21 okt

Deze Week in TYPO3 (2015, week 41)

Opwinding op weg naar het einde van 2015 met de Long Term Support release van TYPO3 CMS 7 in het vizier: de TYPO3 conferentie / TYPO3 Awards in Amsterdam. We kijken terug op de Aziatische TYPO3 conferentie en leggen uit waarom er een mooie toekomst voor TYPO3 in het verschiet ligt. Het Themes team maakt zich op voor CMS 7.

10 november 2015 - TYPO3 CMS 7 LTS

Slechts een kleine maand te gaan voor de historische release van TYPO3 7 LTS (technisch gezien is het versie 7.6.0). Op 10 november 2015 vindt de release met alle toeters en bellen waar de community de afgelopen 13 maanden aan gewerkt heeft plaats.

Er is veel bereikt in de afgelopen tijd. De laatste mijlpaal in de ontwikkeling van TYPO3 CMS is de release van TYPO3 7.5. Er zijn nogal wat wijzigingen in de code gedaan. Zo waren er tientallen code sprints, constructieve teamvergaderingen en er zijn zaken aangepakt die vroeger onaanraakbaar waren. Het team zit in de 'flow' en de ontwikkelingssnelheid is hoog. De release van TYPO3 CMS 7 LTS lijkt slechts het begin van de TYPO3 renaissance te zijn.

Er is al enige tijd sprake van een feature freeze voor de nieuwe release. Dit betekent dat er geen nieuwe functies meer toegevoegd worden aan deze versie. De huidige status is te vinden op: https://forger.typo3.org/sprint/focus. Dit zijn de gebieden waar momenteel aan wordt gewerkt. Eenmaal voltooid zal dit een geweldig 7 LTS-release zijn: FormEngine, Routing, Extension ExtracBackend UI and EXT:form.

Als speciale verrassing zal Release Kandidaat 1 van TYPO3 CMS 7 het daglicht zien tijdens de eerste dag van de TYPO3 conferentie op 21 oktober. Er is een pagina opgezet voor de traditionele release party's en plannen om ook een Nederlandse Release party te organiseren zijn onderweg: https://wiki.typo3.org/Release_Party/TYPO3_7.

Waarom TYPO3 een hele mooie toekomst heeft

We hadden het hierboven al over de TYPO3 renaissance. Dit is dan ook een goed moment om een aantal punten uit een blog artikel van Stefan Bauer te citeren, die hij schreef naar aanleiding van het motiverende TYPO3camp München.

Zijn oorspronkelijke artikel is te vinden op zijn bedrijfsblog: http://blog.marit.ag/2015/09/14/7-Gruende-Warum-TYPO3-eine-grosse-zukunft-hat/

1. De actieve community leeft!

De 200 bezoekers van het TYPO3camp München, afgelopen september, laten goed het enthousiasme en de toewijding van de TYPO3 community zien. De bezoekers aan het TYPO3camp zagen veel kwalitatief goede presentaties en discussies.

2. Een Product Owner met een strategische visie

Met de start van de ontwikkeling van de TYPO3 7-serie positioneerde Mathias Schreiber zich als Product Owner. Hij doet dat voor een periode van 2 jaar (full-time) met veel toewijding. Mattes is een veteraan van de TYPO3 community en heeft een overtuigende visie, is bekwaam en heeft het vermogen om te motiveren.

3. Het belang van "schone" code

TYPO3 is al ten minste 15 jaar actief in de zakelijke markt en dat brengt specifieke uitdagingen met zich mee die nieuwe systemen niet hebben. De installaties die er al zo lang zijn dienen makkelijk bijgewerkt te kunnen worden naar de meest recente versie, terwijl tegelijkertijd de kern van het product herschreven wordt op basis van nieuwe programmeerpatronen. Sinds versie 6.2 al is er sprake van continue refactoring en modernisering van "oude" of "vuile" codegebieden.

4. Met de nieuwe generatie in het achterhoofd

Stefan noemt het feit dat 25% van de deelnemers ‘nieuw’ was op het TYPO3camp. Hij gaat verder: 'dit laat duidelijk zien hoe 'aantrekkelijk' TYPO3 CMS nog steeds is, ondanks zijn leeftijd'. Voor studenten, stagiaires en studenten, is er een speciaal programma voor de nieuwe generatie genaamd T3Rookies. T3Rookies is een particulier initiatief om nieuwe aanwas voor de community te krijgen. Niet zo lang geleden ging een groep van T3Rookies naar Roemenië ter gelegenheid van een uitwisselingsprogramma om een website te bouwen voor een Roemeens weeshuis.

5. Focus op de gebruiker

Na jaren van technologie-gedreven ontwikkeling, is de focus nu veranderd naar de gebruiker. De gebruikerservaring voor TYPO3 7 is eenvoudiger en intuïtiever. De high-contrast weergave van iconen en invoervelden geeft een duidelijk en logisch overzicht. De administratie interface is lichter en werkt soepeler dan ooit.

6. Marktplaats

TYPO3 was één van de eerste projecten met een app store waar, in dit geval, gratis extensies aangeboden worden. Veel auteurs bieden hun uitbreidingen aan TYPO3 CMS dus gratis aan op de TER. Het is een bekend gegeven dat er veel ontwikkelde enterprise functionaliteit nooit gepubliceerd wordt. In het licht van toekomstige veranderingen in de rol van de TYPO3 Association (TYPO3 Inc.) is het plan om een marktplaats op te zetten, vergelijkbaar met Apple's App Store of de Google Play Store voor TYPO3 extensies. Zo’n marktplaats zal een stimulans zijn voor bedrijven om reeds gemaakte functionaliteit toch beschikbaar te stellen, zij het tegen betaling.

7. Duidelijkheid in het TYPO3 project met de afscheiding van Neos

Jarenlang bestond het TYPO3 project uit TYPO3 CMS en Neos (voorheen bekend als Phoenix). Neos moest de opvolger van TYPO3 worden. Om verschillende redenen is dit niet het geval. Gedurende deze jaren was de situatie onduidelijk en voorkwam zo ook de reële groei in beide projecten en communities. Neos scheidde zich af van de TYPO3 community om zo effectief een eigen community te beginnen. Vanaf dat moment is de TYPO3 community weer helemaal gefocust op TYPO3 CMS. Deze verandering bracht een sterke motivatie en hernieuwd engagement terug in de community. Verdere ontwikkeling van het TYPO3 CMS Enterprise als marktleider blijft in een gestaag tempo doorgaan.

TYPO3 conferentie (21-22 oktober, Amsterdam)

Het meest opwindende TYPO3 evenement van het jaar vindt plaats op 21 en 22 oktober. De TYPO3 conferentie komt naar Amsterdam. Met 37 sprekers en op de tweede dag discussiepanels over onderwerpen als: partner management, certificering en product management.

Op de avond van 21 oktober zullen de TYPO3 Awards in gala stijl worden gepresenteerd in de prachtige Beurs van Berlage.

De TYPO3 Award

Bekenden van de TYPO3 wereld zullen elkaar op de rode loper van de voormalige effectenbeurs van Amsterdam ontmoeten. TYPO3 projecten en bedrijven zijn genomineerd in 10 categorieën. Ook MaxServ is genomineerd voor twee projecten. De genomineerden zijn:

Budget 2016

De Expert Advisory Board heeft de huidige budgetaanvragen voor 2016 gepubliceerd. Deze zijn te vinden op Forge: https://forge.typo3.org/projects/t3a-eab-budget2016/.

Via het forum kan je deelnemen in de discussie omtrent de budgetten. Aarzel niet om commentaar te leveren indien van toepassing.

Je kan ook altijd contact opnemen met de budget-eigenaar. Voor algemene vragen mail naar de EAB op eab@typo3.org.

Themes

Het TYPO3 Themes team bestaat uit Joey Hasenau, Petra Hasenau, Kay Strobach en Thomas Deuling. Joey en Kay hebben hun inspanningen samengevoegd in 2013. Het is een goed voorbeeld hoe je door samenwerking verder komt.

Het Themes project biedt een gestandaardiseerde manier voor frontend output van TYPO3. De aanpak is zeer vergelijkbaar met thema's in Wordpress of Drupal, met gestandaardiseerde data structuren en renderers. Joey Hasenau benadrukt dat Themes in TYPO3 meer is dan alleen het downloaden van een kant en klare oplossing. Het is ook een manier om samen te werken met een gestandaardiseerd concept met TYPO3 te vereenvoudigen.

Thema's gebruikt Fluid om het paginasjabloon op te bouwen. Fluid biedt veel flexibiliteit. TypoScript of op markering gebaseerde sjablonen zijn nog optioneel, maar niet de aanbevolen manier.

Thema's wordt geleverd met een set van extensies die een verscheidenheid aan functies voor de bootstrap / foundation basis, css en javascript bieden. Een flink aantal van de thema's zijn verworven (lees 'gekocht') door het team voor universeel gebruik in een Thema TYPO3 extensie. Als je zoekt naar theme in TER vind je een aantal te installeren Bootstrap en Foundation thema's.

Meer informatie over de gekochte licenties voor thema's vind je op: Https://github.com/typo3-themes/themes/wiki/Bought -thema-licentie

Een opvallend kenmerk is de mogelijkheid om Less en Sass volledig te gebruiken met PHP, zodat lay-out aan te passen is met slecht een aantal typoscript variabelen. Kay schreef deze extensie die uiteraard te vinden is in de TER: http://typo3.org/extensions/repository/view/dyncss

Het team heeft TYPO3 7 in het achterhoofd en werkt er hard aan om Themes inline te krijgen met de nieuwe release. Er liggen nog een aantal vervelende bugs en het is voor het team niet altijd gemakkelijk de veranderingen in de TYPO3 kern bij te houden, zegt Kay Strobach, wanneer gevraagd naar de voortgang. Kay meldt ook dat een groot aantal bedrijven Themes tot grote tevredenheid gebruiken.

CMS-Garden Unconference 2015 (Essen, October 30 - November 1)

De eerste officiële CMS Garden onconferentie is een barcamp in het UNPERFEKTHAUS in Essen. Het barcamp formaat heeft weinig organisatie nodig en is een vruchtbare basis voor het delen van kennis. Laat je inspireren, opleiden en enthousiasmeren!

He UNPERFEKTHAUS in Essen biedt een verscheidenheid aan ruimtes van verschillende grootte, creatieve sfeer, een dakterras, tafelvoetbaltafel en nog veel meer zaken. De toegangsprijs is inclusief één totaalprijs voor koffie, koude dranken etc. en er is een heerlijk buffet gedurende de dag beschikbaar.

Het evenement zelf is gratis, maar de UNPERFEKTHAUS rekent een verbruiksvergoeding voor zoals hierboven gesteld (afhankelijk van de duur van jouw verblijf) plus een variabele vergoeding voor het buffet (tussen 7 en 33 euro per dag, zie www.unperfekthaus.de/restaurant).

Wanneer je de CMS Garden onconferentie wilt steunen, neem dan contact op met sponsoring@cms-garden.org.

Verslag over de TYPO3 conferentie Azië (Phnom Penh, Cambodja, 20-21 augustus, 2015)

Webessential's Ward Claes rapporteert over de TYPO3 conferentie Azië.

Na het succes van de eerste conferentie in 2012, kwamen TYPO3 liefhebbers wederom samen in Phnom Penh, Cambodja T3CON15 Azië.

De tweedaagse conferentie zag gerenommeerde internationale sprekers uit 14 verschillende landen, waaronder de VS, Australië, Duitsland, Zwitserland, China, Japan, Singapore, India, Denemarken en meer. Onderwerpen waren TYPO3, Neos, Flow en hadden een speciale nadruk op de Agile software ontwikkeling, zoals Kanban, Scrum, Kaizen, Management 3.0 en meer. Enkele van de sprekers waren Mathias Schreiber, Aske Ertmann, Helmut Hummel, Joshua Partogi, Kiro Harada en Sebastian Helzle.

T3CON15 Azië bood TYPO3 vrienden en collega's wereldwijd de mogelijkheid te groeien in hun vakgebied en relaties te versterken. De conferenties zijn onderdeel van de Web Essentials strategie voor hogere normen in webontwikkeling in Azië en het genereren van maatschappelijke impact.

Het gevoel van community plaatste deze conferentie buiten de traditionele leerervaring. Sprekers en deelnemers gedroegen zich als een groep vrienden die samen komen om hun beste ideeën openlijk te delen. De conferentie bood een intieme sfeer ideaal voor netwerken en het waardevolle samenwerken aan ideeën.

Sociale activiteiten tijdens de conferentie dagen waren inclusief een meet-up drankje, een cruise met diner op de Mekong, compleet met traditionele Khmer muziek en dans, een fietstocht om het Cambodjaanse platteland te verkennen. Een hoogtepunt voor velen was ongetwijfeld het veel getweete Khmer barbecues partij feest, compleet met bier torens die een ereplaats hadden in het midden van de tafel. Mathias Schreiber verraste iedereen aan het eind van de avond door de kosten voor zij rekening te nemen!

De conferentie werd gevolgd door een WebDev & Agile studenten evenement waar meer dan 300 jonge Cambodjaanse studenten werden geïntroduceerd in TYPO3, Neos en Agile.

Deze Week in TYPO3 wordt u aangeboden door Maxserv. We sponsoren ook de oorspronkelijke 'This Week in TYPO3' die regelmatig op typo3.org gepubliceerd wordt en graag gelezen wordt door de TYPO3 community.

 

Heb je zelf iets wat interessant kan zijn voor de (Nederlandse) community laat het dan weten aan @benvantende

Geschreven door: