23 aug

Deze Week in TYPO3 (2015, week 34)

Voor de meesten zit de vakantie er weer op. Ik hoop dat je een mooie en ontspannende tijd hebt gehad en helemaal klaar bent voor het laatste deel van 2015, waar voor iedereen de release van TYPO3 CMS 7 LTS een belangrijke mijlpaal zal zijn. In de afgelopen weken was alles mogelijk met de release van TYPO3 CMS 7.4. Zo gaat de eerste Open Source CMS Garden er aankomen. Daarnaast vonden er 3 agency meetups plaats, en was er een sprint met betrekking tot formulieren in TYPO3. Daarnaast hebben we een overzicht van de komende TYPO3 gebeurtenissen in 2015 én 2016.

Nothing Is Impossible - TYPO3 CMS 7.4

De releases in de TYPO3 7 serie zijn allemaal gepaard gegaan met een slogan. TYPO3 7.4 die op 4 Augustus werd vrijgegeven had als slogan ‘Nothing Is Impossible’. Dat niets onmogelijk is wordt door het team onderstreept met de nieuwe release die laat zien hoe er met hervonden energie gewerkt wordt aan de komende Long Term Support release. Georg Ringer gaf ons al een kijkje in deze release en noemde reeds een aantal dingen ten aanzien van bruikbaarheid als aandachtsgebied voor deze release. Nu de release hier is kunnen we in iets meer detail kijken naar een aantal van de nieuwe features gemaakt door en voor de TYPO3 community.

De TYPO3 CMS teamleider, Benni Mack, schrijft in de aankondiging van TYPO3 CMS 7.4 dat er op de TYPO3 Developer Days een hoop bereikt is en hoe deze release laatste ontbrekende stukken in de LTS puzzel laat vallen. Dit is een nieuwe mijlpaal op weg naar de Long Term Support versie in de herfst van dit jaar.

Versie 7.4 bevat nogal wat verbeteringen in de backend. Met name een meer gestroomlijnde gebruikersinterface en consistentere componenten. Backend gebruikers kunnen nu een avatar uploaden in hun gebruikersprofiel, zoals we van online services gewend zijn. Meldingen zijn nu beter afgestemd op de gebruikersinterface en records kunnen worden geannoteerd gebruik makend van een nieuw veld, dat alleen zichtbaar is in de backend. 

Het uploaden van bestanden is sterk verbeterd en er wordt nu vriendelijk gevraagd ​​of bestanden dan wel overschreven, overgeslagen of hernoemd dienen te worden. De look en feel van de formulieren in de backend is aangepast en zijn nu beter bruikbaar en logischer gemaakt.

De aankondiging vermeldt ook enkele technologieën onder de motorkap, maar gaat vooral over de talrijke verbeteringen voor redacteuren. 

Oliver Hader die het CMS team al leidde sinds TYPO3 4.4 (2009), is weer gaan studeren voor zijn master. De active contributors stemden in Nuremberg unaniem voor Benni Mack als nieuwe teamleider van het TYPO3 CMS Team voor de komende 12 maanden, effectief vanaf juli 2015. De teamleider plant de releases en schrijft artikelen die het releaseproces begeleiden.

Active Contributor Meeting 2015

Benni rapporteert over de Active Contributor Meeting 2015 voorafgaand aan de Developer Days. De ACME vindt een keer per jaar plaats. Dat de teamleden elkaar face to face ontmoeten betekent veel voor de teamspirit.

Alleen voor deze ACME werden een aantal focusgroepen gecreëerd, een JavaScript-focusgroep, een focusgroep voor PHP onderwerpen en een User Experience groep voor de TYPO3 Backend. Het team is vrij dicht bij de definitieve versie van TYPO3 7. In het afrondingsproces naar de volgende Long Term Support release werd een lijst van must haves gemaakt. Het team is meteen met deze taken aan de slag gegaan. 

De tweede dag van de ACME bijeenkomst was gewijd aan TYPO3 v8, dat weer een LTS-release zal zijn. TYPO3 CMS 8 zal worden uitgebracht in het voorjaar van 2017, met een eerste versie voor het einde van dit jaar. Focus voor v8 zal op de ervaring voor de redacteur liggen en een stap naar TYPO3 als een volledige data management systeem zijn. Twee gelijktijdige v8 sprints zijn al opgezet. Een in Moenchengladbach en één in Chemnitz. Kijk op het sprint overzicht typo3.org als je één van die sprints mee wilt doen.

Wanneer diverse programmeurs samenwerken in meerdere projecten, dan is een set van richtlijnen voor die projecten en het werken volgens internationale normen van belang om de drempel voor nieuwe deelnemers aan het project te verlagen. Het team besloot om de coderingsrichtlijnen gebaseerd op PSR-2 coding standard te gaan gebruiken. Het belangrijkste voordeel van het volgen van de PSR-2 richtlijnen is dat de stijl van de geschreven PHP-code niet alleen hetzelfde is waar het gaat over projecten, maar ook in overeenstemming is met de libraries die deze standaard (een grote meerderheid) hebben aangenomen. Deze uniformiteit maakt de code beter leesbaar en onderhoudbaar. 

TYPO3 Conference en TYPO3 Award (Amsterdam, 21 en 22 Oktober

Het inschrijven voor presentaties voor de TYPO3-conferentie in Amsterdam is sinds 15 Augustus gesloten. De organisatie beoordeelt nu alle binnengekomen onderwerpen en ideeën. In de komende weken zal het volledige programma worden gepubliceerd op de t3con.eu website. 

Nieuw dit jaar is de TYPO3 Award. De uitreiking TYPO3 Award(s) vindt plaats op de avond van 21 oktober. Prijzen worden uitgereikt voor de beste TYPO3 projecten van bedrijven en klanten in 2014/2015. De Award organisatie heeft 80 nominaties in 10 categorieën. 

De prijzen zullen worden toegekend na een grondige evaluatie door een jury, bestaande uit vooraanstaande deskundigen: Experts op het gebied van media, web design, user experience, mobiel en social media, alsmede specialisten over onderwerpen zoals e-commerce  en toerisme. De jury wordt ondersteund door TYPO3 experts met uitgebreide kennis van TYPO3.

Er is ook een TYPO3 Award voor "Beste TYPO3 Event 2014/2015". Je kunt stemmen op je favoriete TYPO3camp of conferentie op http://bit.ly/t3award-events15.

Tickets voor zowel de TYPO3 conferentie en de TYPO3 Award zijn nog steeds beschikbaar.

CMS-Garden Unconference 2015 (Essen, 30 oktober t/m 1 november)

De eerste officiële CMS Garden unconference zal in het UNPERFEKTHAUS in Essen plaats vinden. Session voorstellen worden ook vooraf aanvaard. Meestal zal er wel iemand bereid zijn om een sessie over het voorgestelde onderwerp te houden. Het BarCamp formaat heeft weinig organisatie nodig en is een vruchtbare manier voor het delen van kennis. Essen is ook dicht in de buurt van de Nederlandse grens en makkelijk bereikbaar ook met de trein. Laat je inspireren, opleiden, enthousiasmeren!

Het UNPERFEKTHAUS in Essen biedt een grote verscheidenheid aan ruimtes in verschillende grootte, een creatieve sfeer, een dakterras, tafelvoetbaltafel en nog veel meer. De toegangsprijs dekt koffie, koude dranken en een heerlijk buffet. Het evenement zelf is gratis. Het UNPERFEKTHAUS rekent een vergoeding voor forfaitaire drankjes (afhankelijk van de duur van je verblijf) plus een variabele vergoeding voor het buffet (ergens tussen 7 en 33 euro per dag (zie www.unperfekthaus.de/restaurant).

TYPO3 sprints

Afgelopen weekeinde was er een sprint in Jena om een reeks problemen en bugs met formulieren aan te pakken en op te lossen. De TRITUM kantoren in Jena waren dit maal de locatie waar de sprint plaats vond. Er is een sprintboard op forger.typo3.org dat een goed overzicht van de status en de voortgang geeft.

Er zijn nog drie sprints gepland dit jaar.  Een gewijd aan de de release van TYPO3 CMS 7 LTS, een kick-off van CMS 8 en een marketing sprint in december.

Voor alle TYPO3 sprints check: http://typo3.org/events/typo3-sprints/

TYPO3camps

Naast de TYPO3 conferentie zijn er nog heel wat andere community evenementen in de laatste helft van 2015. Evenementen voor 2016 beginnen ook al binnen te druppelen.

TYPO3camp München (11 t/m 13 september)

Het is al weer de 8e keer dat TYPO3camp München georganiseerd wordt. T3CM is met 200 bezoekers een van de grootste TYPO3camps, waarschijnlijk alleen overtroffen door TYPO3camp Stuttgart.

http://typo3camp-munich.de/

TYPO3camp Mallorca (25 t/m 27 september)

Net als TYPO3 East Europe en TYPO3camp Venlo heeft TYPO3camp Mallorca een internationaal karakter. Met een locatie als Mallorca heeft het natuurlijk ook een feestelijk karakter. Het tempo ligt wat lager dan op het Europese vasteland. Al 100 mensen hebben zich ingeschreven voor hét TYPO3 zomer evenement van 2015. Er zijn nog tickets beschikbaar! De organisatie heeft voor degenen die op donderdag en vrijdag aankomen ook al iets in petto.

http://www.typo3camp-mallorca.org/

T3EE

T3EE is bekend om zijn vriendelijke atmosfeer en de gemengde groep van aanwezigen. Dit evenement is gericht om de ontwikkeling te bevorderen van TYPO3 in landen waar de bekendheid nog niet zo groot is en om de groei van de lokale community te stimuleren. T3EE is meer een mini-conferentie en heeft een call for papers, die nog open is. Er zijn ook nog tickets beschikbaar.

De eerste 2 edities (2013 en 2014) werden voorafgegaan door workshops gewijd aan de publieke sector en universiteiten, gevolgd door sessies en presentaties met als doel om nieuwste trends en best practices in de TYPO3 wereld te laten zien. Elke dag werd afgesloten met een social en netwerkevenement.

Dit jaar wordt T3EE gehouden op de universiteit voor landbouw wetenschappen en diergeneeskunde

http://www.t3ee.org/

TYPO3camp Rhein Ruhr 2015 (13 t/m 15 november)

De creatieve omgeving van het UNPERFEKTHAUS in Essen zal opnieuw de locatie voor TYPO3camp Rhein Ruhr zijn. Het is een van onze favoriete locaties en werd ook gebruikt voor de TYPO3 Algemene Vergadering en Dialoog Dagen van dit jaar. Met een ticket ben je ook verzekerd van eten en drinken voor de hele dag en je hebt de vrijheid om UpH in en uit te gaan wanneer je maar wilt.

Helaas valt dit evenement samen met T3EE. Er zijn nog maar een paar kaartjes. Wees er dus snel bij, voordat ze zijn uitverkocht! Ook hier geldt dat Essen lekker dicht in de buurt van Nederland is.

http://www.typo3camp-rheinruhr.de/

TYPO3camp Venlo (22 en 23 april, 2016)

De organisatie van TYPO3camp Venlo bedankt alle bezoekers, sprekers en sponsors die naar het derde internationale TYPO3camp Venlo kwamen. Bezoekers kwamen uit 5 verschillende landen. Er was een geweldige mix van eindgebruikers, bedrijfseigenaren, ontwikkelaars, ontwerpers en studenten. Dit resulteerde in zeer dynamische en inspirerende dagen. De datum voor het volgende TYPO3camp is reeds bekend (22 en 23 april, 2016) en de organisatie hoopt dan ook jullie allemaal (weer) te zien in 2016.

Een impressie van het TYPO3camp Venlo 2015 is te vinden in dit typo3.org nieuwsartikel.

http://www.typo3campvenlo.nl/nl/

Natuurlijk zijn er meer evenementen dan alleen TYPO3camps. Alle community evenementen staan op typo3.org: http://typo3.org/events/community-events/

TYPO3 Association

Agency Meetups

Het marketing team introduceerde de agency meetups in 2014 met als voornaamste doel het verkrijgen van feedback over de TYPO3 CMS TYPO3 en Neos producten, alsmede over de toekomstige rol van de TYPO3 Association. Het landschap veranderde natuurlijk met de afscheiding van Neos uit de TYPO3 community.  

Dit jaar is een hele nieuwe cyclus van agency meetups van start gegaan met tot nu toe drie meetups, onder meer in Kopenhagen, Berlijn en een in Hamburg. Op 24 september zal er ook een agency meetup in Utrecht plaats vinden.

De meetups bestaan ​​uit een retrospectief van het werk en de gebeurtenissen in het voorafgaande jaar met een duidelijke focus op het oplossen van de management en technische problemen. Een van de belangrijkste dingen die de meetups willen bereiken is een verandering van mind-set om zo mensen weer dichter bij het TYPO3 project te betrekken. 

De meetups worden meestal geleid door enkele leden van het marketing team en van het TYPO3 core team. Zij zijn dan ook prima in staat om uitleg te geven over de toekomst van de TYPO3 Association en TYPO3 CMS. Het is absoluut de moeite waard om deel te nemen, aan bijvoorbeeld de meetup in Utrecht, om ideeën te delen of om betrokkenheid bij het TYPO3 ​​project te zoeken. De volgende meetups staan er nog aan te komen:

  • Frankfurt, 10 september
  • Utrecht, 24 september
  • in München, 24 september
  • in Parijs, 1 oktober
  • Bern, 7 oktober
  • Düsseldorf, 8 oktober
  • Milano 15 oktober
  • in Wenen, 11 november

Je kan je nog steeds aanmelden voor een 2015 TYPO3 Agency Meetup.

Budgetaanvragen voor 2016

De begroting procedure voor 2016 is officieel begonnen. Als je een briljant idee hebt, dat nuttig is voor de TYPO3 community of voor TYPO3 als product en je hebt financiële steun nodig om dat idee te verwezenlijken dien dan nu een budget aanvraag in.

Voor inspiratie kan je kijken naar eerdere aanvragen die werden besproken op Forge (TYPO3 project management and issue tracking tool): https://forge.typo3.org/projects/t3a-eab-budget2015/boards

Vergeet niet om je aanvraag in te dienen vóór 11 september van dit jaar. 

De definitieve budget allocaties zullen begin december 2015 worden gecommuniceerd.

TYPO3 Tech

Er is veel gaande in de TYPO3 extensie en applicatie arena dat niet altijd het TYPO3 community daglicht ziet. In deze week markeer ik de meest interessante dingen die gaande zijn. Als je bezig bent met iets interessants voor de community laat het mij dan weten (@benvantende) en ik neem het op in het overzicht.  

Release of EXT:page_speed

Georg Ringer publiceerde EXT:page_speed. Het laat de resultaten van de Google's PageSpeed ​​Insights in de TYPO3 CMS backend zien.

PageSpeed ​​Insights geeft feedback over de prestaties en de bruikbaarheid van jouw website. 

Een Vagrant box om de meest recente TYPO3 releases (en Neos releases) te proberen.

In het licht van de recente gebeurtenissen heeft MaxServ’s Michiel Roos zijn Vagrant boxes gesplitst in een TYPOTry en een TryNEOS variant. 

UItvoeren is makkelijk: Start gewoon 'Vagrant up'!

Scheiding en verbetering van TYPO3 en PHP Docker Boilerplate

Markus Blaschke deed er nog een schepje bovenop met TYPO3 Docker Boilerplate met een nieuwe versie leidend tot meer specialisatie, betere maatwerk, snellere creatie, ontwikkeling en het testen - meerdere PHP-versies (5.3, 5.4, 5.5, 5.6) worden nu ondersteund

TYPO3 Docker Boilerplate is nu ook volledig gericht op TYPO3 CMS.

https://markus-blaschke.de/2015/07/12/separation-improvement-typo3-php-docker-boilerplate/

Deze Week in TYPO3 wordt u aangeboden door Maxserv. We sponsoren ook de oorspronkelijke 'This Week in TYPO3' die regelmatig op typo3.org gepubliceerd wordt en graag gelezen wordt door de TYPO3 community.

 

Heb je zelf iets wat interessant kan zijn voor de (Nederlandse) community laat het dan weten aan @benvantende

Geschreven door: