14 aug

Deze Week in TYPO3 (2015, week 30)

De TYPO3 stoommachine is opgewarmd en op volle kracht vooruit na de Developer Days in Neurenberg. We hebben deze keer meer nieuws dan eigenlijk past in één ‘Deze Week’. Onder andere een Roemeense website voor een kindertehuis online, hete TYPO3 Developer Days en de Snowboard Tour die naar het koude Canada komt.

TYPO3 Developer Days 2015 (Neurenberg, 16 t/m 19 July)

Voor deze aflevering van ‘Deze Week’ duiken we meteen in de tropische Developer Days die dit jaar in Neurenberg werden gehouden. De Developer Days keerden weer terug naar Duitsland na vorig jaar in Eindhoven te zijn geweest. Met temperaturen oplopend tot rond de 35 graden Celsius waren dit de warmste Developer Days ooit. Dit zal ongetwijfeld hebben bijgedragen aan het gevoel dat dit ook de beste T3DD ooit was. Buiten dat was het ook nog de tiende verjaardag van het evenement, gevierd met overvloedig aanwezige Duitse cake.

Michiel Roos en ondergetekende Ben van ‘t Ende bezochten T3DD15 voor MaxServ.

TYPO3 Developer Days 2015 1 (Neurenberg, 16 t/m 19 July)

Het TYPO3 Development Team kwam, daags voor T3DD15, samen om een aantal belangrijke onderwerpen te bespreken. Voorbeelden waren het afronden van de functies nodig om naar een final versie 7 te komen, evenals een blik op hoe versie 8 eruit zou kunnen komen te zien. Sommige grotere refactorings waren al gereed voor de komende versie TYPO3 CMS 7.4. Er werd ook nog breed gediscussieerd over motivatie, bijdragen aan het project en code standaarden. De dagen waren over algemeen een geweldige mix tussen efficiënt code schrijven en constructieve discussies.

De parallelle Neos code sprint, die rond dezelfde tijd plaatsvond was gericht op het identificeren en vaststellen van de resterende blockers om een Neos 2.0 release te kunnen realiseren. Er werd nogal wat gewerkt aan documentatie, algemene project infrastructuur en toekomstplannen. Onder de 19 sprintdeelnemers bevonden zich verschillende nieuwe deelnemers die op uiteenlopende gebieden hielpen.

Natuurlijk was de afscheiding van Neos van de TYPO3 community onderdeel van vele gesprekken. Christian Müller, van het Neos team, en Mathias Schreiber, product owner van TYPO3 CMS, lieten zich door Sebastian Michaelsen interviewen voor een T3BITS podcast waar ze uitvoerig spraken over dit onderwerp.

TYPO3 Developer Days 2015 2 (Neurenberg, 16 t/m 19 July)

Nieuwelingen op de Developer Days werden goed opgevangen met een speciale inleiding aangaande dit specifieke evenement. Nieuw dit jaar was het ‘lightning’ introductie formaat, geïntroduceerd door MC Oliver Hader. Lightning talks zijn over het algemeen korte (rond de 8 minuten lange) presentaties over een bepaald onderwerp. De blokken van de komende sessies werden geïntroduceerd middels dit ‘lightning’ formaat. Mensen konden zo een goede indruk krijgen waar de sessies over gingen en aan de hand hiervan hun keuzes maken. Absoluut een aanrader om hier mee door te gaan. Met vier parallelle sessies waren er genoeg interessante onderwerpen om uit te kiezen en je de hele dag bezig te houden met onderwerpen rond TYPO3 en deels ook Neos.

Het is natuurlijk geen verrassing dat van de 271 aanwezigen het grootste aantal uit Duitsland kwam. Er waren ook een aantal aanwezigen van buiten de TYPO3 community zoals CK editor's Frederico Caldeira Knabben. Fred sprak uitvoerig met beide teams over CK editor. Op dit moment gebruikt TYPO3 CMS een Rich Text Editor gebaseerd op de gediscontinueerde RTE HTMLarea en Neos gebruikt de Aloha 1.0 editor. CK Editor zou voor beide systemen een goede vervanging kunnen zijn. Terrence Ryan van Google sprak over PHP en gaf een overzicht van hoe PHP ontwikkelaars gebruik kunnen maken van het Google Cloud Platform

Geen T3DD evenement is compleet zonder een social event, dit keer in de Frankische (zeer Beierse) stijl begeleid door lokale lederhosen band VA Blech. Voor de zaterdag avond was een Frankische grill opgezet met lokale bieren en wijnen. De lederhosenband werd na het grillen afgelost door een heuse DJ die de nerds door liet rocken tot vroeg in de ochtend.

Het algemene gevoel over T3DD15 was er een van productiviteit. De wijzigingen in het formaat droegen daar zeker toe bij, alsmede het feit dat bijna iedereen in dezelfde jeugdherberg locatie verbleef, waar het evenement zelf ook plaats vond. 

Een evenement als dit kan alleen succesvol zijn, door de ondersteuning van de vele vrijwilligers en ‘helping hands’.

Themes

Het THEMES team is bezig met een officiële THEMA Workshop Tour, dat kennis en training naar steden in Duitsland en in Europa zal brengen. Het eerste evenement vond plaats van vrijdagavond 31 juli tot en met zondag 's middags 2 augustus 2015 in het "Commundo Tagungshotel" Darmstadt, Duitsland.

De workshops zijn tweetalig (Engels / Duits), vergezeld met het officiële boek, accommodatie, frisdrank en eten. Een hele weekend kost € 799, - (incl. BTW) en dat omvat alle hievoor genoemde zaken. Het maximum aantal deelnemers is 10. Eindigtvereenvoudigentot reserveer uw workshop!

Als je belangstelling hebt of meer wilt weten, neem dan contact op met @petracyber op Twitter of stuur haar een mail op ph@cybercraft.de.

Sublime voor TYPO3

Een methode om TYPO3 ontwikkel workflows te vereenvoudigen.

TYPO3 ontwikkeling binnen Sublime Text is veelzijdig en goed geschikt voor TYPO3 ontwikkeling en kan uw workflows sterk vereenvoudigen.

Sublime voor TYPO3 bevat enkele aanbevolen pakketten. Het artikel op pagemachine.de instrueert hoe deze pakketten op te zetten en correct te configureren, evenals enkele algemene instellingen. Er zijn ook een paar tweaks te vinden voor het opzetten van de ontwikkelomgeving.

Na deze handelingen kan jouw Sublime Text ontwikkelomgeving TypoScript bestanden verwerken met syntax highlighting, PHP ontwikkeling inclusief ‘full namespaces support’ en de juiste PHPdoc comments. Er is ook een werkende opstelling om een goede debugging uit te voeren binnen PHP met Xdebug rechtstreeks binnen Sublime Text. Fouten in PHP-code wordt getoond terwijl je typt. Er is ook een snippet magic en symbol index aanwezig die het creëren van Extbase domein modellen aanzienlijk vergemakkelijkt.

Als extra bonus heb je hier mee ook alles op zijn plek om te gaan bijdragen aan TYPO3.

Check out: 14 tips to make Sublime the best IDE for TYPO3 

T3rookies zomerkamp (Cluj, 27 Juni - 4 July)

De junior developers (t3rookies) Anton Kösling (19), Jana Kienast (21), Altan Tosun (25) en Nicolas Ries (22) hebben een week doorgebracht gedurende een ​​zomerkamp in Cluj, Roemenië. De vier hebben samen met TYPO3 professionals van het Roemeense Arxia gewerkt aan het ontwikkelen van een nieuwe website voor een weeshuis. De website is nu online in het Engels, Roemeens, Hongaars en Duits

aksza.ro/home/Arxia

De Canadese TYPO3 Snowboard Tour (Whistler, 20 t/m 29 Februari 2016)

De Snowboard Tour verplaatst zich voor het eerst van de Alpen naar Canada. Dat de 15e Snowboard Tour naar Canada gaat is een droom die al jaren lang gekoesterd werd.

Adrian en Steffan, de organisatoren van T3BOARD16CA, hebben een mooie deal weten te sluiten: Een ongelooflijke mooie plek in Whistler (vlakbij Vancouver), met alles wat je maar kunt voorstellen; hot pot, open haard, biljart, perfecte omgeving en en en ...

De periode van 20 februari tot 29 februari is gereserveerd met in totaal 24 bedden wat garant staat voor een klein maar zeer gezellig evenement.

Deze Week in TYPO3 wordt u aangeboden door Maxserv. We sponsoren ook de oorspronkelijke 'This Week in TYPO3' die regelmatig op typo3.org gepubliceerd wordt en graag gelezen wordt door de TYPO3 community.

 

Heb je zelf iets wat interessant kan zijn voor de (Nederlandse) community laat het dan weten aan @benvantende

Geschreven door: