft onze manier van leven veranderd. Zo ook onze kijk op merken. Het heeft ons leven opgedeeld in honderden real-time gestuurde micro-moments. De presentatie zal inzicht geven in de volgende stap van mobile.

TYPO3 Inc.
De aankomende algemene vergadering van de TYPO3 Association, op 6 april aanstaande in Essen, zal met name in het teken staan van de laatste fase van de voorbereiding tot de oprichting van een bedrijfsvorm, die services gaat verlenen aan de TYPO3 community. Alain Veuve, secretaris van het bestuur van de TYPO3 Association, zal meer vertellen over de volgende stap in de richting van TYPO3 Inc.

TYPO3 Versie 8
Het TYPO3 kernteam heeft de officiële aftrap gegeven voor de volgende ontwikkelfase, TYPO3 versie 8. De belangrijkste ontwikkelingen zijn bedoeld om het leven van TYPO3 gebruikers aangenamer te maken. Een aantal mooie functies voor het bewerken van inhoud staan op de planning. TYPO3 zal nog robuuster en flexibeler worden en de code zal nog meer opgeschoond worden. Mathias Schreiber, product owner van TYPO3, zal uitleg geven over de toekomst met TYPO3 versie 8.

Meer sessies
Natuurlijk zullen er veel meer sessies plaats vinden. De meeste hiervan zullen bepaald worden op het evenement, zoals te doen gebruikelijk bij een barcamp. Het complete programma kan bekeken worden op http://www.typo3campvenlo.nl/programma/

TYPO3camp Wenen (Oostenrijk 6 t/m 8 mei)

Wenen is een toplocatie voor een internationaal TYPO3camp. De stad is een bruggenhoofd naar Midden- en Oost-Europa, is een smeltkroes sinds de dagen van de monarchie, en de inwoners begrijpen wat er zich afspeelt in de omringende landen.

Het eerste internationale TYPO3camp in Oostenrijk vindt plaats van 6 t/m 8 mei aan de Universiteit van Wenen.

De deelnemers krijgen twee en een halve dag vol met netwerken, leren, socialiseren en contact maken aangeboden. Net als bij andere barcamps wordt TYPO3camp Wenen georganiseerd door de bezoekers. Iedereen kan zich als freelancer of bedrijf presenteren. Meer info en tickets op www.t3cvienna.camp.

Naar de laatste fase van TYPO3 inc. de start van TYPO3 versie 8

Er is veel gaande in het TYPO3 eco-systeem zowel van de 'officiële' TYPO3 Association kant als van de community kant, sinds de ‘gedoodverfde’ opvolger van TYPO3, Neos, zich afscheidde naar een eigen community.

Het TYPO3 marketing team organiseerde, in 2014 en 2015, twee rondes van TYPO3 Agency Meetups op verschillende locaties in Europa, uiteraard ook in Nederland, waar de leden van het marketing team, het kernteam en de TYPO3 Association van gedachten wisselden met project managers, marketing managers, ondernemers en sales managers van TYPO3 bedrijven. Één van de uitkomsten die officieel in de Algemene Vergadering van 2015 werd bevestigd, is het streven naar het organiseren van de TYPO3 Association als een bedrijf dat alle belangrijke diensten aan de TYPO3 community zal gaan leveren. Alain Veuve leidt deze inspanning als verandermanager.

De laatste fase van deze voorbereiding is onlangs ingegaan. Een werkgroep bestaande uit leden van de TYPO3 community had veel overleg en talloze vergaderingen om tot deze laatste fase te komen. Op 6 april tijdens de Algemene Vergadering van de TYPO3 Association, in Essen, zal de leden worden gevraagd om hun akkoord te geven, middels een stemming, omtrent de voorgelegde plannen.

In deze maand is ook de ontwikkeling van TYPO3 V8 van start gegaan. Het TYPO3 kernteam is officieel begonnen met de volgende ontwikkeling cyclus. De volgende Long Term Support release, TYPO3 8 LTS, zal naar verwachting op 4 april 2017 uitgebracht worden. Marcus Schwemer deed een interview (Engels) met kernteam leiders Benni Mack en Mathias Schreiber, over deze nieuw cyclus.

…we’re not just miles ahead from where we’re now — we’re gonna be up in the clouds, but far further in what people expect from TYPO3 now, may it be for DevOps, Administrators, Integrators or Editors.~Benni Mack
De kernteam concentreert zich op twee gebieden voor de komende LTS-versie

  • Het leven van redacteuren makkelijker maken
  • TYPO3 standaard compatibel maken voor cloud hosters

“De eerste concrete stappen zijn reeds genomen”, schrijft Anja Leichsenring, in ‘Report on codesprint Karlsruhe’’ over de onlangs gehouden code sprint bij Flagbit in Karlsruhe. De focus van deze sprint was om het administratieve uiterlijk voor redacteuren een meer consistente en intuïtieve lay-out te geven.

Naturally, when passionate people gather, a lot of discussion arises. This sprint was no exception. Some highly technical and architectural decision have been tackled and decided upon. It is a pleasure on its own to watch our lead architects taking over the whiteboard and engage in heated discussion.
~Anja Leichsenring

TYPO3 Extbase 2de editie gepubliceerd (in het Engels)

Veel documentatie voor TYPO3 is alleen aanwezig in het Duits, maar er komt ook meer beschikbaar in het Engels. Zo ook het boek over het Extbase framework voor TYPO3.

Veel delen van de TYPO3 kern maken tegenwoordig gebruik van het Extbase framework en de Fluid templating engine. Het is dan ook geen verrassing dat Extbase nu een integraal onderdeel van TYPO3 CMS is. Niet alleen de kern is gebaseerd op Extbase, maar ook steeds meer TYPO3 extensies gebruiken Extbase en Fluid. Dit is de snelste en meest efficiënte methode voor het ontwikkelen van hoge kwaliteit extensies voor TYPO3 CMS.

Het TYPO3 Extbase boek biedt alle extensie ontwikkelaars wat ze nodig hebben om met Extbase en Fluid aan de gang te gaan. Het boek is in een gemakkelijk te volgen formaat met real-world voorbeelden geschreven. Patrick Lobacher en Michael Schams hebben het boek geüpdatet voor TYPO3 CMS 7 LTS en laten weten dat de 2e editie nu beschikbaar is als eBook.Lees meer op http://www.extbase-book.org

Er is duidelijk geen excuus meer, om Extbase en Fluid niet te leren! Zorg dat je deze bijgewerkte versie van het boek in huis haalt. Lees, leer en deel jouw TYPO3 extensies door deze te publiceren in de TYPO3 Extension Repository (TER).

Bedankt!

Deze Week in TYPO3 wordt u aangeboden door MaxServ. Het artikel is ook gepubliceerd op Medium:https://typo3.community/this-week-in-typo3-2016-week-9-b99021f95bad#.606xkzhaf

Bedankt iedereen voor het bij dragen aan deze week in TYPO3. Als u onderwerpen heeft voor Deze Week of iets wil bijdragen op de TYPO3 community, stuur me dan gerust een DM op Twitter @benvantende.

Geschreven door: