28 jun

Deze Week in TYPO3 (2015, week 26)

Deze week hebben we TYPO3camp Berlijn, T3Rookies zomerkamp in Roemenië, codesprint in Frankrijk en Docs! Docs! Docs!

TYPO3camp Berlijn (19-21 Juni)

Het SAE Instituut in Berlijn was wederom de locatie voor al weer het zesde TYPO3camp Berlijn. Het nieuwe organisatieteam was erg ingenomen met het feit dat de tickets al drie weken van te voren geheel waren uitverkocht. Een keynote door Alain Veuve, een videoboodschap van TYPO3 Association voorzitter, Olivier Dobberkau en presentaties van ,TYPO3 CMS product owner, Mathias Schreiber en tal van TYPO3 CMS kernteamleden hielpen om licht te werpen op de huidige situatie rondom TYPO3. Hiermee werden bijzonder effectief twijfels over de toekomst rondom TYPO3 CMS weggenomen en waardevolle inzichten gedeeld tijdens de vele sessies tijdens dit TYPO3camp.

Een hoogtepunt - naast de fantastische sessies - waren de Caipirinha's gemixt door de kernontwikkelaars die de gehele bar op de zaterdagavond overnamen. Het vers gevormde organisatieteam rond Sebastian Kreideweiß en Hannes Gräf bedankt alle sponsors (JWeiland,Brandung, Mittwald, marmelade, WebhostOne, Interactive Tools 4Scotty, Simpelplus) oprecht voor het mogelijk maken van dit evenement.

Noemenswaardig is nog Christian Kleeman, die een hoog gewaardeerde sessie hield over usability en ook schreef over TYPO3camp Berlijn 2015. Wolfgang Wagner stelde een grappige Tweet-collectie samen. Foto's van het evenement zijn te vinden op de TYPO3camp Berlijn 2015 Flickr pagina.

Het TYPO3camp Berlijn had 10% (15/150) vrouwelijke aanwezigen en 4% (6 pers.) nieuwelingen.

De presentaties kunnen hier worden gevonden: http://www.typo3camp-berlin.de/news/session-materialien/

T3rookies zomerkamp

Het Project - Kinderen helpen

Georganiseerd door het T3rookies initiatief en ondersteund door Arxia, vertrokken 4 rookies zaterdag 27 juni uit Duitsland voor een week naar Roemenië. Ze werkten aan een TYPO3 project met als doel een website voor een weeshuis te bouwen.

Tegelijkertijd bezocht een student uit Roemenië Keulen voor een stage bij PHTH.

Anton Koesling, 19; Altan Tosun, 25; Jana Kienast, 21; Nicolas Ries, 22

Anton Koesling, 19; Altan Tosun, 25; Jana Kienast, 21; Nicolas Ries, 22

De rookies ontwikkelen een website voor een weeshuis in Cluj, genaamd Casa de Copa Aksza. In het tehuis zijn kinderen van 7 tot 20 jaar oud gehuisvest. Het weeshuis richt zich voornamelijk op onderwijs (de oudste is een student). De website zal in minstens 4 (of meer) talen beschikbaar komen: Engels, Roemeens, Hongaars en Duits

Het project is meer gericht op daadwerkelijke uitvoering dan op technische zaken. De rookies praten veel met de kinderen en het personeel en zoeken zo naar manieren om het tehuis te promoten middels de website en een platform te bieden om de succesverhalen van de kinderen te vertellen. Het gaat hierbij om het ontwerp, de structuur en de inhoud van de website, de algehele ontwikkeling alsmede de zoekmachine-optimalisatie. De rookies worden tijdens het hele project ondersteund door Arxia waar ze overigens ook hun werkonderkomen hebben.

Wat foto's: https://flic.kr/s/aHskeDPbwy

We kijken uit naar de resultaten van dit initiatief. Dit zal ongetwijfeld een basis voor verdere internationale betrokkenheid leggen vooral waar het gaat om jong talent.

TYPO3 codesprint bij SMILE

SMILE is een Frans open source bedrijf zoals MaxServ. Open source is vooral een manier van denken op basis van de waarden van vrijheid, respect, maatschappelijke verantwoordelijkheid en openheid. Als mensen, zijn we allemaal verbonden door deze waarden. Met deze waarden associëren we transparantie, betrouwbaarheid, een waardering voor de verstrekte dienst, alsmede technische expertise, en een eenvoudige, bruikbare en hoog presterende visie van IT-systemen.

SMILE was trots om de eerste Franse code sprint voor TYPO3 te organiseren in hun Parijse kantoren. Romain Leleu (Tech Lead voor SMILE), laat ons weten:

Vanuit het oogpunt van organisatie van deze code sprint was het zeer eenvoudig voor ons. De TYPO3 Association bijna deed alles, Anja Leichsenring was zeer behulpzaam en gaf me alle informatie die ik nodig had. Het was slechts het boeken van een aantal vergaderzalen en ik heb wat tijd in de organisatie gestopt.

We werken al heel wat jaren met TYPO3 bij SMILE, dus dit was een manier om iets terug te geven en te delen met andere TYPO3 gebruiker en medewerkers. Voor ons was het ook een manier om de integratie van de Franse ontwikkelaars bij processen rondom het kernteam te vereenvoudigen. We hopen dat zo veel meer Fransen gaan bijdragen aan TYPO3.

Tijdens deze 4 dagen hebben we veel geleerd en uitgewisseld over vele onderwerpen. We waren er erg trots op om bij te dragen aan TYPO3. We hopen om vaker aan dit soort evenementen te kunnen bijdragen.

Ook MaxServ zal dit jaar nog een codesprint hosten voor Neos in hun nieuwe kantoor dat we zojuist betrokken hebben in Waalwijk.

Roar: Docs! Docs! Docs!

Neos teamlid Jacob Floyd schrijft over het verbeteren van de documentatie workflow. Hij vroeg een budget aan, dat werd goedgekeurd en schreef een paar blog posts om uit te leggen hoe hij het schrijven en onderhouden van documentatie gemakkelijker gaat maken. Zelfs zonder de begroting is het schrijven van documentatie altijd belangrijk. Hier is samenvatting van Jacob's werk:

Het schrijven van documenten met afbeeldingen, zoals screenshots, is op zijn zachts gezegd vervelend te noemen. Ik ben begonnen met het schrijven van een afbeeldingen service voor TYPO3. Als je documentatie schrijft zal je met de service alleen een beschrijving van de screenshot hoeven te maken en de service zal de juiste afbeelding invoegen. De service laat het of iemand handmatig doen of de juiste screenshot zal automatisch gekozen worden. Hiermee worden gebruikershandleidingen met verouderde screenshots verleden tijd.

 

 

 

Deze Week in TYPO3 wordt u aangeboden door Maxserv. We sponsoren ook de oorspronkelijke 'This Week in TYPO3' die regelmatig op typo3.org gepubliceerd wordt en graag gelezen wordt door de TYPO3 community.

 

Heb je zelf iets wat interessant kan zijn voor de (Nederlandse) community laat het dan weten aan @benvantende

Geschreven door: